Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε έντονη παρακμή το «δημοκρατικό» τόξο: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται με θόρυβο, ο Μητσοτάκης φοβάται αποχή, το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει

Σε έντονη παρακμή το «δημοκρατικό» τόξο: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται με θόρυβο, ο Μητσοτάκης φοβάται αποχή, το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει
Είναι θέμα χρόνου να υπάρξει πρόταση μομφής απέναντι του Στέφανου Κασσελάκη και να τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή η καθαίρεσή του από πρόεδρος
H κυβέρνηση φθείρεται και ίσως πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενε η ίδια, όμως η ανυπαρξία αντιπολίτευσης την αφήνει να διατηρεί πολιτικό κεφάλαιο για να επιβιώνει.

Πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη


Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι οριακά, ο Στέφανος Κασσελάκης πάει να εξοβελιστεί από τους συντρόφους που τον στήριξαν και όλα δείχνουν ότι τα μεγάλα στελέχη που απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία βρίσκονται σε απόσταση απ’ όσα κάνει και αποφασίζει.
Είναι θέμα χρόνου να υπάρξει πρόταση μομφής απέναντι του και να τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή η καθαίρεσή του από πρόεδρος.

Δύο μόνο στηρίζουν τον Κασσελάκη

Το Συνέδριο που θα αρχίσει την Πέμπτη 22/2/2024 (εάν γίνει τελικά), είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει κάποια επωφελή κατάληξη ή αν θα γίνει ένα τετραήμερο big brother με ξεκατινιάσματα και πισώπλατες μαχαιριές.
Πίσω από αυτή την γενική αμφισβήτηση θα πρέπει να πούμε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει άρει την εμπιστοσύνη που είχε στον Κασσελάκη.
Ο Κασσελάκης πλέον στηρίζεται στον Πολάκη (που και με αυτόν υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης (και στον Νίκο Παππά).

Τα δύο σενάρια για μεταβατικούς προέδρους

Αν τα όργανα συνεδριάσουν και καθαιρέσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγήσει το κόμμα προς τις ευρωεκλογές η Όλγα Γεροβασίλη που ύψωσε πρώτη ανοικτά τείχος αμφισβήτησης απέναντι στον Κασσελάκη.
Όμως, υπάρχει και η λύση του Νίκου Φαραντούρη ο οποίος θα μπορούσε να είναι μεταβατικός πρόεδρος και μετά να υπάρξει μία πιο μόνιμη λύση.
Εν τω μεταξύ καραδοκεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος από την αρχή έχει δημιουργήσει την πολιτική πρωτοβουλία του στην οποία θέλει να εντάξει και στελέχη από άλλα κόμματα.

Κέρδη για τα άλλα κόμματα

Αν παραμείνει ο Στέφανος Κασσελάκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στις ευρωεκλογές αποδεκατισμένος, εάν δεν διαλυθεί τελείως.
Η νέα αναταραχή στην Κεντροαριστερά θα κατανείμει τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, τη Πλεύση Ελευθερίας, το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη Κόσμος.

Δεν πείθει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ είναι τυχερό που παρά τα εσωτερικά θέματά του (αποχή βουλευτών, κατηγορίες για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προβολή Ανδρουλάκη κ. α), δίπλα του διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να «τσιμπήσει» κάτι. Όμως οι δημοσκοπήσεις το βρίσκουν ακόμα χαμηλά και δείχνει ότι δεν πείθει ως εναλλακτική λύση.

Φόβοι Μητσοτάκη για μεγάλη αποχή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν στη Κεντροαριστερά, αποφάσισε να πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές. Στην συνέντευξη που έδωσε στην Μάρα Ζαχαρέα εχθές έστειλε μηνύματα και στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ ότι οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη θέλοντας να μαζέψει την αποχή που υπάρχει πλέον στο πολιτικό σκηνικό.
Η ΝΔ φοβάται πολύ μία εκλογική μάχη χωρίς την συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των ψηφοφόρων που την στήριξαν στις εθνικές εκλογές του 2023. Κοινώς, φοβάται ότι στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι θα της δώσουν ένα δυνατό χαστούκι για όλα που συμβαίνουν τελευταία δηλαδή μεταναστευτικό, ομόφυλα ζευγάρια, ακρίβεια και ανασφάλεια - εγκληματικότητα.
Ο πήχης είναι συγκεκριμένος. Η ΝΔ δεν πρέπει να πιάσει κάτω από το 33,12% που έπιασε το 2019 διότι αυτό θα είναι αποτυχία που θα την επωμιστεί ο Κ. Μητσοτάκης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης