Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Από 1η Μαρτίου οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας για το βρεφικό γάλα - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει κάτω από το 17%

Μαρινάκης: Από 1η Μαρτίου οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας για το βρεφικό γάλα - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει κάτω από το 17%
Ο ΣΥΡΙΖΑ  "στην Ελλάδα μέσα βαφτίζει τις παγκόσμιες κρίσεις ως κρίσεις του Πρωθυπουργού αντί να προτείνει κάτι άλλο και στην Ευρώπη συκοφαντεί τη χώρα", σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη
«Σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε και σε καμία περίπτωση δεν κάνει καλό στον τόπο να έχει μια τέτοια εικόνα στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά στην αντιπολίτευση. Δεν ήμουν ούτε ο ειδικός, ούτε καθ' ύλην αρμόδιος, ούτε θα ήταν θεσμικά σωστό με την κομματική μου ιδιότητα και με την κυβερνητική μου ιδιότητα να μπω σε μια διαδικασία σχολιασμού ή προτιμήσεων», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Καλά τα πρόσωπα, καλή η κουβέντα για τα πρόσωπα, οι εσωτερικές διαμάχες, οι αποχωρήσεις, σεβαστό να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Αλλά καλύτερη είναι η συζήτηση για τις πολιτικές», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, λέγοντας πως «θέλω να προσπαθήσω να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να δούμε τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια των πολλών προβλημάτων, εισαγόμενων κρίσεων, όλα αυτά που συζητάμε και πολλών άλλων, πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είχαμε για πρώτη φορά, δε νομίζω ότι έχει ξαναγίνει αυτό και δεν το θυμάμαι και σε άλλη χώρα, μία κυβέρνηση με τόσα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει, να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό παρά τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έλυσε όλα τα θέματα. Και μια αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, να πηγαίνει από το 30% αρχικά λίγο πάνω από το 20% και συνέχεια στο 17%».
Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν από το συνέδριο, ανέφερε ότι «προφανώς είναι πρώην Πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετείται».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 17% και συνεχίζει να καταρρέει δημοσκοπικά, πολύ πιο κάτω από το 17%, όχι απ’ ότι φαίνεται γιατί ο ένας είναι καλύτερος ή ο άλλος χειρότερος, γιατί αυτό συμβαίνει γραμμικά εδώ και χρόνια. Γιατί; Γιατί αυτά τα χρόνια, τη στιγμή που η Κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει χρήματα στη χώρα, να ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, να φτιάξει 400.000- και έχει δημιουργήσει- θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, να προχωρήσει μεγάλα έργα, να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στο ΕΣΥ, στα Πανεπιστήμια, να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και έχουμε μια Αντιπολίτευση που λέει «ακρίβεια Μητσοτάκη», ενώ έχει ακρίβεια όλη η Ευρώπη, «πανδημία Μητσοτάκη» και συκοφαντεί την Ελλάδα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα μέσα βαφτίζει τις παγκόσμιες κρίσεις ως κρίσεις του Πρωθυπουργού αντί να προτείνει κάτι άλλο και στην Ευρώπη συκοφαντεί τη χώρα. Όλο αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που δημιουργείται μέρα με τη μέρα ως εντελώς αντίθετη εικόνα από αυτό που κάνει η Κυβέρνηση και προφανώς τώρα βλέπουμε τις συνέπειές του».

Περί ακρίβειας

Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των πολιτών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως εδώ η συζήτηση επεκτείνεται σε τρία επιμέρους πλαίσια και συγκεκριμένα, «το πρώτο αφορά τις στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η μόνιμη μείωση τιμής, «καλάθι νοικοκυριού», αυτές που ξεκινούν από 1η Μαρτίου για το βρεφικό γάλα, την παρέμβαση από το χωράφι στο ράφι».
Πρόσθεσε ότι «το «καλάθι του νοικοκυριού» απέδωσε σε έναν βαθμό, συνεχίζει και εφαρμόζεται. Η μόνιμη μείωση τιμής απέδωσε σε έναν άλλον βαθμό. Όλα αυτά είναι τα προσωρινά μέτρα, όπως είναι και η προσωρινή στήριξη με κάποια επιδόματα, όπως έγινε τον Δεκέμβριο η στήριξη για τις πιο ευπαθείς ομάδες με πάνω από 700 εκατ. ευρώ».
«Εμείς με την εμπιστοσύνη που μας δίνουν οι πολίτες προσπαθούμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και κάθε πρόβλημα το οποίο προκύπτει να το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άρα, το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Δεν είναι αυτά εικονική πραγματικότητα. Γιατί αποτυπώνονται σε όλες τις επίσημες μελέτες και αναλύσεις, για παράδειγμα η τελευταία ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί, το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα δοθεί ενίσχυση το Πάσχα, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση. Εγώ δεν θέλω να καλλιεργώ προσδοκίες, οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν σίγουρα. Θα σας μιλήσω σίγουρα. Δεν υπάρχει κάτι για το Πάσχα, ούτε έχω μια τέτοια εικόνα και είναι και ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών».
«Το δεύτερο πλαίσιο που υπάρχει είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Για εμένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μεσοσταθμικά ο πληθωρισμός συνολικά αυτή τη διετία είναι περίπου 14%, λίγο πιο κάτω από 15%. Η αύξηση του μέσου μισθού είναι λίγο παραπάνω, 15% και επίκειται και νέα παρέμβαση με το ξεπάγωμα των τριετιών, ελπίζουμε σε νέα αύξηση με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε και αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 20% αυτά τα χρόνια και προφανώς θα είναι και μεγαλύτερη γιατί θα έρθει τους επόμενους μήνες. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε κυρίως είναι μόνιμες παρεμβάσεις. Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ήδη ένας μισθός παραπάνω έχει δοθεί», συμπλήρωσε.

Για τη κρατικά πανεπιστήμια

Για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του κράτους η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι το οποίο αφορά κατά 70% τα δημόσια πανεπιστήμια με χρηματοδότηση πάνω από 1 δις., με ελευθερίες και δυνατότητες που ζητούσαν ολόκληρες δεκαετίες και επιτέλους τις παίρνουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Και βέβαια θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να ιδρυθούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημιών, μη κρατικά ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θα είναι μια πολύ καλή μέρα, μια πολύ σημαντική μέρα για τους νέους ανθρώπους, για 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό, όχι αναλογικά, από ό,τι στην Ισπανία του πολύ μεγάλου πληθυσμού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Πορτογαλία».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει και το άρθρο 16 και πρόσθεσε «γιατί εδώ μιλάμε για παραρτήματα ξένων ΑΕΙ ως μη κρατικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , ενώ με την αναθεώρηση - ελπίζουμε- του άρθρου 16 θα μπορούν εξ υπαρχής να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Το ένα γίνεται υπό το πρίσμα, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου και το άλλο είναι με την αναθεώρηση του άρθρου 16».
«Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων συμφωνεί για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Και δεν θα επικαλεστώ συνταγματολόγους που έχουν ταχθεί υπέρ του δικού μας πολιτικού χώρου, θα σας πω δύο που δεν νομίζω ότι ανήκουν ιδεολογικά στη ΝΔ ή έχουν τοποθετηθεί πολιτικά στο χώρο της κεντροδεξιάς, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο», σημείωσε.
Σχετικά με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο σχολίασε πως «ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και να μιλήσει με όρους 2024 και όρους παρόντος και μέλλοντος, να επιστρέψει στο παρελθόν και να μιλήσει ως γραμματέας φοιτητικής παράταξης της δεκαετίας του ΄80. Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλείται ως αιτιάσεις καταψήφισης 3 πράγματα που το νομοσχέδιο τα έχει ήδη προβλέψει και τα έχει ήδη λύσει και αυτό σημαίνει ότι απλά βρίσκει προφάσεις».

Για αγρότες

Τέλος, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «όταν διαπραγματεύτηκε το 2019, 2020, 2021 τη νέα ΚΑΠ η κυβέρνηση, κατάφερε, ενώ μειώθηκε το ποσό που πήραν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μέχρι και 20%, όπως η Γαλλία, όπως η Γερμανία, πολύ μεγάλες χώρες. Στην Ελλάδα δεν μειώθηκε, ήταν 19,3 δισεκατομμύρια, παρέμεινε 19,3 δισεκατομμύρια. 'Αρα, ενώ μειώθηκε συνολικά - και μειώθηκε σε πολύ μεγάλες χώρες - η Ελλάδα κατάφερε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε, τα ίδια λεφτά τα οποία είχε πάρει στην προηγούμενη ΚΑΠ, 19,3 δισεκατομμύρια, τα ίδια λεφτά να πάρει και στην τελευταία ΚΑΠ».
«Με πρωτοβουλία, της Ελλάδας συστήθηκε η ΕUMED-9, οι εννιά χώρες του Νότου, με δικές μας ενέργειες, μέσα και στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρώπη, για να υπάρχουν μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιεργήσιμες από τους αγρότες, μικρότερες εκτάσεις αγρανάπαυσης και βέβαια, πολύ περισσότερα χρήματα» , πρόσθεσε.
Ακόμη, τόνισε ότι στον προϋπολογισμό που θα συνταχθεί στο τέλος της χρονιάς για το 2025, θα επαναφέρει η κυβέρνηση έναν δικαιότερο, με μόνιμα χαρακτηριστικά, τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, θα καθιερώσει έναν μηχανισμό για το ρεύμα που θα τους φτάνει στο όριο του κόστους, κάτω από δέκα λεπτά την κιλοβατώρα. «Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όλα όσα έχουμε ανακοινώσει για τις αποζημιώσεις κατά του «Daniel», για τις αποζημιώσεις συνολικά των αγροτών», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης