Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δούκας (Δήμαρχος Αθηναίων): Κατά της «υποταγής» της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κεντρική συγκεντρωτική εξουσία

Δούκας (Δήμαρχος Αθηναίων): Κατά της «υποταγής» της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κεντρική συγκεντρωτική εξουσία
Ομιλία του νέου δημάρχου στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.
Σχετικά Άρθρα
Στις σύγχρονες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί επηρεάζουν όλες τις πόλεις και τους κατοίκους τους.
Οι δήμαρχοι στους δήμους που ακουμπούν στα περιαστικά δάση της Αττικής, κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία χρόνια, ζουν τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Οι δήμαρχοι στις νότιες και δυτικές περιοχές, με τρόμο αναρωτιούνται τι θα σημάνει ένας Daniel στην Αττική. Όλοι οι δήμαρχοι αγωνιούν, μετρώντας τις αντοχές τους στις γειτονιές, σε περιόδους καύσωνα. Καλούμαστε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τη βραδυφλεγή βόμβα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς η αιφνιδιαστική και αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής απειλεί με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς όλων των δήμων.
Υπάρχουν, επίσης, τα μεγάλα προβλήματα της ασφάλειας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της στέγης, της καθημερινότητας. Το ερώτημα είναι εάν ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αν θα αποκτήσουμε τα σύγχρονα εργαλεία, που απαιτούνται, για να επιτελέσουμε τον ρόλο μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση των δήμων από την κεντρική διοίκηση:
«Κανένας από εμάς δεν ονειρεύεται την πορεία του στην Αυτοδιοίκηση, εκλιπαρώντας για κονδύλια στους διαδρόμους των υπουργείων. Κανένας δεν θέλει να στέκεται απέναντι στους δημότες ανήμπορος να δώσει λύσεις. Και βεβαίως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αντιλήψεις υποταγής απέναντι στην κεντρική συγκεντρωτική εξουσία. Πρέπει να διεκδικήσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Όλοι ξέρουμε ότι απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις, πως χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης για τον θεσμό. Και για να το καταφέρουμε χρειάζεται ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά. Και ενωμένο θα διεκδικήσει τις λύσεις, που απαιτούνται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης