Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο εκλογοδικείο κρίνεται η κοινοβουλευτική ύπαρξη των Σπαρτιατών

Στο εκλογοδικείο κρίνεται η κοινοβουλευτική ύπαρξη των Σπαρτιατών
Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κρυφή ηγεσία και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις εκλογές
Η κοινοβουλευτική τύχη των «Σπαρτιατών» κρίνεται στο Εκλογοδικείο όπου συζητήθηκαν τρεις ενστάσεις με τις οποίες αμφισβητείται η νομιμότητα της εκλογής του προέδρου τους, Βασίλη Στίγκα και άλλων δύο βουλευτών.
Στη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου στην οποία προήδρευσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, ενώ μετείχαν στη σύνθεση του 11 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και από τα τρία ανώτατα δικαστήρια.
Η πρώτη ένσταση αφορά τον πρόεδρο του κόμματος και βουλευτή του Νότιου Τομέα Αθηνών, Βασίλη Στίγκα, τον Πέτρο Δημητριάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και την Ακριβή Πετροπούλου, αναπληρωματική βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
Ο Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη, έθεσε θέμα νόθευσης της λαϊκής βούλησης με το επιχείρημα πως οι «Σπαρτιάτες» υποστηρίχθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη.
Μάλιστα , επικαλέστηκε και το γεγονός ότι ο αρχηγός των «Σπαρτιατών» τον ευχαρίστησε για τη στήριξη του.
Ο Βασίλης Στίγκας απάντησε ότι ουδέποτε θα δεχόταν να γίνει αχυράνθρωπος σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη αν και παραδέχτηκε πως τον στήριξε στις δημοτικές εκλογές.
Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κρυφή ηγεσία και υπεραμύνθηκε της νομιμότητας συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις εκλογές που κρίθηκε , όπως ανέφερε, από τον Άρειο Πάγο.
Η δεύτερη ένσταση στρέφεται κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου στο σκέλος που αφορά στην ανακήρυξη των βουλευτών.
Ο δικηγόρος του κ. Ζερβέα ζήτησε από το Εκλογοδικείο να μην αποφασίσει μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στον Άρειο Πάγο.
Για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος μίλησε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, συνήγορος εκ των ενιστάμενων ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές καθώς υπήρξε εξαπάτησή του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος και ότι η αναπλήρωση των εδρών των βουλευτών του κόμματος να γίνει στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Η κρίση του Εκλογοδικείου θεωρείται καθοριστικής σημασίας καθώς σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι ενστάσεις εκτιμάται πιθανό να επιφέρει αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα των «Σπαρτιατών» και την σύνθεση της υπάρχουσας Βουλής.
Η απόφαση , που θα εκδοθεί σε δεύτερο χρόνο, ενδέχεται να οδηγήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα τους βουλευτές των «Σπαρτιατών».
Με βάση το σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία τα ενδεχόμενα σενάρια αφορούν στην επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, που θεωρείται δύσκολο, ή την αντικατάσταση από βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων εκείνων που θα εκπέσουν.
Υπενθυμίζεται πως στον Άρειο Πάγο είναι σε εξέλιξη έρευνα την οποία διενεργεί η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα περί “Greek Mafia” υπό την καθοδήγηση του καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη και τις οποίες στη συνέχεια ανακάλεσε.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της έρευνας οι 10 βουλευτές του κόμματος των «Σπαρτιατών» και ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Φλώρος έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου να δώσουν εξηγήσεις για εξαπάτηση των εκλογέων στις βουλευτικές εκλογές με το σκεπτικό ότι στην πραγματικότητα είχαν την στήριξη και καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης