Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέμπη: Έφτασε στη Βουλή η δικογραφία των 1.000 σελίδων αλλά η πλειοψηφία λέει «όχι» σε παράταση

Τέμπη: Έφτασε στη Βουλή η δικογραφία των 1.000 σελίδων αλλά η πλειοψηφία λέει «όχι» σε παράταση
Ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του καταγγέλλει πως δεν έχουν φτάσει στη Βουλή οι απολογίες των κατηγορουμένων και ζητάει την παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής ώστε να κληθούν και άλλοι μάρτυρες
«Όχι» στην παράταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη λέει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του καταγγέλλει πως δεν έχουν φτάσει στη Βουλή οι απολογίες των κατηγορουμένων και ζητάει την παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής ώστε να κληθούν και άλλοι μάρτυρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μέρος της δικογραφίας που έχει φτάσει στη Βουλή περιλαμβάνονται και καταθέσεις μαρτύρων από τις οποίες συνάγεται το συμπέρασμα πως ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής γνώριζε για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Τέτοιους ισχυρισμούς φέρεται να περιλαμβάνει η κατάθεση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη, ο οποίος έχει γίνει γνωστό πως είχε ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή για τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας», λίγο καιρό πριν την τραγωδία.
Τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες ή αντίγραφα της δικογραφίας που περιλαμβάνουν επίσης μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, τα πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση το Προεδρείο

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της Επιτροπής αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί».
Τα μέλη της επιτροπής από σήμερα κιόλας θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ καθώς και το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί ως τις 15:00 να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων.
Τέλος, το Προεδρείο της Επιτροπής ενημέρωσε ότι διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic train, Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της.

Στην έρευνα και το μπάζωμα της περιοχής 

Στη δικογραφία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη συγχωνεύεται με απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή και η δίωξη του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, λίγες μόλις ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του κ. Αγοραστού έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, για τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δικογραφία του εφέτη-ανακριτή, η οποία περιλαμβάνει τις μηνυτήριες αναφορές, τις καταθέσεις μαρτύρων και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, είναι στη διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.
Η διαδικασία της σύνταξης των πορισμάτων της επιτροπής θα προχωρήσει εντός του πλαισίου που έχει οριστεί. Παράλληλα, διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, για την περαιτέρω αξιολόγησή της.
Την ίδια στιγμή η λίστα των κατηγορουμένων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη μεγαλώνει ενώ η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας επεκτείνεται, μετά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, που κατέθεσαν χθες, Τετάρτη (28/2), εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Οι διωκόμενοι μετά και τις επιπλέον διώξεις για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ανέρχονται πλέον στους 34.
Όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, στο πεδίο της αξιοποίησης στοιχείων, το υλικό από τις κάμερες των σταθμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέους Πόρους θα σταλεί για ανάκτηση στην Αγγλία. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να προσδιοριστεί αν η ποσότητα ξυλολίου και βενζολίου που βρέθηκαν στο χώρο, αντιστοιχεί ή όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά γενετικό υλικό, για να ταυτοποιηθεί η 23χρονη Εριέττα, από την οποία δεν βρέθηκε γενετικό υλικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης