Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Διαξιφισμοί στην Ολομέλεια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, θα ψηφιστεί 8/3

Βουλή: Διαξιφισμοί στην Ολομέλεια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Ξεκινά η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, θα ψηφιστεί 8/3
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8/3
Σχετικά Άρθρα
Τριήμερο με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη 6/3, στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8/3, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ίδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση (ΕΘΑΑΕ). Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» και πως δεν τίθεται «αντισυνταγματικότητα με βάση το άρθρο 16».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και την ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης».
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων - Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης. Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.
Πάντως, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος με το επίμαχο μέρος , ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε διακεκριμένους συνταγματολόγους που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες».
Σχετικά με την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019 και οι απόψεις όλων θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών.
Στην επιτροπή Μορφωτικών και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.

Δύο τροπολογίες

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ, ενώ στη δεύτερη προβλέπονται - μεταξύ άλλων - ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης