Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ώρα των αγροτών στις Βρυξέλλες, κινητοποιήσεις και επεισόδια - Με 19 προτάσεις στην ΚΑΠ ο Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Η ώρα των αγροτών στις Βρυξέλλες, κινητοποιήσεις και επεισόδια - Με 19 προτάσεις στην ΚΑΠ ο Αυγενάκης στο Συμβούλιο  Υπουργών της ΕΕ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, στο Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Με φόντο την ένταση και τα επεισόδια των αγροτών που διαδηλώνουν με τρακτέρ στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε η συνεδρίαση του  Συμβουλίου των 27 Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ , όπου ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, θα καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Έξω από το κτίριο του Συμβουλίου, όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες από πολλές χώρες , όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Μάλιστα, οι αγρότες προσπάθησαν  να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, αλλά και να βάλουν φωτιά σε ένα ...βουνό από ελαστικά, αναγκάζοντας την αστυνομία να επέμβει με κανόνια νερού.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες από τα ξημερώματα της Δευτέρας 26/2 είχαν αρχίσει να φτάνουν με τρακτέρ για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές, μόλις μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους.
Δεκάδες τρακτέρ με σημαίες και πανό παρατάχθηκαν σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη, με τους αγρότες να φωνάζουν συνθήματα όπως "γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν".
Στη διαδήλωση σήμερα, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir,  συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), αλλά και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.
Στα αιτήματά τους είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ.
Στο μεταξύ, οι βελγικές αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Στους δρόμους παραμένουν και οι αγρότες στην Ελλάδα, με αφορμή και τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ήδη, το Τελωνείο Λάρισας απέκλεισαν οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου με τρακτέρ και μπάλες από άχυρο που σκόρπισαν στην είσοδο του τελωνείου, ενώ μετά τις 14:00 θα μετακινήσουν τα τρακτέρ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, απ΄ όπου θα αποχωρήσουν το πρωί της Τρίτης 27/2.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες στη Λάρισα θα συμμετέχουν με τρακτέρ στην πορεία και τη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 28/2 στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, με την απόδοση δικαιοσύνης για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και την επίλυση των προβλημάτων από τις πλημμύρες να βρίσκονται στην αιχμή των διεκδικήσεων, ενώ συμβολικά θα αποκλείσουν με τρακτέρ τη σιδηροδρομική γραμμή.
Ακόμη,  οι αγρότες διοργανώνουν το απόγευμα της Δευτέρας συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, ενώ αναμένουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη στις 11 Μαρτίου.
Στα Ιωάννινα, οι αγρότες πραγματοποιούν συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους. Πάνω από 100 γεωργικά οχήματα και τρακτερ έχουν κλείσει το κέντρο της πόλης μπροστά από την Περιφέρεια, ενω πρόκειται να αποφασίσουν μέσα στην ημέρα εάν θα επιστρέψουνστα μπλόκα ή θα συνεχίσουν των αγώνα με άλλους τρόπους.
Στο μεταξύ, στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου με το βλέμμα στις Βρυξέλλες.
Στο κλείσιμο έως και τις 16:00 των συνόρων της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και τους πολίτες που μετακινούνται με τα οχήματά τους, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Φλώρινα και όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Μάλισυα, την Τετάρτη 28/1 οι αγρότες της Φλώρινας θα συμμετέχουν με 14 τρακτέρ στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.
Ακόμη, αγρότες της Καστοριάς έχουν κλείσει το τελωνείο.

Με 19 προτάσεις ο Αυγενάκης στις Βρυξέλλες: Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα

Σήμερα, Δευτέρα 25/2 στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ ο κ. Αυγενάκης θα καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, οι οποίες είναι προϊόν συνεργασίας των EUMED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία), ανάμεσα στις οποία περιλαμβάνονται:
· Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά, τόσο για το έτος 2024 όσο και μακροπρόθεσμα.
· Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα. Πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων, ειδικά από τα οικολογικά προγράμματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκο.
· Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων. Οι ελεγκτικές διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα στο χωράφι. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο σεβασμό στις αρχές τόσο της απλούστευσης όσο και της αναλογικότητας.
· Εναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.
· Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα στο πλευρό των αγροτών σε ό,τι αφορά στις αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική και επωφελής για τους ίδιους και σε αυτήν τη λογική καταθέτει τις 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές.
avgenakis_bruxelles.JPG
«Η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 23-27 τόσο τεχνικές, όσο και δομικές, έχει ανοίξει και έχει ανοίξει πολύ νωρίτερα από ότι κάποιοι περίμεναν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας πραγματικής ανάγκης. Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζουμε και αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες που έχουμε ή δημιουργούμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, ο οποίος στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα καταθέσει 19 προτάσεις για την ΚΑΠ.
Ο κ. Αυγενάκης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ανέφερε πως «ερχόμαστε στις Βρυξέλλες σήμερα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών των Ευρωπαίων αγροτών. Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ αλλά δουλεύουμε μέσω των συμμαχιών που χτίζουμε και για δομικές αλλαγές. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα».
Αναλυτικά, το σύνολο των προτάσεων έχει ως εξής:
1. Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.
2. Απλοποίηση των ελέγχων – Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.
3. Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.
4. Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).
5. Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).
6. Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).
7. Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.
8. Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).
9. Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.
10. Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).
11. Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).
12. Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.
13. Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.
14. Επιλογές απλοποιημένου κόστους - στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους. Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.
15. Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.
16. Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.
17. Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων με σωστή αιτιολόγηση.
18. Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.
19. Ορισμός του εύρους θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του λιώσιμου πάγου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών για αλιευτικά προϊόντα.

Το πρόγραμμα Αυγενάκη

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται  το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Προηγήθηκε συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ θα ακολουθήσειη δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9).
Ο κ. Αυγενάκης σε ανάρτησή του για τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημείωσε πως συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την επιστολή που, με ελληνική πρωτοβουλία, συντάξαμε, υπογράφουμε και σήμερα αποστέλλουμε στην Κομισιόν σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη γεωργία, αλλα και τις 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ που ο ίδιος θα καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.
Στο διάλειμμα του Συμβουλίου θα συνεδριάσει με πρωτοβουλία της Ελλάδας η ομάδα των EUMED-9 (δεύτερη συνεδρίαση).
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με επιστολή του στους θεσμικούς φορείς και τα κόμματα, ζητεί προτάσεις για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

αω2_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης