Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τροχιά ...διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: Εκλογές στις 10/3, εγώ θα μείνω στο κόμμα - Γεροβασίλη: Απαντώ στην πρόκληση

Σε τροχιά ...διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: Εκλογές στις 10/3,  εγώ θα μείνω στο κόμμα - Γεροβασίλη: Απαντώ στην πρόκληση
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μία εκλογική διαδικασία από την οποία θεωρείται απίθανο να βγει ενωμένος παρά τις διακηρύξεις των δύο αντιπάλων για την αρχηγία: Του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Σε τροχιά εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την προεδρία από την Όλγα Γεροβασίλη το απόγευμα του Σαββάτου (24/2/2024) κατά τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του κόμματος.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να το βυθίσει και άλλο στην εσωστρέφεια πριν από τις Ευρωεκλογές και τελικά να το οδηγήσει σε μία διαλυτική διάσπαση, παρά τους όρκους πίστης που δίνουν οι δύο μονομάχοι.
Άλλωστε τους ίδιους όρκους έδιναν και υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2023 που σήμερα βρίσκονται ...στη Νέα Αριστερά.    
Μετά την επίσημη υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανήγγειλε μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στις 10 Μαρτίου 2024.
Γρήγορα εκλογές στις 10 Μαρτίου είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

Κασσελάκης: Δεσμεύομαι να παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κ. Γεροβασίλη, σε έναν όμορφο αγώνα.
Δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στο κόμμα μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος», προσθέτοντας ότι να ξέρουν όλοι ότι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει.
«Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Ότι θα δουλέψω. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειάζονται στο κόμμα.
Η αλήθεια θα κερδίσει και γι αυτό πρέπει να πάμε στις εκλογές στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά»,
είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γεροβασίλη: Δηλώνω παρούσα στην πρόκληση

Την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε νωρίτερα εν μέσω αποδοκιμασιών η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη
κατά την τοποθέτηση της στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης, για το πριν και για το τώρα.
'Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του Προέδρου: Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας».
«Σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να σταματήσει η κατηφόρα. Για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Για να γίνει ξανά η Μεγάλη Αριστερά για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής», τόνισε.
«Εδώ, δεν υπάρχουν αντίπαλοι, εδώ δεν είναι αρένα, υπάρχουν μόνο σύντροφοι. Όχι άλλοι εχθροί, όχι άλλος διχασμός ανάμεσα μας», είπε η Όλγα Γεροβασίλη νωρίτερα στην ομιλία της.
«Όλους αυτούς τους μήνες στήριξα την προσπάθεια με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.
Πάντα πίστευα ότι η Αριστερά είναι τα μέλη της, όλοι εσείς, που δέχεστε απειλές από εργοδότες. Σήμερα κοιτάμε την πραγματικότητα στα μάτια.
Το κόμμα μας υποχωρεί συνεχώς.
Φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει ενδιαφέρον των μελών μας να είναι σύνεδροι. πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία, να ανακτήσουμε την κυβερνητική μας προοπτική. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης, όχι συμπλήρωμα στο πολιτικό σύστημα, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, υπογράμμισε.
Ειδικότερα ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Με σαφείς προτεραιότητες και στόχους.
Να ξέρουμε πού πάμε, ποιους εκπροσωπούμε και με ποιες πολιτικές. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις».
Με αιχμές προς τον κ. Κασσελάκη είπ: Να μην ‘τσαλαβουτάμε' καθημερινά από εδώ και από εκεί και στο τέλος να μην μένει τίποτα στον κόσμο. Να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά»
. Σχολίασε ότι «είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας, να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο'». Χρειάζεται, είπε, σοβαρότητα και αξιοπιστία, καθώς «μόνο η επικοινωνία δεν φτάνει. Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο, όχι να το υποκαθιστά».
Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική λειτουργία, από την κορυφή ως τη βάση του κόμματος.
Αυτό σημάνει αρχές, ιδεολογικές και καταστατικές, «που θα τις υπηρετούμε όλες και όλοι, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου».

kasselakis_gerovasili_1.JPG
Φάμελλος: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών

Την αντίθεσή του στην εκλογή αρχηγού εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Προτεραιότητα είναι τα πολιτικά επίδικα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, να μεταφέρουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας: « Δεν είναι απρόκλητη η συζήτηση που άρχισε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Συνεδριάσανε τα όργανα την τελευταία εβδομάδα. Υπάρχουν προβλήματα συλλογικότητας και δημοκρατίας. Αν δεν τα πούμε δεν θα τα λύσουμε ποτέ. Χρειαζόμαστε συντροφικότητα και στο ανώτατο επίπεδο. Μας ενώνει η κοινή υπόθεση. Καμία προσωπική ανάγνωση και διαδρομή. Στην ΠΓ αποφασίσαμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη δίχως να τεθεί θέμα εκλογής προέδρου. Αυτή είναι και η αγωνία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολούθως ρώτησε: «Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών; Να μην έχουμε δυνατή ομάδα ευρωβουλευτών; Δεν έχουμε τη πολυτέλεια. Έχουμε την πολυτέλεια να περάσει η αντισυνταγματική ρύθμιση για τη ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων; Δεν την έχουμε, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε στους δρόμους και όχι στα γραφεία. Δεν έχουμε όμως και την δυνατότητα να κουκουλώσουμε τα προβλήματα. Θα τα λύσουμε ή θα βρούμε μία διέξοδο εκλογών που μπορεί να μη λύσει όμως τα προβλήματα. Το καταστατικό μας έχει καθαρό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες των οργάνων και για την λήψη των αποφάσεων. Αντίπαλος μας είναι μόνο η δεξιά πολιτική γιατί είναι αντίπαλος της κοινωνίας.

syriza_synedrio_b_1.JPG

Σπίρτζης: Εκλογές για πρόεδρο με βάση το Καταστατικό αλλιώς… θα γίνει Κούγκι

Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στρέφεται το ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Σπίρτζη να θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους.
Η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά αυτή να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με εξασφαλισμένο το αδιάβλητο των εκλογών, δηλαδή να εξασφαλιστεί το απαραβίαστο και η ταυτοπροσωπία.
«Εκλογές όπως λέει το Καταστατικό αλλιώς θα γίνει Κούγκι» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις υπογραφές που συλλέγονται προκειμένου να μη γίνει η εσωκομματική αναμέτρηση, πρωτοβουλία που απέδωσε στην πλευρά Κασσελάκη.
«Το να βάζει ο Κασσελάκης τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για αναβολή και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα, να το κρίνετε εσείς» σημείωσε.

spirtzis.jpg

Γιώργος Τσίπρας: Λάθος να πάμε σε εσωκομματικές εκλογές λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Είναι λάθος να πάμε σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία λίγο πριν τις ευρωεκλογές, είπε ο Γιώργος Τσίπρας  και άσκησε σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.
Την πρώτη ευθύνη για τα λάθη και τα στραβά την έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως παλαιότερα την είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμη περισσότερο γιατί αποφασίζει μόνος του.
Μην μπερδεύουμε την δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα με την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία».
Ο Γιώργος Τσίπρας περιέγραψε μία χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι «φταίει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία στο κόμμα.
Ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες αποφασίζει μόνος του. Υπήρξε υπονόμευση; Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπήρξε καμία υπονόμευση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των μελών στήριξαν τον Στέφανος Κασσελάκη και δεν υπήρξε έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Αντίθετα δεν υπήρξε καμία εμπιστοσύνη του προέδρου προς τα στελέχη. Ο ίδιος επέλεξε να απομακρυνθεί από τα στελέχη του κόμματος».
Κλείνοντας πρότεινε να αποφασίσει το Συνέδριο «να πάμε συντεταγμένα να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με τον Στέφανο Κασσελάκη» και συντάχθηκε με την πρόταση του Νίκου Παππά και του Σωκράτη Φάμελλου.
giorgos_tsipras.jpg

Παρέμβαση Παππά: Όχι σε εκλογές, η Γεροβασίλη έχει θέση δίπλα στον Κασσελάκη – Καρφιά για Τσίπρα

Κατά της διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη προέδρου τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε πρόταση 4 σημείων.
«Θα επιτείνουμε την αγωνία ή θα στείλουμε ένα μήνυμα συσπείρωσης, ενότητας και μάχης; Θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες που μένουν για τις ευρωεκλογές για ζητήματα δικά μας ή θα επενδύσουμε κάθε λεπτό από τώρα και για τις επόμενες 100 μέρες στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Πρέπει να επιλέξουμε το δεύτερο. Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Όταν θέτουμε εαυτόν στην κρίση των μελών ζητάμε εντολή υλοποίησης αποφάσεων, ζητάμε την ευθύνη, απαιτούμε από τον εαυτό μας τη λογοδοσία.
«Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και κανένας από αυτούς δεν την εκφράζει γιατί θέλει το κακό του κόμματος. Αν επικρατήσει αυτή η λογική το κόμμα θα συρρικνωθεί» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Καρφιά για Τσίπρα - Η Γεροβασίλη δίπλα στον Κασσελάκη

Ακόμη τόνισε πως θα ήθελε να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τη φημολογία ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.
«Με την Όλγα έχουμε πορευτεί για μαζί πάρα πολλά χρόνια, είναι μία παρουσία που κοσμεί την παράταξή μας. Με ψυχραιμία πάρα πολλές φορές έχει διαχειριστεί κρίσεις, είναι ένα στέλεχος που συμβάλλει στη δημόσια παρουσία του κόμματος.
Και στις κρίσιμες στιγμές υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο απέναντι σε κάθε αλλότριο σχέδιο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».
Προτείνω: 1. Να ανασυγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό. 2. Με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση. 3. Να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης. 4. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.
synedrio_syriza_1.JPG


Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ξανά αν ανασυγκροτηθεί – Να κάνουμε πάλι μεγάλο το κόμμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί ξανά να κυβερνήσει αν ανασυγκροτηθεί, αν δώσει απαντήσεις, αν μιλήσει για το μέλλον, αν παράξει πολιτική. Και μπορούμε και ξέρουμε και θέλουμε», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης επικαλούμενος τη «μεγάλη παρακαταθήκη» και την «ιστορική τομή» της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
«Θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά μεγάλο τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, σχολιάζοντας πως «ο λόγος που είμαστε εδώ», κάποιοι από παλιότερα και κάποιοι από πιο πρόσφατα, «έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Αλέξης Τσίπρας». «'Αρα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε οφείλουμε σεβασμό και στα λόγια και σε όλα και όχι υποδείξεις, όχι να σηκώνουμε το δάχτυλο. Και χαμηλούς τόνους, όχι αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα στις ομιλίες». «Αγάπη, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, εξωστρέφεια, αυτή είναι η αριστερά, αυτή είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτός είναι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Ενόψει των ψηφοφοριών (25/2), ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα απορρίψει την πρόταση του προέδρου για εκλογή νέου προέδρου.
Εγώ ακούω κι αυτό που είπε ο σύντροφος Φάμελλος, που λέει όχι κάλπες. Είναι μία απόφαση που θα την πάρουμε όλοι μας με μία ψήφο καθένας».

Ρήγας: Διάτρητος ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπερβεί την κρίση του με ενότητα υπογράμμισε ο Πάνος Ρήγας και πρόσθεσε ότι εκείνο που προέχει είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα αιτήματα της κοινωνίας που διαμαρτύρεται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είπε ακόμη: «Το κόμμα είναι διάτρητο βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης πράγματα που προσβάλουν όλους. Για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να τελειώσει το Συνέδριο με αποφάσεις.



www.banklingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης