Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανδρέου για μνημόνια: Έπρεπε να επιμείνω για το δημοψήφισμα - Μετά το 2032 μπορεί να έρθει νέα κρίση χρέους

Παπανδρέου για μνημόνια: Έπρεπε να επιμείνω για το δημοψήφισμα - Μετά το 2032 μπορεί να έρθει νέα κρίση χρέους
«Μου λέει ο Σαμαράς για λαϊκισμούς; Εχει τεράστια ευθύνη η παράταξη της Νέας δημοκρατίας», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός
Σε μια αποκαλυπτική ομιλία του για τα γεγονότα του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως έπρεπε να έχει επιμείνει στην πρόταση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς οι εκκλήσεις ενότητας προς τον τότε αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά έπεσαν στο κενό.
«Εμείς σηκώνουμε το μεγάλο πολιτικό βάρος» εξήγησε το σκεπτικό του ο ο πρώην πρωθυπουργός, τοποθετούμενος σε Συνέδριο για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα γεγονότα του 2010 και στην υπογραφή των Μνημονίων τόνισε: «Είχα πει ότι αν δεν κινηθούμε όλοι μαζί, τα μνημόνια θα είναι πολύ μακρά και ότι αν κινούμασταν σωστά και το κούρεμα θα γινόταν.
Τον Σαμαρά τον είχα καλέσει δύο φορές τηλέφωνο.
Του είχα πει ότι είμαι διατεθειμένος, παρότι είχα πάρει 44% και είχα την πλειοψηφία, να φύγω από την καρέκλα
επειδή αυτός είχε θέσει αυτόν τον όρο.
Ζήτησα να υπάρχει ενότητα και να δουλέψουμε μαζί για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση.
Να κλείσουμε την τετραετία χωρίς εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία, και μετά να κριθούμε στην κάλπη.
Του ζήτησα να συναντηθούμε. Με πήραν οι συνεργάτες μου μετά από δέκα λεπτά και μου είπαν ότι είχε βουίξει ο τόπος ότι παραιτούμαι, ότι έχω συμφωνήσει να αλλάξω το μεταναστευτικό, κάτι που δεν το είχα συζητήσει.
Μπορεί κανείς να κάνει μία σοβαρή συζήτηση, και σε δέκα λεπτά να λέει "φεύγει ο Παπανδρέου"; Σε αυτό το πνεύμα δεν μπορούσα να δεχθώ.
Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα. Εμείς σηκώνουμε το μεγάλο πολιτικό βάρος


«Ο Σαμαράς ξεκίνησε με κακοπιστία και υπονόμευση»

Εν συνεχεία ο πρώην πρωθυπουργός έθιξε την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ εκείνη την περίοδο απέναντι στην κυβέρνησή του.
Πιο συγκεκριμένα διερωτήθηκε «μου λέει ο Σαμαράς για λαϊκισμούς; Εχει τεράστια ευθύνη η παράταξη της Νέας δημοκρατίας.»
Ενώ προσέθεσε: «Εγώ του είχα προτείνει να πάμε μαζί στην τρόικα. Να εξηγήσουμε στον λαό ότι θα είναι χαμηλότερη φορολογία αλλά όλοι θα πληρώσουμε.
Μιλούσαμε για το μέλλον της χώρας και ξεκινήσαμε με κακοπιστία και υπονόμευση. Υπονόμευε το κύρος μιας συγκυβέρνησης.
Εγώ άφησα τη θέση του πρωθυπουργού, δεν είχα εγώ εγωισμό. Εγώ ήθελα να υπάρχει αξιόπιστη συνεργασία και όχι παιχνίδια πολιτικά.
Μετά από μερικούς μήνες επανέλαβα αυτή την πρόταση και ακολούθησε η κυβέρνηση Παπαδήμου.»

«Είχα ζητήσει από τον Καραμανλή να μου πει τα πραγματικά στοιχεία»

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ του από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποκαλύπτοντας ότι: «Είχα μιλήσει με τον υπεύθυνο για την Ελλάδα στο ΔΝΤ, ινδικής καταγωγής. Και είπε ότι είχαν μιλήσει στον κ. Αλογοσκούφη πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Το 2007, το 2008, ο κ. Αλογοσκούφης ήξερε τι γινόταν. Και βεβαίως ο κ. Παπαθανασίου. Εγώ ενημέρωθηκα από τον κ. Προβόπουλο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές ότι "δεν πάμε καλά. Είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή για τα πραγματικά στοιχεία. Δεν μου απάντησε.»

«Το 2009, το χειρότερο ήταν η αναξιοπιστία»

Σχολιάζοντας το ευρύτερο οικονομικό κλίμα της περίοδου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε: «Οταν ανέλαβα το 2009 είχαμε ένα τεράστιο χρέος, αλλά το χειρότερο ήταν η αναξιοπιστία μας λόγω της απάτης. Η έκθεση της ευρωβουλής μιλούσε για την απάτη με τα στατιστικά στοιχεία. Τα 50 χρόνια σίγουρα έχουμε την πιο ειρηνική και δημοκρατική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά να πάμε και 10 χρόνια πιο πριν, το 1964. Εκλέγεται ο Γεώργιος Παπανδρέου με 53%. Ηταν πάνδημο αίτημα το θέμα της δημοκρατίας μετά από μία περίοδο εμφυλίου πολέμου και όλων των αποτελεσμάτων της εσωτερικής σύγκρουσης. Ομως υπονομεύεται με την αποστασία, το βασιλικό πραξικόπημα και πριν τις εκλογές του 1967 έρχεται η ξενόφερτη χούντα.»

Η επόμενη μέρα - «Μετά το 2032 θα πέσουν πολλά χρέη»

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να προβει και σε εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στο φλέγον ζήτημα του δημοσίου χρέους.
«Μέχρι το 2032 έχουμε περίοδο χάριτος. Μετά το 2032 θα πέσουν πολλά χρέη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε σχετικά.
Ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ εύκολο να πετάξουμε το μπαλάκι της ευθύνης. Αν δεν υπάρξει μία αυτογνωσία στη χώρα μας. Γιατί φτάσαμε εν καιρώ ειρήνης, χωρίς πολέμους. Χρεοκοπίες υπήρχαν και στο παρελθόν που συχνά συνδυάζονταν με την ολοκλήρωση της χώρας, με πολέμους.
Εμείς είχαμε τις πιο καλές εποχές των 200 ετών. Ηταν σπατάλη, κακοδιαχείρηση, έλλειψη ελέγχου, η έλλειψη των δημοκρατικών θεσμών και κουλτούρας που έλεγχει την κατάχρηση της εξουσίας.
Καλώς αισθάνεται η νέα γενιά πως υπάρχει κατάχρηση της εξουσίας.»

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για ζητήματα της νυν συγκυρίας, όπως είναι το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Ναι στη μη κρατικά πανεπιστήμια. Το 1998 που κατέβασε η Νέα Δημοκρατία εγώ είχα ψηφίσει "ναι"», υπενθύμισε.
Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο. Το νομοσχέδιο αυτό μιλά για ξένα παραρτήματα, αλλά αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Γιατί να μη δώσουμε το ίδιο δικαίωμα, την ίδια ευχέρεια στα δημόσια πανεπιστήμια.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης