Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας: Επιδιώκουμε επιτάχυνση στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Σταϊκούρας: Επιδιώκουμε επιτάχυνση στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου
Σχετικά Άρθρα
Τα εργοτάξια «Φρέαρ ΤΒΜ Κατεχάκη» και «Φρέαρ ΤΒΜ Βεΐκου» της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας επισκέφθηκαν σήμερα 4/3 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον υφυπουργό αρμόδιο για τις Υποδομές Νίκο Ταχιάο, και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Κωνσταντίνο Μαγουλά.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου και ειδικότερα για αυτή των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικες).
Ήδη το πρώτο ΤΒΜ στο Φρέαρ Κατεχάκη έχει διανοίξει και κατασκευάσει 800 μέτρα σήραγγας και το δεύτερο ΤΒΜ στο Φρέαρ Βεΐκου έχει διανύσει τα πρώτα μέτρα.
Μετά την επιθεώρηση των εργασιών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:
«Επιβλέψαμε σήμερα την πρόοδο εργασιών της Γραμμής 4, ένα δύσκολο, απαιτητικό, αλλά εμβληματικό έργο. Ένα έργο μήκους 13 χλμ., με 15 σταθμούς, που αναμένεται να εξυπηρετεί, ημερησίως, 340.000 επιβάτες.
Στο Φρέαρ της Κατεχάκη και στο Φρέαρ της Βεΐκου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους δύο μετροπόντικες, την “Αθηνά” και τη “Νίκη”.
Η “Αθηνά” ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον “Ευαγγελισμό” και έχει ήδη σκάψει 840 μέτρα. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό, έτσι ώστε στα μέσα του 2025 να ολοκληρώσει τα περίπου 5.000 μέτρα που έχει να διανοίξει.
Η “Νίκη” συναρμολογήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και ξεκινά τη διάνοιξη από τη Βεΐκου, επίσης προς τον “Ευαγγελισμό”. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την άνοιξη του 2026 προβλέπεται να έχει ανοίξει το αντίστοιχο κομμάτι, μήκους περίπου 7,1 χιλιομέτρων.
Το έργο προχωρά και επιδιώκουμε να επιταχυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σημείωσε: «Επισκεφτήκαμε σήμερα ένα εντυπωσιακό εργοτάξιο, το πιο μεγάλο έργο το οποίο εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Αττική και πιθανότατα το πιο μεγάλο δημόσιο έργο που εκτελείται σήμερα στην Ελλάδα. Υπάρχει μία εξαιρετική ανάπτυξη του εργοταξίου και διάθεση για μία ταχεία πρόοδο των εργασιών του “μετροπόντικα”, ο οποίος ελπίζουμε ότι μέσα στις αρχές αυτής της χρονιάς θα φτάσει στον σταθμό στο Γουδή.
Κρατάμε τη διαβεβαίωση της αναδόχου κοινοπραξίας ότι παραμένει δεσμευμένη στο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί το έργο. Νομίζω μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση είναι ότι η πρόοδος αυτού του έργου είναι ευθύγραμμη και ότι σε κάθε περίπτωση, στο τέλος αυτής της δεκαετίας οι Αθηναίοι θα μπορούν να έχουν ένα σύγχρονο και ασφαλές, υπεραυτόματο και χωρίς οδηγό μετρό που θα ενώνει το Γουδή με το Γαλάτσι».
«Πραγματικά πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο και η φροντίδα και επιμέλεια όλων μας είναι να προχωρήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά του», τόνισε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς.

Το προφίλ του έργου

Το Τμήμα Α «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελείται από 15 σύγχρονους σταθμούς και σήραγγα διπλής τροχιάς μήκους 12,8 χιλιομέτρων.
Με τη λειτουργία του προβλέπεται να εξυπηρετήσει οικιστικές ζώνες στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αλλά και σημαντικές υπηρεσίες, επιτρέποντας τη σύνδεση του Άλσους Βεΐκου με τα δικαστήρια σε διάστημα 5 λεπτών και με την Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από 20 καινούριους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας.
Με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Α’ της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, η ημερήσια επιβατική κίνηση στο σύνολο του δικτυού Μετρό υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 340.000 επιβάτες, ενώ παράλληλα η χρήση αυτοκινήτου στην πρωτεύουσα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 53.000 ΙΧ οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17.000 τόνους ανά έτος.
Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης