Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μιχαηλίδου: Ανοίγει τη Δευτέρα 26/2 η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - Ο κατώτατος μισθός θα αρχίζει από ...8

Μιχαηλίδου: Ανοίγει τη Δευτέρα 26/2 η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - Ο κατώτατος μισθός θα αρχίζει από ...8
Είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024
Σχετικά Άρθρα
«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η κα Μιχαηλίδου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που θα κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους».
Σύμφωνα με την υπουργό, «σήμερα υπολογίζουμε ότι έχουμε 100.000 συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 το δηλώνουν. Τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε, τη συνταξή τους την έχουν πληρώσει».
Ακόμη, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί 19 δράσεις για την οικογένεια» και πως «πλέον ο πολίτης δεν δίνει παράβολο για να πάει στα ΚΕΠΑ», ενώ «θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ιατρών στα ΚΕΠΑ, από 500 που είναι σήμερα θα γίνουν 1.200 και οι αμοιβές τους θα αυξηθούν 50%».
Όπως είπε, «έχω πολύ μεγάλη ευθύνη να βοηθήσω την οικογένεια και δη την οικογένεια που έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη γιατί έχει ένα άτομο με αναπηρία εντός αυτής. Είτε είναι το παιδί της, είτε είναι ο σύζυγος, είτε είναι ο ηλικιωμένος. Πρέπει να βοηθήσουμε την οικογένεια. Και με τα ΚΕΠΑ και με την αναπηρία δεν είχε γίνει τα τελευταία 14 χρόνια όση δουλειά χρειαζόταν. Αυτό αλλάζει. Καταργήσαμε το παράβολο, προχωράμε στη μετεγκατάσταση του ΚΕΠΑ Αττικής στο ΣΕΦ, σε ένα κτίριο προσβάσιμο με σύγχρονο εξοπλισμό το οποίο θα είναι έτοιμο το 2025, υπερδιπλασιάζουμε τον αριθμό των ιατρών και αυξάνουμε κατά 50% τους μισθούς τους.
Δηλαδή, οι 500 γιατροί θα υπερδιπλασιαστούν, θα γίνουν 1.200 και θα παίρνουν κατά 50% υψηλότερο μισθό. Από εκεί που έχουν σήμερα στην κατ’ οίκον επίσκεψη 30 ευρώ το αυξάνουμε στα 45 ευρώ».

Επίδομα ανεργίας

Τόνισε δε, πως «το επίδομα ανεργίας το λαμβάνεις ως «απάντηση» των εισφορών σου. Πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Δηλαδή να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για όλους, μην το ξεχνάμε αυτό, αλλά πάνω από αυτό να υπάρχει μια αναλογικότητα σε σχέση με το πόσο έχεις δουλέψει. Γιατί το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ως εργαζόμενος. Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι το επίδομα ανεργίας να είναι και εμπροσθοβαρές. Έτσι ώστε όταν βγαίνεις από την αγορά εργασίας χάνοντας τη δουλειά σου αρχικά να έχεις υψηλότερο επίδομα και σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να υπάρχουν και κίνητρα για να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας».

Για ΕΑΣ, γυναικεία απασχόληση και ανεργία

«Όλοι καταλαβαίνουμε πως στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να δούμε για να βοηθήσουμε τον συνταξιούχο. Είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να δούμε πώς με δημοσιονομική ευθύνη και υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο αναλογική κατανομή αυτής».
Αναφερόμενη στο ποσοστό ανεργίας η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8,9%. Μας λείπει κόσμος αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουμε καλούς μισθούς».
Μιλώντας για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου, είπε όι «η γυναίκα, η οικογένεια είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τι παραπάνω κίνητρα θα δώσουμε στις γυναίκες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Τώρα αυτό που μελετούμε είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα που ήταν εκτός εργασίας και θέλει να μπει σε αυτήν».

Για αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου

Με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κα Μιχαηλίδου τόνισε πως είναι «η 4η συνεχόμενη αύξηση. Οι φορείς δεν έχουν καταθέσει ακόμα τις απόψεις τους. Ο κατώτατος μισθός θα αρχίζει από ...8. Το στοίχημα είναι να έχουμε καλούς μισθούς».
Όπως ανέφερε, «προχωράμε στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα αρχίζει από 8. Από το 2019 έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%, έτσι αντίστοιχα και ο μέσος μισθός έχει ανέβει κατά 20%.Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της ανάπτυξης αλλά και της ενίσχυσης των μισθών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική ανακούφιση όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για όσους είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».
Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2024.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου, με την αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης και πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου. Τότε, θα υποβληθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Για το επίδομα μητρότητας

«Ενισχύουμε διαρκώς την ελληνική οικογένεια. Με το νέο επίδομα γέννησης και με το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες και στις γυναίκες αγρότισσες, συνδυαστικά και με τα δύο μια γυναίκα θα λαμβάνει για 9 μήνες 1.000 ευρώ τον μήνα. Είναι πολύ σημαντικό το Κράτος να είναι εκεί, δίπλα στη μητέρα. Να στηρίζει τη μάνα που μεγαλώνει το παιδί της και να της παρέχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα», σημεόωσε η υπουργός.

Για την εφαρμογή MyNAT

«Οι ναυτικοί μας, μας κάνουν υπερήφανους σε όλη την οικουμένη και εμείς πρέπει να κάνουμε την καθημερινότητά τους πιο εύκολη. Οπότε στο κινητό τους πλέον θα έχουν την εφαρμογή myNAT, και μπορούν πλέον να βλέπουν όλο τους τον ασφαλιστικό βίο σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή που υπηρέτησαν, πόσο υπηρέτησαν, πόσες ημέρες, το ιστορικό υπηρεσιών κατά χρονικό εύρος, τις ημέρες αδείας, την απασχόληση ανά κατηγορία πλοίου, την απασχόληση ανά ειδικότητα ναυτικού. Η ναυτιλία μας είναι η πιο εξωστρεφής στον κόσμο και χρειαζόμαστε Έλληνες και Ελληνίδες να πάνε στα καράβια. Οι μισθοί είναι πάρα πολύ καλοί και οι συνθήκες εξαιρετικές», κατέληξε η κα Μιχαηλίδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης