Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ορόσημο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Υπέρ της συνεννόησης με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Ορόσημο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Υπέρ της συνεννόησης με την Τουρκία
Στο Μόναχο βρέθηκε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου συμμετείχε σήμερα 16/2 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έγινε δεκτός με χειροκρότημα με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή.
«Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά νομίζω είναι απόφαση-ορόσημο και είμαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης υπέδειξε την εμπέδωση μιας πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνάς τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. «Εμείς ως Ελλάδα ανέκαθεν ξοδεύαμε πολλά χρήματα στην Άμυνά μας, καθώς είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, που άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης δεν αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε περισσότερο έξυπνοι ως προς την προσέγγισή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αυτό θα είναι ακόμη μία πρόκληση, καθώς οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση, εξαιτίας της τεχνολογικής και ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι οικονομίες μας εξέρχονται από την πανδημία».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «θα πρέπει να εξορθολογίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις για το πού θα κατευθύνουμε τους πόρους μας, δεν μπορεί να υπάρχουν 6 και 7 διαφορετικοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η αμυντική μας βιομηχανία θα προσαρμοστεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και στον νέο τρόπο με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες στον τρόπο υπολογισμού του χρέους κάθε κράτους-μέλους, ενώ επέμεινε ότι η απόφαση-ορόσημο της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι οδηγός ως προς την προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για την Αμυνα.
Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορά της και παρ’ όλα αυτά ήταν αυτή που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι. Τέλος και σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, που είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».
Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εν συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ομολόγο του ,του Κοσόβου, Alvin Kourti. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Friedrich Merz, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία νομοθέτησης της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης