Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - Συνέδριο για τη Μεταπολίτευση: Η προσήλωση της χώρας στη Δύση και ο ρεαλισμός επικράτησαν - Live ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης - Συνέδριο για τη Μεταπολίτευση: Η προσήλωση της χώρας στη Δύση και ο ρεαλισμός επικράτησαν - Live ο πρωθυπουργός
«Εχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα» τονίζει ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο για τα 50 χρόνια της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας
«Το πολιτικό σύστημα δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της Μεταπολίτευσης» ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του, στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά».
«Εχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Το πολιτικό σύστημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί θεωρώ ότι δεν είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της χώρας.» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ενώ κάνοντας έναν απολογισμό της 50ετίας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως « η χώρα μας προόδευσε ως προς την ισχυροποίηση των θεσμών μέσα από μία σειρά και συνταγματικών παρεμβάσεων και σίγουρα έχει την καλύτερη δημοκρατία που είχε από συστάσεως ελληνικού κράτους

«Σε βάθος 50ετίας η οικονομική πρόοδός μας δεν ήταν η επιθυμητή»

«Τα προβλήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι κυρίως στην οικονομική μας αδυναμία να εκμεταλλευτούμε σημαντικές ευκαιρίες προόδου όπως η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» υποστήριξε, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, κατά τις 5 τελευταίες δεκαετίες
Και υπερθεμάτισε ως προς την αναπτυξιακή πορεία της χώρας διαχρονικά, επισημαίνοντας: «Κάνοντας συνολικό απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας, συγκρίνοντάς την με αντίστοιχες πορείες άλλων χωρών, διαπιστώνουμε πως η πρόοδός μας δεν ήταν επιθυμητή

«Ο Τσίπρας μας έφτασε στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής αλλά επικράτησε ο ρεαλισμός»

«Συνολικά η εξωτερική πολιτική της χώρας από το 1974 και μετά, με κάποιες διακυμάνσεις επέδειξε μία βασική συνέπεια και συνέχεια και όταν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, επικράτησε ο ρεαλισμός του λαϊκισμού. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέχθηκε με το σύνθημα "Εξω οι βάσεις του θανάτου" και τελικά κράτησε τις βάσεις κάνοντας μία πολύ έξυπνη "πιρουέτα".
Μέχρι και το 2015, όταν φτάσαμε στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περιβόητη "κωλοτούμπα" και η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επομένως συνολικά ο ρεαλισμός και η προσήλωση στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας τελικά επικράτησε

«Επιδείξαμε ρεαλισμό στα ελληνοτουρκικά»

«Ακόμα και με την Τουρκία, όπου καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική μας διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε αυτή τη διαφορά, δεν ήταν πολύ διαφορετικός.
Η κυβερνησιμότητα δηλαδή, αυτή από μόνη της, η αναμέτρηση με την ευθύνη της εξουσίας και της διαχείρισης σημαντικών εθνικών θεμάτων , υποχρέωσε τους κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με μία μεγάλη δόση ρεαλισμού.»

«Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό»

«Στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμε κανέναν, όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Ό,τι θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας. H παράμετρος των ευρωεκλογών ουδέποτε προσδιόρισε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί βάρος στις χαμένες ευκαιρίες της μεταπολίτευσης.
Τα άλματα πρέπει να γίνουν. Είκοσι χρόνια μετά ακόμα συζητάμε για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Θα γίνουν τώρα.
Πού είναι τελικά το περιβόητο πολιτικό κόστος. Απέδειξε η κοινωνία ότι είναι πολύ πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές για τις οποίες κάποιοι πίστευαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν.»

Ζωντανά η ομιλία του πρωθυπουργού:

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης