Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επικοινωνιακά παιχνίδια Μαξίμου, αγροτών - Διπλωματική αναδίπλωση στα αιτήματα - Στα μπλόκα οι οριστικές αποφάσεις

Επικοινωνιακά παιχνίδια Μαξίμου, αγροτών - Διπλωματική αναδίπλωση στα αιτήματα - Στα μπλόκα οι οριστικές αποφάσεις
Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με την ακρίβεια στα αγροτικά προϊόντα να παραμένει -δημιουργώντας καθημερινό πρόβλημα στα ελληνικά νοικοκυριά- κυβέρνηση και αγρότες φαίνεται να έχουν επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι...
Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση «διαρρέει» -εν μέσω της συνάντησης πρωθυπουργού και εκπροσώπων των αγροτών- το πακέτο μέτρων, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες, εγκλωβίζοντας τους αγρότες και διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη.
Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες -σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου- αποφεύγουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις ως προς το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Υποστηρίζουν μεν ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα τους, αποφεύγουν δε να διευκρινίσουν ποια αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνουν σαφές μήνυμα σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Υπήρχε -όμως- έστω και μία πιθανότητα να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα οποιουδήποτε σε κάποια διαπραγμάτευση όταν μάλιστα απέναντι είναι ένας πρωθυπουργός; Υπάρχει πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα ενός κλάδου που πραγματοποιεί κινητοποιήσεις;

Διπλωματική αναδίπλωση

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα που επικράτησε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πέρας της συνάντησης είναι ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται... Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παροχές. Κατά συνέπεια το σενάριο που προκρίνεται -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- είναι σε πρώτη φάση να σταματήσουν τα συλλαλητήρια των αγροτών και σε δεύτερη φάση να αρχίσουν τα τρακτέρ να αποχωρούν από μπλόκα.
Άλλωστε, κι οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να ανακοινώσουν αναστολή των κινητοποιήσεων αμέσως μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό...
Η κρίσιμη συνέλευση των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στον Πλατύκαμπο.
agrotes-mitsotakis.JPG
Το πακέτο μέτρων του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όσον αφορά το πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους αγρότες περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα
για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια, αλλά και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρτέλαιο στα τέλη του Μαρτίου.
«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνάντησής του στο Μαξίμου με την 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε καλό κλίμα κατανόησης.
Συγκεκριμένα, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ' αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος
δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Επιστροφή ΕΦΚ

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.
Προσθέτουν ότι μόλις πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Παράλληλα αναφέρουν οτι από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε:

Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης