Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Κασσελάκης θεωρείται ήδη «τελειωμένος» - Το σχέδιο πολιορκίας του ΣΥΡΙΖΑ και η ολική αναμόρφωση της Κεντροαριστεράς

Ο Κασσελάκης θεωρείται ήδη «τελειωμένος» - Το σχέδιο πολιορκίας του ΣΥΡΙΖΑ και η ολική αναμόρφωση της Κεντροαριστεράς
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εξυφαίνεται ένας διακομματικός σχεδιασμός για τη συνολική ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς
Σχετικά Άρθρα
Ενώ τα παλαιά προεδρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να «τελειώσουν» τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, την ίδια στιγμή -όπως έχει γράψει πρώτο το BN προ μηνών- έρχεται, διόλου τυχαία, η ολική επαναφορά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον χώρο της Νέας Αριστεράς.
Όπως καταμαρτυρά η χθεσινή παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία, οι άλλοτε προεδρικοί «έχουν βγάλει τα μαχαίρια» και ετοιμάζονται για την τελική κίνηση καθαίρεσης του προέδρου, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν το Συνέδριο του κόμματος.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις εξυφαίνεται ένας διακομματικός σχεδιασμός για τη συνολική ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο οποίος υπερβαίνει τα στενά όρια της Κουμουνδούρου.
Η απομάκρυνση του άπειρου, πολιτικά άγαρμπου και άνευ ιδεολογικού στίγματος Κασσελάκη αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη συγκρότηση ενός μετώπου, που θα κλονίσει την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάδειξη νέων, «καθαρών» και ενωτικών προσωπικοτήτων τόσο στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε αυτόν της Νέας Αριστεράς, ο οποίος αν και προσώρας δεν «τραβάει», δεν έχει συγκροτήσει κομματικές δομές, ούτε ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα.
Οπότε και στο νεοπαγές κόμμα όλα τα σενάρια είναι ακόμα ... ανοιχτά.
Ως εκ τούτου, εμφανίζονται πολλαπλές κινήσεις ανασύνθεσης εντός, εκτός κι επί ταυτά του ΣΥΡΙΖΑ, που κρύβουν από πίσω τους όνομα, επώνυμο και ... μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και δεν είναι άλλο από του Αλέξη Τσίπρα.

Οι αρχηγικές τοποθετήσεις Τεμπονέρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου ανατροπής Κασσελάκη συνιστά η ενεργοποίηση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ως επικεφαλής της τάσης «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», αλλά και ως νέο στέλεχος στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας τείνει ευήκοα ώτα, προβάλλει ως το «πρόσωπο της επόμενης μέρας» στην Κουμονδούρου.
Αν και δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις του, μέσω των οποίων έχει ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Τεμπονέρας σήκωσε με ευθεία ,πλέον, επίθεση το γάντι που έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης στους αμφισβητίες του.
«Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε Αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή... Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής» τόνισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στην κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου, δείχνοντας έτσι ότι θα πάει … μέχρι τέλους απέναντι στην τωρινή ηγετική ομάδα.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα πραγματοποιήσει την τελική του κίνηση πριν ή κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Συνεδρίου.

Η ολική επαναφορά Σακελλαρίδη

Παράλληλα, στον όμορο χώρο της Νέας Αριστεράς δεσπόζει η ολική επαναφορά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην πολιτική, ο οποίος αυτή τη στιγμή συναντάται με τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της Νε.Αρ., ενώ αναμένεται να κατέλθει ως υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ο Σακελλαρίδης θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει μία εξ' ευωνύμων απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να σταθεί απέναντί του επικοινωνιακά και πολιτικά, αλλά και διότι η παρουσία του συμβολίζει την ταύτιση με την πρώτη, «ριζοσπαστική» και τολμηρή περίοδο Τσίπρα - ό,τι δηλαδή αξιώνει να εκπροσωπήσει η Νέα Αριστερά.
Διόλου τυχαία η ολική επαναφορά του κ. Σακελλαρίδη έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά το περίφημο γεύμα με τον Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Σμύρνη, που είχε στο μενού του τη συνολική αναμόρφωση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η μεγάλη εικόνα και ο συνδετικός κρίκος της νέας Κεντροαριστεράς

Παρά τις προϊούσες διεργασίες και ζυμώσεις στον χώρο της Αριστεράς είναι ηλίου φαεινότερον είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, τυχόν πλήγμα στην ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας απαιτεί ευρύτερες συμμαχίες.
Αυτό καταδείχθηκε από την επιτυχία του εγχειρήματος του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επικράτησε της δεξιάς στο πλέον προνομιακό της πεδίο.
Επίσης, αυτό καταδεικνύεται από την περίπτωση της Γαλλίας, εκεί όπου το ενωτικό κατέβασμα υπό την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές επέφερε μεγάλο πολιτικό πλήγμα στον Macron στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Γνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το βλέμμα του μόνο προς τα μέσα αλλά και προς τα έξω, αναζητώντας γέφυρες που εκτείνονται ως τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα επιφυλάσσεται κρίσιμος ρόλος και για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει συνδετικό αρμό μεταξύ της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας και της πατριωτικής αριστεράς, μερίδα της οποίας εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.
Εισερχόμαστε έτσι σε μια ενδιαφέρουσα φάση, κατά την οποία αναμένεται να ξεδιπλωθεί στην ολότητά του ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και άλλων επιφανών παραγόντων στην Κεντροαριστερά, με σκοπό την πλήρη αναδιάταξη της αντιπολίτευσης ως τις επόμενες εθνικές εκλογές. 
Ωστόσο, πριν από αυτό, θα προηγηθεί ο κρίσιμος κόμβος των Ευρωεκλογών, μια πολιτική μάχη που θα κρίνει τους πάντες... 
Μένει να φανεί, λοιπόν, αν το αποτέλεσμά τους θα δώσει φιλί ζωής στις υπάρχουσες ηγεσίες ή έαν θα επιταχύνει τις ζυμώσεις για το ολικό λίφτινκ της εξ' αριστερών αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης