Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος - Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις

Τσίπρας: Κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος - Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις
«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας
«Κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος», ενώ «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε συζήτηση  στο συνέδριο «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργάνωσαν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics στην Εθνική Πινακοθήκη.
«Η Αριστερά  δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής. Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί. Οι αξίες της είναι διαχρονικές», σημείωσε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δική του κυβερνητική θητεία και στην κρίσιμη περίοδο του 2015 , λέγοντας πως «υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ».
Κατά τον ίδιο, η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση, καθώς η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, ενώ το δημοψήφισμα τότε δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
«Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος.Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως «ούτε μια στιγμή» δεν πέρασε από το μυαλό του να διαπραγματευτεί την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ.
«Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου ατελέσφορης λιτότητας και ευρωπαϊκής αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει μια λύση προοπτικής διότι δεν εμπιστεύονταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.
«Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση και την χρεοκοπία εξαιτίας της αποτυχίας της μεταπολίτευσης. Οδηγηθήκαμε στην κρίση λόγω της προδοσίας των αξιών της μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές. Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί. Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
«Και η Αριστερά, παραγνώρισε και παραγνωρίσαμε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Και αφεθήκαμε και εμείς στο λανθάνων αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας », συμπλήρωσε.
Πάντως, όπως είπε, «μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε η χώρα να έχει μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια», ενώ «δεν είχα στο μυαλό μου ότι "η πρώτη φορά Αριστερά" θα ήταν μια ιστορική ρεβάνς».
Για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ απάντησε πως «κάνεις επιλογές στη βάση των δυνατοτήτων. Είχαμε 149 βουλευτές, δεν είχαν αποκατασταθεί τότε οι δυνατότητες της εμπιστοσύνης που αποκαταστάθηκαν το 2018 για να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην κυβέρνηση».

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωσε ευτυχής που η δική του κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν πάντα στενές σχέσεις με όλους στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ακόμη, δήλωσε πως είναι περήφανος γαι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα ακόλουθα 3 πράγματα:
- Για την έξοδο από τα μνημόνια, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για το ότι η χώρα με το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ στάθηκε χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια κάτι που δεν πέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις.
-Για την Συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στο ρεύμα και τις κυρίαρχες λαϊκίστικές φωνές ακόμη και ανθρώπων που ενώ κατά βάθος την πιστεύαν, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός, στάθηκαν απέναντι. Ήταν κορυφαία στιγμή.
-Το τρίτο για το ότι παρά τις κρίσιμες στιγμές η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Δεν έμεινε καμία κηλίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ανέφερε ότι «για τη χώρα δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί μετά από 50 χρόνια ομαλής πορείας, τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα ξανά. Εχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης.
Είναι εμφανές ότι οι νέες γενιές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες».
«Προσωπικά, δεν μπορώ να είμαι περήφανος για το ότι παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε. Πετύχαμε πολλά, αλλά διαχειριστήκαμε ενοχικά την μεγάλη επιτυχία ότι παρέμεινε η χώρα όρθια και την βγάλαμε από τα μνημόνια. Δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι δεν θα μπαίναμε σε πιστοληπτική γραμμή όπως έλεγε ακόμη και ο Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι που πετύχαμε χτίζοντας το μαξιλάρι. Εν τέλει στρώσαμε το τραπέζι για να γευθεί τους καρπούς του δείπνου ο σημερινός πρωθυπουργός.
Είμαι απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας» , πρόσθεσε.
«Η χώρα παραμένει συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος γι' αυτό», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έχουμε περάσει σε μια περίοδο που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, αλλά και η απαξίωση της πολιτικής, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια αντιπαράθεση χωρίς ισχυρό πολιτικό βάρος, κάτι που είναι ένα σημάδι των καιρών που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων.
Η εποχή μας μοιάζει -με σημαντικές διαφορές- με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου», πρόσθεσε.

Για υποκλοπές

Κάνοντας αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, ο πρώην πρωθυπουργός, αφού έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, σημείωσε πως «η Δημοκρατία μας γιορτάζει τα 50 χρόνια, αλλά υπάρχει ένα μελανό σημείο, η μαύρη κηλίδα των υποκλοπών. Ήταν σκάνδαλο πρωτοφανές, το μισό πολιτικό σύστημα παρακολουθείται και μετά από ενάμισι χρόνο δεν υπάρχει ούτε μία δίωξη. Αντίθετα η προσπάθεια συγκάλυψης στη Βουλή δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας στην κοινωνία».
Ανέφερε πως  «η δημοκρατία μας δεν έχει ισχυρά θεσμικά αντίβαρα και λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν θα πω ότι είναι καχεκτική,  αλλά είναι πάσχουσα. Πάσχει. Η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης, η αδυναμία του Τύπου, της Δικαιοσύνης, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες που ενισχύουν ένα αντιπολιτικό ρεύμα».

Για Novartis και τηλεοπτικές άδειες

«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής.
Οι προθέσεις μας ήταν αντιθετές.
Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς, αλλά δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.
«Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», είπε χαρακτηρστικά.

Για Τέμπη

«Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη», τόνισε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα».

Για Αντρέα Παπανδρέου: Είχε δύο όψεις - Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του

«Ο πατέρας μου ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, η μητέρα μου ψηφοφόρος και τα αδέρφια μου ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ.
Θυμάμαι στις εκλογές του 1981, που είδα τα δύο κατηφή πρόσωπά τους επειδή το ΚΚΕ δεν έπιασε το 17%.
Οργανώθηκα στην κομμουνιστική Αριστερά όταν κατέρρεαν όλες οι βεβαιότητες.
Αυτό που με οδήγησε εκεί ήταν το όραμα, το όνειρο ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της Ιστορίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι δεν ήταν ποτέ οπαδός του Αντρέα Παπανδρέου, χαρακτήρισε «ανοησίες ότι ήταν μιμητής του»  και πρόσθεσε πως «ίσως ορισμένοι, που τα έλεγαν αυτά, ενοχλήθηκαν από το ότι το κύμα του 2015 είχε ομοιότητες με το 1981. Πέραν αυτού όμως,  ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δύο όψεις. Υπήρξε εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας, ολοκλήρωσε την μεταπολίτευση. Πραγματοποίησε την κοινωνική ολοκλήρωση με την οποία εντάχθηκε στον κοινωνικό ιστό αν όχι το μισό το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού που ήταν αποκλεισμένο μετά τον εμφύλιο. Ωστόσο υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, στο τέλος της θητείας του έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Αν δεν υπήρχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την εκδικητική του στάση και το Ειδικό Δικαστήριο -με ευθύνη και σύμπραξη και της Αριστεράς- θα ήταν άλλο το αφήγημα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης