Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαλύεται με πάταγο ο ΣΥΡΙΖΑ - «Πραξικόπημα» Κασσελάκη με το όνομα - Έχει κόντρα σχεδόν όλη την Πολιτική Γραμματεία

Διαλύεται με πάταγο ο ΣΥΡΙΖΑ - «Πραξικόπημα» Κασσελάκη με το όνομα  -  Έχει κόντρα σχεδόν όλη την Πολιτική Γραμματεία
Ανοιχτός εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία τον αιφνιδιασμό Κασσελάκη να θέσει σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ερώτημα ακόμη και το όνομα του κόμματος - Καμπανάκι Γεροβασίλη για ντεφάκτο διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) κατέθεσαν αίτημα να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα (19/2/2024) προκειμένου να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.
Μένει να διασαφηνιστεί η ώρα της συνεδρίασης καθώς, όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο Λονδίνο και στις 19/2 έχει την προγραμματισμένη εκδήλωση του LSE.
Αφορμή για τον νέο εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις πέντε μέρες πριν από την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου στάθηκε η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Κασσελάκη
να θέσει στη βάση των μελών ερωτήματα που αφορούν ριζικές αλλαγές στο κόμμα, ακόμη και στο όνομα και τα σύμβολα, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση ή ενημέρωση στα κορυφαία όργανα του κόμματος.

Ο Κασσελάκης θέτει στα μέλη ερωτήματα για το όνομα και τα όργανα, όχι για τον εαυτό του

Συγκεκριμένα το Σάββατο ώρα 4 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έστειλε προσωποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «η Γνώμη μετράει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι εσύ», με το οποίο τα καλούσε να πάρουν μέρος στη νέα μεγάλη έρευνα του SYRIZA απαντώντας στις ερωτήσεις που απεύθυνε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, προς τα μέλη του κόμματος. Εκεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ , αφού έδιναν τα στοιχεία του, καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αξιολόγησης των δομών και των κομματικών οργάνων, ακόμη και σε ερωτήματα σχετικά με το λογότυπο και την αλλαγή ονόματος.
Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο, τίθενταν ερωτήματα προς τη βάση με ζητούμενο τη δημόσια εικόνα του κόμματος, όπως εάν «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα» ή αντιστοίχως ένα «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει λογότυπο» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ερωτήματα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα εάν ο «ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Κεντροαριστερά ή ως Αριστερά», ζήτημα που απασχολεί πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα τις εσωκομματικές συζητήσεις.
Δεν υπήρχε όμως καμία ερώτηση σχετικά με το πώς τα μέλη αξιολογούν τον ίδιο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη που παρέλαβε το κόμμα στο 18% και το έχει κατεβάσει στο 11%.

Κρίσιμο καμπανάκι Γεροβασίλη - που συνήθως εκφράζει την φωνή Τσίπρα - για ντεφάκτο διάλυση του κόμματος

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις, με το βάρος της αντίδρασης να σηκώνουν από το πρωί της Κυριακής 18/2 η πλειοψηφία των στελεχών της παλιάς προεδρικής φρουράς που ήταν άμεσα συδεδεμένα με τον Άλεξη Τσίπρα και μάλιστα πρώτη από όλους η καθόλα θεσμική Όλγα Γεροβασίλη.
Η Γεροβασίλη, με ανάρτησή της στην προσωπική της ιστοσελίδα, ζήτησε μάλιστα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του συνεδρίου που κινδυνεύει να εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Και καθώς μάλιστα εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη έχει το πράσινο φως από τον πρώην προέδρο και αναμφισβήτητο ηγέτη και δημιουργό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, - και εν πάσει περιπτώσει ως τέτοια την αντιλαμβάνονται όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα επόμενα 24ωρα και ως το 4ο συνέδριο. 

Σύγκληση οργάνων πριν «το συνέδριο οδηγήσει σε ντεφάκτο διάλυση του κόμματος»

Ολόκληρη η ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη έχει ως εξής:
«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.
Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.
Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σπίρτζης: Δεν συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη - Απαράδεκτο ο πρόεδρος να μην έχει καταθέσει τις απόψεις του στο κόμμα

Ανάλογα τοποθετούμενες και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που απέστειλε στα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης με αίτημα το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ καυτηρίασε εμφατικά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης δεν έχει καταθέσει τις απόψεις του στο κόμμα.

Πάνος Ρήγας: «Χρειάζεται άμεση πρωτοβουλία για συνεννόηση»

Ανάλογα τοποθετούμενος και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας, που μέχρι στιγμής είχε στηρίσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ζήτησε από το νυν προέδρο να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας εντός του κόμματος, αφήνοντας κατά μέρος τα προσωπικά ερωτηματολόγια για τυατοτικά ζητήματα. .
Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πάνος Ρήγας συγκερκιμένα ανέφερε:
«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.
Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε.
Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση. Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.
ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Επιμένει ο Κασελάκης: Ό,τι κάνω αποτελεί διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας

Στις αντιδράσεις αυτές απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω της πλατφόρμας X, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω γιατί το ηλεκτρονικό ψήφισμα είναι διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας και κυρήσσοντας ουσιαστικά ανοιχτό εσωκομματικό πόλεμο μόλις πέντε μέρες πριν από το συνέδριο.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 'Αλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει 'αλλάξτε τα όλα'», προσθέτει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκ νέου, παροτρύνει «όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο isyriza.gr/preconference_…», αναφέροντας ότι «οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας».
«Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας», σχολιάζει.
Καλεί δε «όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Στο πλευρό Κασσελάκη η Τζάκρη: Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται

Αντίθετα τασσόμενη στο πλευρό Κασσελάκη, η Θ Τζάκρη  επισήμανε σε δήλωσή της ότι ο Κασσελάκης έχει πρόσφατη εντολή των μελών να τα αλλάξει όλα και ότι είναι σημαντικό να υιοθετηθεί κάθε καινοτομία για να αναζωογονηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η δήλωσή της Τζάκρη έχει ως εξής
«Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: "ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!".
Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας.
Ενός χώρου που συχνά αντιμετώπισε την εχθρότητα του πλέον οπισθοδρομικού κατεστημένου με προσπάθειες εξόντωσης.
Μιλώ για την δημοκρατική παράταξη και τη δεξιά!
Εμείς που μάθαμε τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούμε φυσική θέση της δεξιάς το χρονοντούλαπο, βρίσκουμε τελείως αφύσικο το σημερινό τοπίο δεξιάς κυριαρχίας, απότοκο μιας διαδρομής συνεχούς επταετούς πτώσης.
Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων.
Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους:
Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων»

Χαρίτσης: Δικαιώνεται η απόφασή μας για αποχώρηση

Τοποθετούμενος στην μείζονα κρίση που προκαλεί ο ανοιχτός πλέον εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για δικαίωση της απόφασης που έλαβαν οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος να αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς την μια πράξη ευθύνης.
Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ, «αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με ευθύνη της ηγεσίας του είναι ένας συνεχής εκφυλισμός αυτού του πολιτικού χώρου προσθέτοντας ότι χρειάζεται σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο και όχι επικοινωνιακά τρικ».
«Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να μείνει» είπε χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης