Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάντζος - ΠΑΣΟΚ: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά οικονομική παρέμβαση

Μάντζος - ΠΑΣΟΚ: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά οικονομική παρέμβαση
«Συναίνεση και αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 16 του Συντάγματος» προϋποθέτει η θέσπιση ιδωιτικών ΑΕΙ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ
Στην εκπομπή «Στον αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Ερωτηθείς για την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είπε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που δεν θα ικανοποιεί τις δικές μας απαιτήσεις για την ανώτατη εκπαίδευση» και εξήγησε:
«Λέμε δύο μεγάλα "ναι" και ένα μεγάλο "όχι".
Εμείς λέμε "ναι" σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο ως μοχλό κοινωνικής κινητικότητας, με πραγματική χρηματοδότηση και θεραπεία των παθογενειών του, με εποπτεία, αξιολόγηση των δομών του από μια πραγματικά Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του, επένδυση έρευνα και καινοτομία.
Λέμε "ναι" στην ίδρυση πραγματικά μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό προϋποθέτει προηγούμενη συζήτηση, συναίνεση και αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Το "όχι" στο σχέδιο νόμου του κ. Πιερρακάκη εκπορεύεται από τη διαπίστωσή μας ότι καμία από αυτές τις δύο δικές μας θέσεις δεν ικανοποιείται».
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έχει εκφραστεί τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «αντιδρούμε στο γεγονός ότι δεν έγινε εθνικός διάλογος για το θέμα αυτό. Όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε την τελευταία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία μάλιστα στήριξαν τα 4/5 της Βουλής, είχε κάνει ενάμιση χρόνο διάλογο. Η Κύπρος την οποία δοξολογεί και υμνολογεί η Κυβέρνηση έκανε δύο χρόνια συστηματικές διαβουλεύσεις την περίοδο 2004-2006.
Η νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία κληθήκαμε να τοποθετηθούμε διέρρευσε μέσω non paper από το γραφείο του Υπουργού Παιδείας. Η μόνη αναφορά του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο στις προγραμματικές δηλώσεις τότε ήταν για αναθεώρηση του άρθρου 16 Συντάγματος. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός που παλινωδεί;».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε, στη συνέχεια, ότι «εμείς την παιδεία δεν την αντιμετωπίζουμε ως αγορά, αλλά ως κοινωνικό αγαθό. Και θέλουμε μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά στο πλευρό των δημοσίων, να μην τα ανταγωνίζονται αλλά να τα συμπληρώνουν, σε έναν ενιαίο ακαδημαϊκό χάρτη, με ενιαίο σύστημα αξιολόγησης και εποπτείας.
Ωστόσο, κάποιοι στην Κυβέρνηση βιάζονται να δημιουργήσουν μία νέα αγορά, γεμάτη στρεβλώσεις. Ανακρούουν πρύμναν σε σχέση με τις αρχικές τους τοποθετήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και φτιάχνουν μία νέα κατασκευή: μια μικρή και στρεβλή αγορά. Δίνεται δεσπόζουσα θέση σε δύο-τρεις συγκεκριμένους παίκτες και οι πολύ σοβαροί μη κερδοσκοπικοί φορείς που θα θελήσουν στο μέλλον να επενδύσουν μετά την αναθεώρηση, θα έχουν πρόβλημα εισόδου στον χώρο αυτόν.
Είναι σαφές ότι υπάρχει μία στόχευση να διευθετηθούν ορισμένοι που έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εισέλθουν με τη μορφή των παραρτημάτων και των καμουφλαρισμένων franchise σε μία νέα αγορά. Αυτό δεν είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι οικονομική παρέμβαση».
Σχετικά με το ζήτημα της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου, ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε ότι «ο τελικός κριτής είναι η Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση σπεύδει να παρακάμψει το Σύνταγμα. Εμείς προτιμούμε να μείνουμε στο γράμμα του Συντάγματος, να το σεβαστούμε, να πάμε στη διαβουλευτική διαδικασία των δύο Βουλών και των μεγάλων συναινέσεων, όπως λέει το Σύνταγμα, και έτσι να κάνουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση. Άρα θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν είναι διακοσμητικό και πρέπει να κάνουμε αυτό που μας επιτάσσει αναμένοντας την αναθεώρηση. Το 2024 -και μέχρι την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης- όφειλε να είναι έτος εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.
Η Κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία και ακέραιη την πολιτική ευθύνη της βιασύνης και των επιλογών που την ώθησαν προς τα εκεί.».
«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που κάνουν μπίζνες στην εκπαίδευση και μοιράζουν κέρδη στους μετόχους τους είναι κάτι ξένο στην ελληνική εκπαιδευτική και την κοινωνική πραγματικότητα. Εμείς συζητούμε για μη κρατικά, πραγματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τα οποία θα επανεπενδύουν σε έρευνα και καινοτομία. Αυτό απαιτεί ρύθμιση και αυστηρή εποπτεία με αυστηρά κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες.
Έχουμε καθαρή θέση, την πιστεύουμε και θεωρούμε ότι η δική μας θέση αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση. Είμαστε ένα γνήσια πραγματικά μεταρρυθμιστικό κόμμα και δεν θα αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να βαπτίζει "μεταρρυθμίσεις" τις στρεβλές οικονομικές διευθετήσεις της», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης