Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαράει διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα» - Κασσελάκης: «Αν λειτουργούσατε σωστά, δεν θα ήμουν πρόεδρος»

Βαράει διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα» - Κασσελάκης: «Αν λειτουργούσατε σωστά, δεν θα ήμουν πρόεδρος»
Σε θρίλερ έχουν μετατραπεί οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, το οποίο προκάλεσε κύματα οργής στα στελέχη του κόμματος, με αποτέλεσμα τη σημερινή 19/2 6ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κατά την οποία τέθηκαν όλα επί τάπητος - ακόμη και το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου με έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απουσίαζε στο Λονδίνο, οι παρευρισκόμενοι θέλησαν να του δώσουν μια ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του…
Ως εκ τούτου, θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας.
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ» ενώ, όπως ειπώθηκε, «Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα».
«Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι, η δομή όπως είναι, αντανακλά αυτό που επιθυμούν πραγματικά τα μέλη; Δεν είμαι εγώ και τα μέλη εναντίον της δομής. Πρέπει να ακούσουμε τα μέλη, ας τους μιλήσουμε.
Αν οι δομές λειτουργούσαν, εγώ δεν θα ήμουν αρχηγός», τόνισε ο Κασσελάκης

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.
Η περίοδος ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος.
Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα.
Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το κίνημα των αγροτών.
Το μεγαλειώδες φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα διαμορφώνει πολιτικές εξελίξεις και υπερασπίζεται αξίες.
Υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ίδια την αξία της γνώσης, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε πρόσβαση σε αυτή ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα.
Υπερασπίζεται το κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους απέναντι στην αγοραία και χυδαία αντίληψη ότι όλα αγοράζονται και πουλιούνται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις των αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για δημόσια παιδεία και τήρηση του συντάγματος.
Το κίνημα των αγροτών δίνει μια μάχη όχι μόνο για τα δικά του συμφέροντα, όχι μόνο για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά για να υπερασπιστεί το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκατάλειψη μεγάλων κομματιών της υπαίθρου, στην προοπτική να απαξιωθεί μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αγροτικού κινήματος με τα στελέχη του και με τεκμηριωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου και καυτού προβλήματος που βιώνουν.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη κινητοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι η απόπειρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει χέρι χέρι με την παραβίαση βασικών κανόνων το κράτους δικαίου.
Το συντριπτικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι απλά μια διεθνής δημοκρατική απόδειξη και ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι και η συνθήκη που φέρνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στην τεράστια ευθύνη να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας.
Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές.
Στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας.
Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.
Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο.
Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας. Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας. Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.
Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος.
Θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να περιορίσουν τη φυσιογνωμία και την ευρύτητα μας, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη και τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις μας προς το συνέδριο.
Αγωνιστήκαμε ασταμάτητα για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ζήσαμε την ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και στην εκλογή Προέδρου, τόσο το Μάιο του 2022 όσο και το Σεπτέμβρη του 2023.
Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος.
Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα.
Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο.
Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια.
Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές.
Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας με την καθολική τους συμμετοχή. Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργεία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια.
Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη.
Προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα. Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής.
Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις. Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης.
Διότι αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι χωρίς μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες του αγωνιζόμενου φοιτητικού και αγροτικού κόσμου, της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες της κοινωνίας.
Ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος.
Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις.
Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. παντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο.
Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. στο συνέδριο του κόμματος.
Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

Κασσελάκης στο LSE: Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν, εγώ δεν θα ήμουν αρχηγός

«Είμαι ο πρόεδρος του κόμματος, 150.000 άνθρωποι με ψήφισαν από τη βάση και βγήκα με καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή στα μέλη», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, για το αν ρώτησε κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πριν δημοσιεύσει το επίμαχο ερωτηματολόγιο στο iSyriza.
Και πρόσθεσε: «Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι, η δομή όπως είναι, αντανακλά αυτό που επιθυμούν πραγματικά τα μέλη; Δεν είμαι εγώ και τα μέλη εναντίον της δομής. Πρέπει να ακούσουμε τα μέλη, ας τους μιλήσουμε.
Αν οι δομές λειτουργούσαν εγώ δεν θα ήμουν αρχηγός», τόνισε ο κ. Κασσελάκης που σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο LSE με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση», είπε πως ίνδαλμά του στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «γιατί ένωσε τη χώρα και έφερε τις κοινωνικές αλλαγές που έφερε».
«Αυτός ο τύπος πολιτικής, που είναι έντονα προοδευτική, υπέρ όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της συμπεριληπτικής πολιτικής, υπέρ της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η πολιτική η οποία υποστηρίζω, δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι υπέρ των ανοιχτών αγορών, πρόκειται για αλλαγή ρητορικής και οπτικής γωνίας σε σχέση με την ιστορία της Αριστεράς, ανοιχτές αγορές όμως δεν σημαίνει αγορές χωρίς κανόνες ούτε αγορές χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις (για τιμές και μισθούς).
Αυτό χρειαζόμαστε και η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από αυτά.
Κάτι άλλο με το οποίο συμφωνώ και με εκφράζει είναι η ισχυρή εθνική άμυνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μέσα σε 5 μήνες ο Κασσελάκης διέλυσε τα πάντα

Πάντως, η πραγματικότητα είναι μία: Μέσα σε 5 μήνες, υπό την ηγεσία Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται σταδιακά στα εξ ων συνετέθη.
Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί ευρέως το σενάριο… εσωκομματικού… πραξικοπήματος για την εκθρόνιση του… αυτοδημιούργητού εφοπλιστή και πρώην στελέχους στην Goldman Sachs.
Τα τέσσερα 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κρίσιμα.
Από τη μία πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να… παραδώσει τα όπλα, ενώ από την άλλη πλευρά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να αποδεχθούν τη μετάλλαξη του κόμματος και να βαδίσουν στον ρυθμό του νέου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, αν και έχουν περάσει πέντε μήνες από την εκλογή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αδυνατεί να παρουσιάσει μια πρόταση απέναντι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα ελληνικά νοικοκυριά, που έχει βγάλει στους δρόμους φοιτητές και αγρότες.
Η τακτική Κασσελάκη, τα συνεχή ταξίδια αλλά και οι… πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει (βλέπε κομματική πειθαρχία για γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ερωτηματολόγιο για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Διεργασίες για... ανατροπή

Οι διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και η απαξιωτική επιστολή του κ. Κασσελάκη προς την Πολιτική Γραμματεία, φαίνεται να επισπεύδει τις εξελίξεις.
Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί το περιβόητο ερωτηματολόγιο του νυν προέδρου για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος, χωρίς μάλιστα τη συναίνεση των οργάνων.
Πίσω από την Όλγα Γεροβασίλη (συνομιλεί συχνά με τον Αλέξη Τσίπρα) έχουν παραταχθεί αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, που εμφανίζονται διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα «όπλα» που τους προσφέρει το καταστατικό, ακόμα και αν χρειαστεί να αμφισβητήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να αποτρέψουν τον τρίτο κύκλο της διαφαινόμενης διάσπασης - που θα αποτελέσει τη «ταφόπλακα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το σενάριο της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Επισημαίνεται πως για να συγκληθεί η ΚΕ χρειάζονται 75 υπογραφές από τις 300, ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται το 50+1 από τους 300 και προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση της ΚΕ.
Για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (19/2/2024) στο Action24.
«Μετά τον Κασσελάκη θα υπάρξουν πολλοί, αλλά στην πραγματικότητα το παιχνίδι έχει τελειώσει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια πολύ βαθιά κρίση. Εδώ δεν πάνε τα μέλη να ψηφίσουν για το Συνέδριο.
Νομίζω ότι θα δούμε κι άλλα επεισόδια στο ίδιο σήριαλ. Πληροφορούμαι πως θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Νομίζω πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να το παρατήσει έτσι εύκολα, άρα θα έχουμε διάφορες συγκρούσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ): Μετά το πρόωρο blame game, το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη

Δριμύτατη κριτική προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε με τοποθέτησή του το στέλεχος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως επεσήμανε, «Υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο.
Κι αυτός δεν είναι ούτε το ερωτηματολόγιο ούτε το συνέδριο.
Είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος.
Κι επειδή με αυτήν την επιστολή, πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών, θα πω καθαρά ότι για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία.
Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες.
Η Πολιτική Γραμματεία ποια ευθύνη είχε για την αρνητική δημοσιότητα που προκαλέσαμε, για παράδειγμα: με δηλώσεις περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης», με το δάνειο προέδρου στο κόμμα, με την πρόταση υπουργοποίησης του Στ. Κασσελάκη, με την διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας.
Συμφωνώ με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται, όμως, με το σωστό επιστημονικά τρόπο. Διαφωνώ με τον πρόεδρο που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη.
Αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.
Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος. Το συνέδριο είναι ώρα των μελών.
Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει.
Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη.
Και υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών.
Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ.
Άρα η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης