Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Γεροβασίλη, με την... άδεια του Τσίπρα, «κατεβαίνει» απέναντι στον Κασσελάκη στις εκλογές - Τεμπονέρας: Κάνω στην άκρη

Η Γεροβασίλη, με την... άδεια του Τσίπρα, «κατεβαίνει» απέναντι στον Κασσελάκη στις εκλογές - Τεμπονέρας: Κάνω στην άκρη
Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για νέες εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχονται στο προσκήνιο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται πως θα είναι τελικά εκείνη που θα «κατέβει» απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και θα διεκδικήσει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στους... παλιούς ιδιοκτήτες του.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας (το δεύτερο όνομα που είχε ακουστεί ως πιθανός αντίπαλος του νυν προέδρου) «έδειξε» από το βήμα του συνεδρίου ότι «θα κάνει στην άκρη», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι δικές μου ρίζες, είναι στέρεες και διαχρονικές. Δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση». Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί συνάντηση του με την Όλγα Γεροβασίλη στη Βουλή.

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Όλγα Γεροβασίλη είναι από τους σταθερούς συνομιλητές του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Κατά συνέπεια αποκλείεται το σενάριο, ο ίδιος να μην είναι ενήμερος για τα σχέδια της. Δεδομένης, δε, της σχέσης τους θεωρείται βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα στηρίξει (έστω και στο παρασκήνιο) την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Άλλωστε γύρω από τη βουλευτή της Άρτας συνασπίζονται στελέχη με αναφορά στον κ. Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως η κ. Γεροβασίλη ήταν εκείνη που είχε ανοίξει το ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη όταν στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφραστούν οι αντιρρήσεις αναφορικά με το ερωτηματολόγιο που κατέθεσε στον isyriza ο κ. Κασσελάκης και το οποίο θεωρήθηκε ότι αμφισβητεί βασικές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επαφές Γεροβασίλη

Εν τω μεταξύ, η Όλγα Γεροβασίλη έχει ήδη αρχίσει επαφές με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ ακολούθησαν Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιάννης Ραγκούσης, αλλά αρκετοί ακόμα.

Τεμπονέρας: Κάνω στην άκρη

Μετά τη συνάντηση του με την Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι δικές μου "ρίζες", είναι στέρεες και διαχρονικές. Δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση.
Στη ζωή μας μάθαμε να παλεύουμε για τις ιδέες και τις αρχές μας κοιτώντας τους ανθρώπους κατάματα. Ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε με το πρόσωπό μας καθαρό.
Καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν, δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ. Ούτε και τα χρειαζόμαστε γιατί μας μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση χωρίς να ζητάμε μερτικό, μέσα στην κοινωνία.
Το δικό μας "Εγώ" το προσφέρουμε πάντα με χαρά στο μεγάλο "Εμείς", το προσφέρουμε στη μεγάλη αυτή υπόθεση της Αριστεράς, που στέκεται πάνω από θέσεις και αξιώματα.
Πέσαμε στη μάχη μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, στην πρώτη γραμμή όταν όλα τα σκιαζε η φοβέρα, και αναλάβαμε την ευθύνη.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Προερχόμαστε από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας, από το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, από την καθημερινή βιοπάλη στη δουλειά, μέσα στην στέρηση και στην αδικία, όμως μάθαμε σε όλη μας τη ζωή να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των ανθρώπων.
Υπηρετούμε οργανωμένα την υπόθεση της Αριστεράς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σαν απλοί στρατιώτες, εμπνευσμένοι από το μεγάλο σκοπό.
Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν.
Δεν φοβόμαστε και δεν υποχωρούμε γιατί είμαστε αριστεροί και οι αριστεροί μαθαίνουν στη ζωή τους από μικροί, να μην φοβούνται. Εμείς άλλωστε το μάθαμε πιο νωρίς από τους άλλους.
Σεβόμαστε απολύτως την βούληση των μελών και των φίλων του κόμματος, χωρίς να "κυνηγάμε χίμαιρες".
Δεν έχουμε πολιτικές ανασφάλειες και είμαστε γεμάτοι αγάπη για τον συνάνθρωπο και ήδη πολύ πλούσιοι από τις εμπειρίες του αγώνα. Μάθαμε όμως να συμμετέχουμε και όχι να εξουσιοδοτούμε. Βλέπω απέναντί μου συντρόφους και όχι αντιπάλους.
Αντίπαλός μου είναι μόνο τα προβλήματα του κόσμου.
Αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου στην Ιστορία, σαν ένα μικρό, ελάχιστο κρίκο που θα φέρει πιο κοντά το όνειρο για μια κοινωνία αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χώρα και ο λαός μας δεν χρειάζεται άλλους διχασμούς. Εμείς προσκαλούμε τους ανθρώπους δεν τους διώχνουμε. Χρειαζόμαστε πρόσθεση για να νικήσουμε και όχι αφαίρεση. Χρειαζόμαστε συλλογικότητα, συντροφικότητα, ανιδιοτέλεια και διάθεση για προσφορά.
Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες. παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή, να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε».
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν -προσερχόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τεμπονέρας δήλωνε: «Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το κόμμα επιστρέφει στους πραγματικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες του».

Το… σχέδιο εξόντωσης του Κασσελάκη

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, οποιαδήποτε πληροφορία βλέπει το φως της δημοσιότητας, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεταμένο και παρ' όλο που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ακολουθεί την πεπατημένη και δεν τηρεί το «πρωτόκολλο» της Κουμουνδούρου, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα ηττηθεί στις εκλογές και το κόμμα θα επιστρέψει στους… ιδιοκτήτες του.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις ως προς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη στο εξωτερικό. Ειδικότερα, η ιστοσελίδα www.news247.gr αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας. Πρόκειται για την εταιρεία από την οποία προήλθε το δάνειο για την πληρωμή των εργαζομένων στο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
«Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται “Corporate Seal, 2017, DELAWARE”.
Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρείας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι σύμφωνα με την «ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του Προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας.
Ο νόμος, δε, προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις».
news.JPG
H αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν άμεση. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αφενός πως όλοι γνωρίζουν είναι επιχειρηματίες με δραστηριότητα στο εξωτερικό και αφετέρου πως εάν η δραστηριότητα εμπίπτει στο ασυμβίβαστο θα πουλήσει τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό. «Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα "πουλήσω" ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος» επισημαίνει αφήνοντας σαφής αιχμές κατά του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη (σε εταιρεία του οποίου ανήκει το www.news247.gr). «Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δεν θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε».
Stef_1.JPG
Οι εκλογές

Η ημερομηνία των εκλογών θα γίνει γνωστή στο Συνέδριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή (25/2/2024). Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, για να στηθούν οι κάλπες πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες, άρα εκλογές πριν από τις 10 Μαρτίου αποκλείεται να γίνουν. Εξάλλου, στα μέσα Μαρτίου ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιαστεί, προκειμένου να υπηρετήσει την 20ήμερη στρατιωτική του θητεία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι εκλογές να διεξαχθούν μετά την απόλυση του, αν και αυτό θα περιέπλεκε περαιτέρω την κατάσταση, καθώς θα πρέπει να αρχίσουν και οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές.

Συνέδριο: Αμηχανία, άδειες καρέκλες και εκκλήσεις για ενότητα

Έκδηλη είναι, στο μεταξύ, η αμηχανία κατά τις εργασίες του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να μονοπωλεί τα πηγαδάκια των συνέδρων αλλά και των κορυφαίων στελεχών.
Η επόμενη ημέρα του κόμματος είναι αβέβαιη. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή παραμένει χαμηλή, με πολλές άδειες καρέκλες ενώ ακόμη και στις εξέδρες κάθονται ελάχιστα άτομα, σε αντίθεση με το συνέδριο του 2022.
«Στεναχωριέμαι που βλέπω άδεια καθίσματα, αλλά είναι ένα μήνυμα για εμάς», σχολίασε τρίτος σύνεδρος και συνέχισε τη τοποθέτηση του ασκώντας κριτική για τους στρατηγικούς στόχους του κόμματος όπως και για τις θέσεις του κόμματος που δεν είναι κατανοητές.
sinedrio_syriza__3_.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης