Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας - Ουσιαστικός διάλογος με αγρότες στις 13/2

Μαρινάκης: Διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας - Ουσιαστικός διάλογος με αγρότες στις 13/2
Στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 13/2  στις 12:00 η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
Από την τραγωδία στη Γλυφάδα με τους 4 νεκρούς ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης,  την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολίτικών συντακτών, κάνοντας αναφορά στη συνέχεια τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Βελιγράδι και στο αυριανό ραντεβού του με τους αγρότες στο Μαξίμου. 
Σχετικά με το περιστατικό στη ναυτιλιακή στη Γλυφάδα , σημείωσε ότι θα γίνουν ανακοπινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία.
Για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Α.Vucic, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως "ο Πρωθυπουργός τόνισε την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και τη βούλησή του για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.
Περαιτέρω, έκανε αναφορά στη στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου
Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και στο Κοινό ανακοινωθέν με αφορμή τον Πέμπτο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που εξέδωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών και το State Department.
Τέλος, για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή ένταξης νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα

Για αγρότες: Θα γίνει ουσιαστικός διάλογος – Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων

«Καλύτερο να περιμένουμε αύριο τη συνάντηση. Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε ,μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Σε ερώτηση εάν οι αγρότες επιμείνουν και κλείσουν δρόμους, απάντησε πως η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας και πως «δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση», επαναλαμβάνοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».
Εξήγησε ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής , καθώς και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ.
«Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθεί να σχολιάσει τη διαχείριση του θέματος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, απάντησε δήλωσε ότι ο υπουργός πρωταγωνιστεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, βρίσκεται από άκρη σε άκρη της χώρας. «Προφανώς η διαχείριση αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά βλέπουμε μια προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Δεν είναι χαστούκι για την Ελλάδα ένα ψήφισμα

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην έκθεση της Κομισιόν και σε μία σειρά από δράσεις τής κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα δεν είναι αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιοι ότι είναι. Δεν είναι χαστούκι για την Ελλάδα ένα ψήφισμα από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Ας διαβάσουμε συνολικά τον διεθνή Τύπο τι λέει για την Ελλάδα και ας σταματήσουμε να συκοφαντούμε τη χώρα μας», υπογράμμισε.
«Δεν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι κατά της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα. Θυμάστε τα γεγονότα με τη δήθεν νεκρή Μαρία, την προσπάθεια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει ευρωπαϊκούς πόρους για τον φράχτη στον Έβρο. Υπάρχει επίσημη έκθεση, η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες αλλά η Ελλάδα δεν είναι εκεί που ήταν πριν από κάποια χρόνια», πρόσθεσε.
Ακόμη, για τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις δηλώσεις του κ. Μπέου, ο κ. Μαρινάκης καταδίκασε απερίφραστα τις ομοφοβικές ρατσιστικές επιθέσεις κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εν προκειμένω από αιρετούς ανθρώπους τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσο κι αν είναι έντονες οι πολιτικές μας διαφορές με τον κ. Κασσελάκη, είναι απαράδεκτο να δέχεται τέτοιες επιθέσεις. Είμαστε απέναντι από αυτές, τις καταδικάζουμε. Ένας από τους λόγους που πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μπροστά με νομοσχέδια όπως αυτό που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες , είναι ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Καταδικάζουμε και τη ρητορική του κ. Κασσελάκη αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την αντίδραση του κ. Μπέου σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε.
«Όσο και αν όσα είπε ο κ. Κασσελάκης ήταν καταδικαστέα, δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε ομοφοβική, ρατσιστική επίθεση εναντίον του. Απαράδεκτο επίσης να βλέπουμε βίντεο με επιθέσεις κατά συναδέλφους σας ή πολιτικών ή πολίτη. Δεν θέλω καν να αναπαράξω αυτά τα οποία είπε ένας καλλιτέχνης, ούτε για να του κάνουμε διαφήμιση, ούτε για να συνεχίσουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι αυτά όλα δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης όταν και εφόσον θεωρεί ότι τελείται το οποιοδήποτε αδίκημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακούγονται αυτά και να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν το οτιδήποτε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέτρα και ακρίβεια

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των πολιτών λόγω της καλής πορείας της οικονομίας ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να σας ανακοινώσω ή κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός».
Σημείωσε ότι δίνονται κάποια, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και θα εξεταστεί να δοθεί εμπροσθοβαρώς.
«Ο στόχος μας είναι να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις εισαγόμενες κρίσεις», είπε , υπενθυμίζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τον στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.
Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι μεγαλύτερη από τη σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού. Αναφέρθηκε και σε επιμέρους στοιχεία που δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι μισθοί σε σχέση με το 2019 και ο αριθμός των εργαζομένων.

Για Τουρκία και F-16

Για την προμήθεια των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, τόνισε ότι είναι αυτονόητος όρος ο περιορισμός χρήσης τους εναντίον μας. «Δεν ετεροκαθορίζουμε την αμυντική μας πολιτική μας και τις αμυντικές μας συμφωνίες με άλλα κράτη σε σχέση με άλλες συμφωνίες», τόνισε.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Μαρινάκη:

"Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο επιχείρηση από την ΕΚΑΜ σε κτίριο στη Γλυφάδα μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν και κλήση στην ΕΛΑΣ.
Σε λίγη ώρα θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου σήμερα το πρωί είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και τη βούλησή του για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.
Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας σε Σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Specialized Expo 2027, την οποία θα φιλοξενήσει η Σερβία.
Στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οι ενισχύσεις αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά και καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26€ ανά μεγαβατώρα και για τον Φεβρουάριο σε 18€ ανά μεγαβατώρα αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.
Με τις ενισχύσεις αυτές απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, ενώ η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Κατατέθηκε στην Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η μεταρρύθμιση αυτή κινείται σε δύο άξονες:
Πρώτον, στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια του πολίτη. Για παράδειγμα:
• Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση.
Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.
Σε ποινές φυλάκισης από 2 έως τρία έτη, αλλά και αυτές άνω των 3 ετών θα προβλέπεται έστω και μερική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε ποινές φυλάκισης έως δύο ετών θα αποτελεί προτεραιότητα η έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους.
• Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20). Αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).
• Η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη.
Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
- Η άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των συμβουλίων σε σοβαρά κακουργήματα (εμπρησμός δάσους ή η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), όπως και κακουργήματα όλων των ειδικών ποινικών νόμων.
- Η πρόβλεψη υψηλών χρηματικών προστίμων για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.
Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:
- Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.
- Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.
- Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.
- Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.
Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, θεσπίζοντας ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη.
Κοινό ανακοινωθέν με αφορμή τον Πέμπτο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ εξέδωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών και το State Department. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως ο Στρατηγικός Διάλογος υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο χώρες αξιοποίησαν την πέμπτη συνάντηση του Στρατηγικού Διαλόγου για να υπογραμμίσουν την αναπτυσσόμενη διμερή και διατλαντική σχέση τους που εδράζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα.
Κατά τον φετινό Διάλογο, η Ελλάδα υπέγραψε τις «Συμφωνίες Άρτεμις» και είναι η 35η χώρα που προσχωρεί σε αυτές. Σύμφωνα με τις αρχές των Συμφωνιών Άρτεμις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευσή σε ένα κοινό όραμα για ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στον τομέα του διαστήματος.
Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ άλλων αναφέρεται σε περιφερειακά ζητήματα, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προκλήσεων και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, την ενέργεια και το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, τις επενδύσεις,επαναβεβαιώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.
Αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή ένταξης νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης