Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η... «ενωμένη» Κεντροαριστερά αντίπαλο δέος της ΝΔ – Ποιοι στρώνουν το έδαφος για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Ν. Αριστεράς

Η... «ενωμένη» Κεντροαριστερά αντίπαλο δέος της ΝΔ – Ποιοι στρώνουν το έδαφος για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Ν. Αριστεράς
Πρόκειται για εγχείρημα με σημαντικό βαθμό δυσκολίας αλλά το έδαφος για συνεργασία της Κεντροαριστεράς καλλιεργείται ποικιλοτρόπως
Η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην πενταετή διακυβέρνησή της δείχνει να είναι στριμωγμένη καθώς μία σειρά κλάδοι και κοινωνικές ομάδες στρέφονται εναντίον της για την πολιτική που εφαρμόζει.
Στους δρόμους βρίσκονται αγρότες και φοιτητές ενώ βάλλεται και σε επίπεδο ΕΕ για τις πολιτικές και τις παραλείψεις της ως προς το κράτος δικαίου.
Η αντιπολιτευτική αυτή διάθεση της κοινωνίας ήταν επόμενο να επιχειρηθεί να μεταφερθεί και σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων.
Η έκδηλη αλαζονεία της ΝΔ, που αισθάνεται παντοδύναμη, ενοχλεί σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας ακόμη και πολίτες που τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ειδικά με την παγκοσμιοποιητική ατζέντα που ακολουθεί.
Ακόμη και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια επισήμανε το γεγονός ότι δεν είναι καλό ούτε για την ίδια την κυβέρνηση η ανυπαρξία ισχυρής αντιπολίτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρή αντιπολίτευση ζητούν πλέον και «ισχυρά οικονομικά κέντρα» που έχουν λόγοuς να είναι δυσαρεστημένα με την κυβέρνηση.
Γενικότερα η σύσταση μίας δυνατής αντιπολίτευσης προσλαμβάνει και χαρακτήρια σχεδόν υπαρξιακό για το πολιτικό σύστημα της χώρας που διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η συνεργασία της Κεντροαριστεράς


Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση η «λεγόμενη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ».
Πρόκειται για τη λεγόμενη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς που αθροιστικά και πάνω σε μία βάση συμφωνίας – αρχών θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ.
Βέβαια το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες καθώς οι ηγεσίες – ειδικά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - δεν έχουν τις ιδανικότερες σχέσεις ενώ είχε προηγηθεί και η άκαρπη απόπειρα προσέγγισης Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2023.

Καταιγίδα δημοσκοπήσεων και... τροχιοδεικτική βολή

Ωστόσο το έδαφος προλειαίνεται και το επόμενο διάστημα – ειδικά κοντά στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού 2024 – το ερώτημα περί συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς θα είναι από τα βασικότερα στα επόμενα κύματα δημοσκοπήσεων,  όπως αποκάλυψε στο BN στέλεχος γνωστής εταιρείας που διενεργεί σφυγμομετρήσεις.
Τροχιοδεικτική βολή αποτέλεσε η δημοσκόπηση της Opinion Poll στις 20/2/2024 όπου τέθηκε το συγκεκριμένο ερώτημα και το αποτέλεσμα δεν είναι αρνητικό για τη σύμπραξη των τριών κομμάτων.
Ερωτηθέντες για το πώς βλέπουν τη συνεργασία δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά), ένα ποσοστό 42% απαντούν ότι το βλέπουν θετικά και μάλλον θετικά (καθώς και τμήματα ευρύτερων δυνάμεων του πολιτικού σκηνικού διάκεινται θετικά σε μια τέτοια προοπτική) ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 48,4%.
Το 8,5% δεν απάντησε.

Οι 8 στους 10 Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους θέλουν συνεργασία

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές απόψεις στο ίδιο ερώτημα φτάνουν το 75% και οι αρνητικές το 19,6%.
Στο ΠΑΣΟΚ επίσης οι θετικές είναι 55,1% και οι αρνητικές 40,8%.
Δηλαδή 8 στους 10 Κεντροαριστερούς τάσσονται υπέρ της συνεργασίας σε επίπεδο κομμάτων.

Απογοήτευση από την κατά μόνας αντιπολίτευση

Πάνω από 7 στους 10 (ποσοστό 74%) δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μόλις 16,1% που δηλώνει «λίγο»
Η εικόνα δεν αλλάζει πολύ ούτε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδόν ένας στπους δύο (ποσοστό 48% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, ενώ 29,1% δηλώνει «λίγο».
Στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, σχεδόν ένας στους τρεις (ποσοστό 27,6%) δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, το 52% δηλώνει λίγο.
Αρκετά λέει το 12,2% και πολύ μόλις το 6,1%.

Εξάλλου, το 62,6% των ερωτηθέντων στο σύνολο δεν κρίνει καθόλου ικανοποιητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ έναντι 26,1% που απαντούν θετικά.
syriza_3.JPG

pasok_4.JPG
«Συνεργαστείτε»

Με λίγα λόγια σύμφωνα με τη δημοσκόπηση – ανάλογη εικόνα θα δείχνουν και οι επόμενες – οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς καλούν τα κόμματα που τους εκπροσωπούν να κινηθούν σε μία ρότα συνεργασίας, αφού μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ΝΔ.
Τα ισχυρά οικονομικά κέντρα που επιθυμούν μία εύρωστη κεντροαριστερή αντιπολίτευση κατά το ισπανικό πρότυπο που είχε ανατρέψει τον Κεντροδεξιό Mariano Rajoy είναι εκείνα που επιδιώκουν ταυτόχρονα ένα τέτοιο σχήμα να καταστεί ανάχωμα σε μία μετακίνηση του πολιτικού φάσματος πιο δεξιά από τον χώρο της ΝΔ. 
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία τέτοια συνεργασία θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Μία περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αναμένεται να πυροδοτήσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να φέρει πιο κοντά αυτό της συνεργασίας της Κεντροαριστεράς.
Όπως και να έχει το πολιτικό τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό το φθινόπωρο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης