Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για αγρότες: Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια - Η διαμαρτυρία στοιχείο της Δημοκρατίας, άλλο πράγμα η παρεμπόδιση

Μαρινάκης για αγρότες: Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια  - Η διαμαρτυρία στοιχείο της Δημοκρατίας, άλλο πράγμα η παρεμπόδιση
Επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό, σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη
Σχετικά Άρθρα
«Από το 2019 λύνουμε χρόνια προβλήματα των αγροτών, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ενόψει του συλλαλητηρίου των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη 20/2, τόνισε ότι «έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να αντιδρά όπως προβλέπει ο νόμος. Χρειάζεται μια ισορροπία. Η ισορροπία είναι η εφαρμογή του νόμου και δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μια μόνο Κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο των Κυβερνήσεων και τη συγκεκριμένη».
Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων, κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει, καθώς σημασία έχει η εφαρμογή του νόμου και η μη παρεμπόδιση πολιτών.
«Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

«Η  διαδήλωση, η διαμαρτυρία, είναι στοιχεία της Δημοκρατίας, είναι κομμάτια της Δημοκρατίας. Άλλο πράγμα, για παράδειγμα, είναι μια αποχή, άλλο πράγμα είναι μια ειρηνική διαδήλωση, άλλο πράγμα είναι μια κατάληψη που είναι παράνομη ή η παρεμπόδιση ανθρώπων να πάνε στη δουλειά τους. Είμαστε η Κυβέρνηση που νομοθέτησε την απαγόρευση διά νόμου παρεμπόδισης εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Και λοιδορηθήκαμε από την Αριστερά, αλλά η κοινωνία ήταν μαζί μας και ορθώς το κάναμε και αργήσαμε να το κάνουμε, θα πω εγώ, ως Κράτος. Είμαστε η Κυβέρνηση η οποία επεμβαίνει σε καταλήψεις και πρέπει να το κάνουμε στο μέλλον και πολύ περισσότερο και τα υπόλοιπα βήματα σε καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Κάνουμε το αυτονόητο που δεν έγινε για δεκαετίες στη χώρα. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά πολιτική ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Κατά τον ίδιο, επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό.
«Κάθε επαγγελματική ομάδα δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών», εξήγησε.

Υπογράμμισε δε, πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και για το πετρέλαιο, για το ρεύμα, «θα συνεχίσει να παλεύει για την πιο ήπια προσαρμογή ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Πρόσθεσε ότι «πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος 10ετίας και δεν έχει τόκους».
Ακόμη, ανέφερε πως «η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στα κατώτερα από την Ευρώπη επιτρεπόμενα όρια ως προς το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ, εκτός από την τιμή στο ρεύμα, στην οποία έφτασαν στα όρια του κόστους.
Συμπλήρωσε πως αυτός είναι ένας μηχανισμός μόνιμος. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, «αυτή την στιγμή για τα αιτήματα των αγροτών ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν».
«Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να δώσουμε. Και ειδικά τα τελευταία μέτρα δεν είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά ήταν στοχευμένα και απαντούσαν στα προβλήματα των αγροτών», όπως είπε

Για γάμο ομόφυλων

«Πέρασε ένα νομοσχέδιο που έχει αξία. Ισότητα στον πολιτικό γάμο. Πλέον δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως είπε, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και θα παύσουν να είναι αόρατοι, ενώ «η πράξη θα απαντήσει στις ανησυχίες όλων όσοι διαφωνούν. Δεν υπάρχει ζήτημα αμφίσβήτησης του ιερού ρόλου του πατέρα ή της μητέρας. Δεν υπάρχουν ζητήματα γονέα 1 και γονέα 2 ή παρένθετης μητέρας».
Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση νομοθέτησε με την ψήφο και άλλων κομμάτων και αυτό είναι μια καλή στιγμή για το Κοινοβούλιο».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι βουλευτές επέλεξαν την αποχή ή την καταψήφιση, δήλωσε ότι «η ΝΔ βγαίνει πιο δυνατή. Δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση των βουλευτών. Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα είναι η πιο αρραγής. Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας».
Υπογράμμισε ότι «πυρήνας της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της οικογένειας, η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά και όλα όσα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει».
Για τη στάση του ΚΚΕ, σχολίασε ότι «δεν τον εκπλήσσει», ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κρατάει την μεγάλη εικόνα ότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο, κάνοντας ωστόσο αναφορά στην απουσία Πολάκη.
Για το ΠΑΣΟΚ, καυτηρίασε το μεγάλο ποσοστό αποχής και τη στάση που κράτησε «λέγοντας ότι έχει κρατήσει τις παθογένειες του’ 80».

Για μη κρατικά Πανεπιστήμια

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης κάνοντας αναφορά στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «πουθενά στον κόσμο, όπου δημιουργήθηκαν μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν υποβαθμίστηκαν τα Δημόσια Πανεπιστήμια».
Για το εάν υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια Πανεπιστήμια απάντησε αρνητικά.
«Θέλουμε την συναίνεση. Θέλουμε να ακούσουμε σοβαρές προτάσεις για τα Πανεπιστήμια», «προσχηματικούς όρους δεν χρειάζεται το νομοσχέδιο, αλλά ουσιαστικές προτάσεις», σημείωσε, εκτιμώντας ότι στο τέλος θα περάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης