Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Ασημακοπούλου - Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή των e-mails απόδημων Ελλήνων

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Ασημακοπούλου - Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή των e-mails απόδημων Ελλήνων
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου
Σχετικά Άρθρα
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και η διαρροή των προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τα e-mails απόδημων, που έφτασαν στα χέρια της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού, αλλά και οι μη-πειστικές απαντήσεις που δίνει η ίδια, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε εισαγγελική έρευνα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών, Γιώργο Νούλη, θα διερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Η διαρροή των e-mails απόδημων

Λίγη ώρα μετά την επίσημη ενημέρωση για την πλατφόρμα από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της οποίας οι απόδημοι θα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, έστειλε e-mails σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού.
Οι παραλήπτες αντέδρασαν άμεσα με αναρτήσεις στα social media και ζήτησαν διευκρινίσεις για το πως έφτασαν στα χέρια της ευρωβουλευτού προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού.
χ.JPG
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όπου δεκάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σχολίασαν πως συμπεριλήφθηκαν, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τα στοιχεία τους, στην ενημερωτική λίστα με email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Το υπουργείο Εσωτερικών με μία λιτή ανακοίνωση διά του γενικού γραμματέα υποστήριξε ότι «δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία», με την κ. Ασημακοπούλου να υποστηρίζει με ανάρτησή της ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της είναι προϊόν επιμέλειας του γραφείου της, τα οποία συγκέντρωσε ως ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια.
2_421.JPG
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, εκλογικοί κατάλογοι δίνονται σε όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως κόμματος, όμως στα στοιχεία αυτά δεν περιέχονται τα email, τα τηλέφωνα και η διεύθυνση στην οποία ο εκλογέας επιθυμεί να παραλάβει τον φάκελο με την επιστολική ψήφο (άρθρο 7 του νόμου 5083/2024 ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εκλογέων επιστολικής ψήφου).

Κεραμέως: Το ΥΠΕΣ δεν δίνει στοιχεία επικοινωνίας πολιτών

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως ότι αν και το ΥΠΕΣ δεν δίνει mail και τηλέφωνα πολιτών θα γίνει εσωτερικός έλεγχος για την επιβεβαίωση ότι τα συστήματα λειτουργούν άρτια. Δεύτερον διευκρίνισε ότι όλο αυτό που καταγγέλεται δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο.
«Πράγματι έχουν γίνει καταγγελίες από Ελληνες του εξωτερικού κατά της κ. Ασημακοπούλου για κάποιο e-mail πολιτικού περιεχομένου που έστειλε η ίδια. Η ίδια έδωσε τις απαντήσεις της για το πού βρήκε τα mail.
Και από χθες έχει ξεκινήσει έρευνα από την αρμόδια αρχή, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις καταγγελίες αυτές και προφανώς η κ. Ασημακοπουλου θα δώσει τις απαντήσεις ξανά για το πού βρήκε τα email αυτά.
Δεύτερον, το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, δεν δίνει e-mail και τηλέφωνα πολιτών. Tο προβλέπει ρητά η νομοθεσία, το λέει ρητά αυτό η νομοθεσία σε κανέναν τρίτο για κανέναν λόγο, υποψηφίους, κόμματα.
H ίδια διευκρίνισε ότι από το YΠΕΣ δεν εχει πάρει κανένα mail. Πήρε αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή ονόματα που είναι για τη διαφάνεια της διαδικασίας. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια μπορεί ο οποιοσδήποτε υποψήφιος να ζητήσει τους εκλογικούς καταλόγους που δεν περιλαμβάνουν τηλέφωνα και email» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης