Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνέδριο φιάσκο: Δεν γίνονται εκλογές - Τσίπρας σε Κασσελάκη: Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα

Υπό διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνέδριο φιάσκο: Δεν γίνονται εκλογές  -  Τσίπρας σε Κασσελάκη: Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα
Η κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με την Όλγα Γεροβασίλη - Δεν θα γίνουν εκλογές τελικά, παρέμβση Τσίπρα με μήνυμα στον Κασσελάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd 9) Οριστικό τέλος στα περί εσωκομματικών εκλογών για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπήκαν επισήμως  την Κυριακή (25/2/2024)  τελευταία ημέρα του 4ου συνεδρίου του κόμματος, που κύλησε εν μέσω εντάσεων και ενός έντονου διαλόγου μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη.
«Παιδιά αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά»,
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά - Γ. Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων για να μην γίνουν εκλογές νέου προέδρου.
«Λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει», ήταν η πρώτη αντίδραση του Στ. Κασσελάκη, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη
έκανε λόγο για απολύτως σεβαστή απόφαση.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε η ομιλία Κασσελάκη από τοι βήμα του συνεδρίου
που έκανε λόγο για εκλογές στις 10 Μαρτίου,  ενώ ακολούθησε η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, που ξεκαθάρισε  ότι δεν θα παραβιάσει το καταστατικό του κόμματος (εκλογές σε ένα μήνα) και «αν θέλεις  «εκλογές σε δέκα μέρες κάντες μόνος σου».
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει... καζάνι που βράζει, με τις εσωκομματικές φωνές που στρέφονται κατά του νυν προέδρου του να παραμένουν ηχηρές, ενώ το κλίμα είναι τεταμένο.
Στις εξελίξεις αυτές ήλθε να παρέμβει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με σαφές μήνυμα στον κ. Κασσελάκη ότι «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Τσίπρας: Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα

Με ένα λιτό σχόλιο συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τοποθετούνται για το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών.
Ο Αλέξης Τσίπρας «ό,τι είχε να πει, το έχει πει στη δήλωση του. Δεν υπάρχει άλλο σχόλιο» αναφέρει το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της εσωκομματικής κρίσης..
«Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», αναφέρουν.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει εκ νέου στα μέλη για ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη παρέμβασή του μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη του 4ου συνεδρίου.
Ο κ. Τσίπρας του είχε ασκήσει σκληρή κριτική, λέγοντας «Φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».
«Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει. Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό», είχε επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός.

Αυγέρη: Το Συνέδριο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Κασσελάκη 

«Το Συνέδριο ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.
Όπως ανέφερε, «το Συνέδριο είπε 'πρόεδρο έχουμε, επομένως δεν χρειάζονται εκλογές, πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή να τα αλλάξουμε όλα'.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, αφού ανέλυσε την παρέμβαση Τσίπρα και την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, είπε "δεν μπορώ θα πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου" για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει "αν θες να πας σε εκλογές στις 10 Μαρτίου πήγαινε μόνος σου". 'Αρα, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές, ή μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για εκλογές».

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη: Επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία - Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει.


Για «λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή», κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Στ.Κασσελάκης, σε ανάρτησή του μετά την απόφαση του 4ου Συνεδρίου του κόμματος ότι δεν χρειάζονται νέες εκλογές για νέα ηγεσία.
Ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του μιλά για επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, αξιοκρατία, ανάσα δημοκρατίας τώρα, δίνοντας απάντηση σε όσους «έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές.
Όπως αναφέρει "πάρτε το κόμμα στα χέρια σας - Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει
Δικό σας είναι.
Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ.
Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους;
Επανίδρυση.
Νέα Όργανα.
Αξιοπιστία.
Αξιοκρατία.
Ανάσα δημοκρατίας τώρα.
Λύτρωση τώρα.
Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή".

k7.JPG

Γεροβασίλη μετά την απόφαση του συνεδρίου: Απολύτως σεβαστή η απόφαση από μένα - Δεν απέσυρα ποτέ την πρόταση μου

«Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παππά-Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου. Είναι κυρίαρχη η απόφαση παρόλα αυτά, από μένα απολύτως σεβαστή», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη, «το συνέδριο ειναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη», ενω υπήρξαν τρεις προτάσεις: 1. η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό, 2. η πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παππά-Γ. Τσίπρα, 3. η δική της πρόταση για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό.
Πάντως, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα της και την πρόταση της και εξήγησε πως η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν' τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη.
«Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε.
Τέλος, η κα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί συλλογικά, συντεταγμένα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, πάμε στις εκλογές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Μόνο που υπάρχει μια προϋπόθεση, ότι δεν θα είναι επιτυχημένη αυτή η πορεία εάν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων και με το "βρείτε μου αντίπαλο και πάμε"», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας, όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο καθένας, την ευθύνη του για αυτές τις ευρωεκλογές».
g3_42.JPG
Τι προηγήθηκε - Η ομιλία Κασσελάκη

kass5.JPG
«Τώρα είναι η ώρα, ή όλα ή τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα του 4ου συνεδρίου του κόμματος, λέγοντας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ο ίδιος επέμεινε στο να στηθούν κάλπες για ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Μαρτίου, αλλά και για και άμεσες καταστατικές αλλαγές.
Αφού σημείωσε ότι «βουλευτές και στελέχη μου ζητούν να μην πάμε σε εκλογές», εξήγησε ότι αυτό δεν γίνεται.
«Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως θα ήταν σαν να δίνει φωνή στην εσωστρέφεια.
 «Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας, αν και από μακριά, ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σα να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα».
«Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά», είπε και πρόσθεσε ότι «δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε'. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται»,
Ο κ. Κασσελάκης διάβασε το εξής: «‘Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας», εξηγώντας πως «αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε.
«Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω», ξεκαθάρισε.
«Τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία», σημείωσε.
«Δώστε καθαρές λύσεις τώρα, εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, για ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, για να συγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προσθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους», κατέληξε.
Μετά την ομιλία του  Στ. Κασσελάκη, πήρε τον λόγο η Όλγα Γεροβασίλη.
gerovasili-kasselakis.JPG
Η κόντρα Γεροβασίλη με Κασσελάκη 


Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του κ. Κασσελάκη η κα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε πως δεν ήταν αυτή που έθεσε θέμα ηγεσίας, αλλά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, τονίζοντας ότι «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε ότι αν ο κ. Κασσελάκης «ανακαλέσει το “βρείτε μου αντίπαλο” σταματάμε εδώ».
«Αν θέλετε να είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ… εντάξει.
Δεν είμαι εγώ αυτή που έβαλε την πρόταση για εκλογές.
Στέφανε είπες “βρείτε μου αντίπαλε και πάμε”.
«Αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», απάντησε εκ νέου ο Κασσελάκης και η κα Γεροβασίλη συνέχισε:
Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ.
Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος.
Το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο.
Περιμένω…
Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν.
Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες.
Αν θες εκλογές σε 10 ημέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει.  Κάντες μόνος σου να δούμε», σημείωσε η ίδια.
Σημειώνεται ότι η κα Γεροβασίλη το προηγούμενο 24ωρο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και διαφώνησε από την αρχή με την πρόταση Κασσελάκη για κάλπες στις 10 Μαρτίου.
geroas2.JPG
Η κοινή πρόταση Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά- Γ. Τσίπρα που έβαλε τέλος  στις εσωκομματικές εκλογές

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος,
κατέθεσε κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».
Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Ν. Παππά και τον Γ.  Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή,  αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση».

«Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».
«Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», σημείωσε.

Δείτε εδώ τις εργασίες του συνεδρίου :

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης