Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μέσα σε 5 μήνες ο Κασσελάκης διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ - Ετοιμάζεται... εσωκομματικό πραξικόπημα και εκδίωξη, τα 4 κρίσιμα 24ωρα

Μέσα σε 5 μήνες ο Κασσελάκης διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ - Ετοιμάζεται... εσωκομματικό πραξικόπημα και εκδίωξη, τα 4 κρίσιμα 24ωρα
Οι διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και η απαξιωτική επιστολή του κ. Κασσελάκη προς την Πολιτική Γραμματεία, φαίνεται να επισπεύδει τις εξελίξεις
Σχετικά Άρθρα

Εις τα εξ ων συνετέθη διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξελίξεις στο κόμμα της Κουμουνδούρου να είναι ραγδαίες...
Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να μη συμμετάχει -ούτε διαδικτυακά- στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, απόφαση που ανακοίνωσε με μια άκρως απαξιωτική επιστολή προς τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Η αντίδραση ήταν άμεση... Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας μετά την εξέλιξη αυτή φέρονται να έχουν ζητήσει τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (σσ. είναι το μοναδικό όργανο εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου) την ερχόμενη Τετάρτη (21/2/2024), παραμονή της έναρξης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (22/2/2024). Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί ευρέως το σενάριο… εσωκομματικού… πραξικοπήματος για την εκθρόνιση του… αυτοδημιούργητού εφοπλιστή και πρώην στελέχους στην Goldman Sachs, που από την μία ημέρα στην άλλη εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τέσσερα 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κρίσιμα. Από τη μία πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να… παραδώσει τα όπλα, ενώ από την άλλη πλευρά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να αποδεχθούν τη μετάλλαξη του κόμματος και να βαδίσουν στον ρυθμό του νέου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν και έχουν περάσει πέντε μήνες από την εκλογή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αδυνατεί να παρουσιάσει μια πρόταση απέναντι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τα ελληνικά νοικοκυριά, που έχει βγάλει στους δρόμους φοιτητές και αγρότες. Η τακτική Κασσελάκη, τα συνεχή ταξίδια αλλά και οι… πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει (βλέπε κομματική πειθαρχία για γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ερωτηματολόγιο για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Διεργασίες για... ανατροπή Κασσελάκη

Οι διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη και η απαξιωτική επιστολή του κ. Κασσελάκη προς την Πολιτική Γραμματεία, φαίνεται να επισπεύδει τις εξελίξεις.
Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί το περιβόητο ερωτηματολόγιο του νυν προέδρου για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος, χωρίς μάλιστα τη συναίνεση των οργάνων.
Πίσω από την Όλγα Γεροβασίλη (συνομιλεί συχνά με τον Αλέξη Τσίπρα) έχουν παραταχθεί αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, που εμφανίζονται διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα «όπλα» που τους προσφέρει το καταστατικό, ακόμα και αν χρειαστεί να αμφισβητήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να αποτρέψουν τον τρίτο κύκλο της διαφαινόμενης διάσπασης - που θα αποτελέσει τη «ταφόπλακα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το σενάριο της πρότασης μομφής από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Επισημαίνεται πως για να συγκληθεί η ΚΕ χρειάζονται 75 υπογραφές από τις 300, ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται το 50+1 από τους 300 και προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση της ΚΕ.

Κούλογλου: Θα υπάρξει «πρόταση μομφής» κατά του Κασσελάκη


Για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (19/2/2024) στο Action24.
«Μετά τον Κασσελάκη θα υπάρξουν πολλοί, αλλά στην πραγματικότητα το παιχνίδι έχει τελειώσει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια πολύ βαθιά κρίση. Εδώ δεν πάνε τα μέλη να ψηφίσουν για το Συνέδριο.
Νομίζω ότι θα δούμε κι άλλα επεισόδια στο ίδιο σήριαλ. Πληροφορούμαι πως θα υπάρξει πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Νομίζω πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να το παρατήσει έτσι εύκολα, άρα θα έχουμε διάφορες συγκρούσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιστολή Κασσελάκη

Από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε επιστολή στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν εκτάκτως στην Κουμουνδούρου μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε το ερωτηματολόγιο του προέδρου του κόμματος για επανίδρυση και αλλαγές στο κόμμα.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το ερωτηματολόγιο για το συνέδριο αλλά για τον ερχόμενο Οκτώβριο και μάλιστα ασκεί κριτική στην πολιτική γραμματεία γιατί δεν συνεδρίασαν για το αγροτικό και την παιδεία αλλά γι’ αυτό το θέμα.
«Ακολουθώ πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα. Ως εκ τούτου αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ζητήσατε να συγκληθεί εκτάκτως» επισημαίνει ο κ. Κασσελάκης.
Όσον αφορά το ερωτηματολόγιο, ο ίδιος υποστηρίζει «τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας.
Επειδή είστε όλοι έμπειρα κομματικά στελέχη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο δεν είναι καταστατικό. Επομένως, ανοίγει μία συζήτηση, δεν λαμβάνονται καταστατικές αποφάσεις.
Για αυτά θα αποφασίσουμε στο τακτικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο μετά τις Ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Κασσελάκης εκφράζει την απογοήτευση του «για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου. Για να είμαι δίκαιος, μέχρι και στο Προεδρείο της ΚΟ γίνονται διαρροές, άρα ίσως να είναι ένα ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία».
Πάντως, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα διεξαχθεί. «Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!» επισημαίνει στην επιστολή του και καταλήγει: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα.
Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών. Αυτά τα μέλη (και καμία «παράδοση») μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω».

Παρέμβαση Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ): Μετά το πρόωρο blame game, το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη

Δριμύτατη κριτική προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε με τοποθέτησή του το στέλεχος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως επεσήμανε, «Υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο.
Κι αυτός δεν είναι ούτε το ερωτηματολόγιο ούτε το συνέδριο.
Είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος.
Κι επειδή με αυτήν την επιστολή, πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών, θα πω καθαρά ότι για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία.
Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες.
Η Πολιτική Γραμματεία ποια ευθύνη είχε για την αρνητική δημοσιότητα που προκαλέσαμε, για παράδειγμα: με δηλώσεις περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης», με το δάνειο προέδρου στο κόμμα, με την πρόταση υπουργοποίησης του Στ. Κασσελάκη, με την διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας.
Συμφωνώ με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται, όμως, με το σωστό επιστημονικά τρόπο. Διαφωνώ με τον πρόεδρο που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη.
Αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.
Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος. Το συνέδριο είναι ώρα των μελών.
Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει.
Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη.
Και υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών.
Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ.
Άρα η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης