Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα, αλλά ζητώ συντονισμό με την ΕΛΑΣ - Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Μητσοτάκης: Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα, αλλά ζητώ συντονισμό με την ΕΛΑΣ - Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός
«Πολλοί διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί οι αγρότες να μην έχουν το ίδιο δικαίωμα;» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Star, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων του κατώτατου μισθού, αλλά και στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Θίγοντας για το ζήτημα της ακρίβειας ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια πρέπει να είναι και η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιοριστούν στον βαθμό που είναι εφικτό οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.
«Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο», εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στους ελέγχους από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., στις παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι, στους περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους πχ στο βρεφικό γάλα, στο «μείον 5%», στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».
«Πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό.
«Η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», πρόσθεσε.

Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο πρωθυπουργός προέβη στην εκτίμηση ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ, υποσημειώνοντας ότι πολλοί βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότεροι, κατ΄ αναλογία, στον κατώτατο μισθό.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν», επεσήμανε.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και αναφέρθηκε και στη ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο.
«Η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο».

«Θα κατέβουν οι αγρότες στο Σύνταγμα αλλά σε συντονισμό με την ΕΛΑΣ»

Για το ζήτημα των αγροτών και την κάθοδό τους στην Αθήνα, δήλωσε: «Καταλαβαίνω απόλυτα (...). Πολλοί διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί οι αγρότες να μην έχουν το ίδιο δικαίωμα; Θα δούμε έναν μικρό αριθμό τρακτέρ, πιστεύω».
«Ζητώ να είναι σε συντονισμό με την αστυνομία», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια δεσμεύτηκε «για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025».

«Έιχε έρθει η ώρα τους» τονίζει για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

«Έκανα κάτι που θεωρούσα σωστό. Είχε έρθει η ώρα τους», είπε αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για το εάν το νομοσχέδιο θα έχει πολιτικό κόστος για τη ΝΔ.

Ολόκληρη η συνέντευξη



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης