Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Θέμα ημερών η προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών – Η διαδικασία για τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία

Γεωργιάδης: Θέμα ημερών η προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών – Η διαδικασία για τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία
Τι ανέφερε ο Άδ.  Γεωργιάδης για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και την επιλογή των ασθενών που θα γίνει
Σχετικά Άρθρα
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, που θα αφορά 6.000 γιατρούς και 4.000 νοσηλευτές, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στα απογευματινά χειρουργεία που δρομολογούνται.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του» που θα «τρέξει», ενώ σημείωσε πως δόθηκε αμέσως λύση στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Όπως είπε ο υπουργός, «βγαίνουν την Πέμπτη οι γιατροί 8 το βράδυ και ανακοινώνουν ότι από Δευτέρα θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Εγώ το μαθαίνω ευρισκόμενος στον αέρα, στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου. Δήλωσα αμέσως, αποκλείεται να συμβεί αυτό, αύριο θα λύσω αυτό το θέμα. Και την άλλη μέρα λύθηκε το θέμα της μετακίνησης των αναισθησιολόγων, που είναι γνωστό».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η κατάσταση με το έλλειμμα αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Είναι σχετικά καλή μπορώ να σας πω. Αν με την ίδια λογική όλες οι κλινικές του ΕΣΥ σταματούσαν να δουλεύουν, δεν θα είχαμε κανένα νοσοκομείο».
Πρόσθεσε πως το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει στο οργανόγραμμά του 11 θέσεις αναισθησιολόγων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 8, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 29 θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν 8.
«Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχουμε μια γενική συναίσθηση των πραγμάτων. Ξέρετε ότι εγώ ως Υπουργός απολύτως δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την ΕΕ και αυτή η όξυνση δυναμώνει και την δική μας πίεση» συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ακόμα πως «οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι οριζόντιες. Άλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή», συμπλήρωσε.

Για απογευματινά χειρουργεία και την επιλογή ασθενών για τα 50.000 δωρέαν

Κληθείς να απαντήσει πώς θα μπορέσουν να γίνουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που εξήγγειλε δεδομένων των ελλείψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως «θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν κρίνουν ότι μπορούν και θέλουν, να οργανώσουν τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και μετά θα έρθουμε και θα αγοράσουμε και εμείς, όχι μόνο εμείς, θα αγοράσει ο κόσμος που θα πηγαίνει να τα χρησιμοποιεί, αλλά θα αγοράσουμε και εμείς 50.000 χειρουργεία για να τα παράσχουμε δωρεάν σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή, ώστε να καθαρίσουμε τη λίστα».
Επανέλαβε ότι ο βασικός όρος για να μπορεί μια κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία, είναι η παραγωγή του σε χειρουργεία το πρωί να παραμένει στον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που είναι ήδη στον αέρα από την 1η Φεβρουαρίου θα εμπλουτιστεί. «Θα την εμπλουτίσουμε την ενιαία λίστα γιατί η εντολή που έχω δώσει είναι στον αέρα να έχουμε όχι απλώς γενικά πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, όπως είναι τώρα, αλλά να τα κάνουμε δημόσια γνωστά ανά κλινική, ανά νοσοκομείο. Να βλέπεις και την εξέλιξη στην κλινική που εσύ περιμένεις να χειρουργηθείς και αν βλέπεις να προηγούνται άλλοι, να σου παίρνουν τη σειρά, να μπορείς να ρωτάς για ποιο λόγο συνέχεια μένω πίσω», εξήγησε.
Ωστόσο, όπως είπε, μεσολαβεί η ιατρική απόφαση, καθώς ενδέχεται για παράδειγμα η υγεία ενός ασθενούς να έχει επιβαρυνθεί και άρα, να πρόκειται για επείγον πλέον χειρουργείο. «Δεν μπορεί να πει ο Υπουργός, αμφισβητώ την ιατρική σου κρίση, αλλά κοιτάξτε τι δύναμη μας δίνει η ενιαία λίστα χειρουργείων… Εάν σε μια κλινική αυτό γίνεται εκ συστήματος, τότε μπορεί και η διοίκηση του νοσοκομείου και ο ασθενής να πουν στους γιατρούς αυτής της χειρουργικής ομάδας, γιατί ρε παιδιά ξαφνικά όλα σας τα περιστατικά είναι επείγοντα, τι συμβαίνει σε αυτή την κλινική;» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημείωσε δε, πως στα συμβόλαια για τους νέους διοικητές, «ένας από τους στόχους που πρέπει να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μην δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα λοιπόν, αν εγώ βλέπω ως υπουργός ότι στο τάδε νοσοκομεία οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι 3 , αυτός είναι λόγος για να τον αποπέμψω από τη διοίκηση».
Για τη διαδικασία που αφορά τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία και πώς θα γίνει η επιλογή των ασθενών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως «αφού στηθούν τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στον Μάρτιο, θα πάμε και θα πούμε στα νοσοκομεία που έχουν στήσει απογευματινά χειρουργεία, πόσο κοστίζει μια χοληδεκτομή, 600 ευρώ, πόσο κοστίζει ένας καταρράκτης, 500 ευρώ, πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική και ούτω καθεξής. Πήγαινε τώρα στη λίστα που έχεις εσύ στο νοσοκομείο σου και στα γύρω νοσοκομεία και κάλεσε τώρα από την ενιαία λίστα χειρουργείου αυτόν που περιμένει περισσότερο καιρό με ένα email, με ένα τηλέφωνο και πες του εσύ που περιμένεις τώρα 3 χρόνια, ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, 6 μήνες, έλα εδώ στην κλινική Α του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, την άλλη Δευτέρα το απόγευμα να σε χειρουργήσουμε, δεν θα πληρώσεις τίποτα. Η επιλογή θα γίνει με βάση τον χρόνο αναμονής. (…) Θα πάμε στη λίστα ανάποδα στο χρόνο και θα ειδοποιούνται απευθείας οι ασθενείς. Αυτό είναι το εργαλείο της ενιαίας λίστας χειρουργείου που φτιάξαμε».
Συμπλήρωσε ότι «ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται το 100% της αμοιβής, που δημιουργείται από το 30% της συμμετοχής του ασθενούς, δηλαδή και το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% αυτό, θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, όσοι συμμετέχουν στο χειρουργείο».

Για αγρότες

Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το αυριανό ραντεβού τους στο Μαξίμου, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως «και τώρα θα βρεθεί λύση. Δεν έχω αμφιβολία».
Όπως ανέφερε, «δεν θέλω να μιλήσω με ελαφρότητα, διότι αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι για να είναι όλοι οι αγρότες της Ευρώπης στους δρόμους, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Δεν είναι τώρα θέμα μόνο ελληνικό εδώ. Χθες έβλεπα κινητοποίηση στο Βέλγιο που κατέλαβαν τις Βρυξέλλες. Στο Βερολίνο τα ίδια, στο Παρίσι τα ίδια. Ακόμη και στην Ελβετία κατέβηκαν οι αγρότες με τρακτέρ στους δρόμους. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της παραγωγής στην ΕΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς το κόστος παραγωγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που πέντε χρόνια τώρα που κυβερνά είναι δίπλα στον αγροτικό κόσμο πολύ έντονα. Γι’ αυτό στον αγροτικό κόσμο πήγαμε τόσο καλά στις εκλογές. Ο λόγος που πήγαμε τόσο καλά στις εκλογές είναι γιατί πραγματικά οι αγρότες βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αυτούς».

Για τραγούδι Π. Βλάχου

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το νούμερο του ηθοποιού Πάνου Βλάχου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «ο κ. Βλάχος ,δεν τον ξέρω προσωπικά, ως ηθοποιός μου είναι πολύ συμπαθής και πιστεύω πραγματικά ότι είναι ταλαντούχος. Τον έχω δει αρκετά γιατί οι γιοι μου βλέπανε την Μουρμούρα πολύ. Λοιπόν, πάντα θλίβομαι όταν άνθρωποι ταλαντούχοι, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, κάνουν κάτι τόσο άσχημο. Όταν λες, να δω σε σάκο, τον Άδωνι και τον Πορτοσάλτε, είναι σαν να λες θέλω να τους δω να είναι πεθαμένοι, να τους σκοτώνουν. Αυτό, όπως και να το δεις, ούτε καλλιτεχνική αδεία λέγεται, ούτε χιούμορ λέγεται, ούτε τίποτα. Από την αντίδραση του κ. Βλάχου μετά, πιστεύω ότι συνειδητοποίησε, έστω και εν μέρει, ότι αυτό που έκανε ήταν πάρα πολύ χοντρό».
Ξεκαθάρισε πως «δεν έχω σκοπό να πάω στη Δικαιοσύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης