Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ - Σημαντικότατη πρόοδος στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ - Σημαντικότατη πρόοδος στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας
«Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά», είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από το Νέο Δελχί, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ.
Σε κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi, μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά, οι κοινές μας αξίες, όπως η ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στην πολυμερή διπλωματία, αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στις χώρες μας».
Κατα τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Narendra Modi συζητήθηκε η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτή έχει περιγραφεί και στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Modi στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης, των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και των υποδομών και κέντρων logistics, τομέας στον οποίο, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Narendra Modi αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τη συνεργασία στην άμυνα, την εκπαίδευση και στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων.
Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα.
Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
O Πρωθυπουργός ,Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar, με τον οποίο συζητήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, οι κοινές προκλήσεις των δύο χωρών και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά  τη συνάντηση υπογράμμισε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία.
«Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά», όπως είπε.
Τέλος, σημείωσε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και μίλησε για σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης.
«Βρίσκω στο πρόσωπο του κ. Modi εναν οραματιστη και έναν αληθινό φίλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών και συγκεκριμένα, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και τα logistics.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι αμοιβαιες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο, ακόμη και πριν από το 2030.
Κατέληξε λέγοντας ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.
india4.JPG

Modi: Ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία


Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην χώρα του, σημειώνοντας ότι οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών.
«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό», πρόσθεσε , μιλώντας για νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης