Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα μπλόκα οι αγρότες, με φόντο τον διάλογο με Μητσοτάκη στις 13/2 - Το ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης, οι απαντήσεις στα αιτήματα

Στα μπλόκα οι αγρότες, με φόντο τον διάλογο με Μητσοτάκη στις 13/2 - Το ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης, οι απαντήσεις στα αιτήματα
Την Τρίτη 13/2 το ραντεβού των αγροτών με τον Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε λίγα 24ωρα αντιπροσωπεία των αγροτών θα διαβεί το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να υπάρξει διάλογος για τα προβλήματά τους, υπό τον όρο της κυβέρνησης ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί.
Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, να συνεχίζει τις επισκέψεις και συσκέψεις με τον αγροτικό κόσμο για να ...κατευνάσει τα πνεύματα.
Μάλιστα, υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην υπουργό Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, έδωσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Γρεβενών.
Πάντως, σε  όλους του τόνους ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση πως είναι ανοιχτή για διάλογο, όμως "τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα",  ενώ στο μικροσκόπιο έχει θέσει την επιστολή των αγροτών με τα αιτήματά τους.
Αυτό που ήδη έχει «κλειδώσει» πάντως είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο.
κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν", κάτι που ισχύει και για τους αγρότες, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
Ο πρωθυπουργός, απαντά και στα αιτήματα των αγροτών λέγοντας πως «πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά».
Να προσέλθουν με εμπιστοσύνη στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό καλεί τον αγροτικό κόσμο ο Λ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον αρνήθηκε ποτέ, αλλά και υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός, έχει κάνει εξαντλητικό και σε βάθος διάλογο με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, αλλά και με εκπροσώπους των μπλόκων, στο Δομοκό, στο Κάστρο Βοιωτίας

Μητσοτάκης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για την ενίσχυση των αγροτών

Με την συνάντηση που θα έχει την Τρίτη 13/2 στο Μέγαρο Μαξίμου με 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών, με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί, αλλά και επαναλαμβάνοντας πως "τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα", ξεκινά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την καθιερωμένη κάθε Κυριακή ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως "η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν", κάτι που ισχύει και για τους αγρότες.
Κάνει αναφορά στα αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκατ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, "που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%", όπως σημειώνει.
Εστιάζοντας στις προτάσεις για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ που έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ, εξηγεί πως ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025.
"Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής", τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του στην εφημερίδα Realnews υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες και ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους».
Προσθέτει ότι «από το 2019, απαντάμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές. Εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες, δίνοντας, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία, ενώ θεσμοθετήσαμε και νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυση με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Εμείς ήμασταν αυτοί που διαπραγματευτήκαμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική και το ποσό που πήρε η χώρα μας, 19,3 δισ Euro, έμεινε το ίδιο ακριβώς με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, υπέστησαν μείωση από 10-15%. Και εδώ είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Εμείς επίσης, πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην τετραετία για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές».

Απαντήσεις Μητσοτάκη στα  αιτήματα των αγροτών

Ο πρωθυπουργός
δίνει απαντήσεις σε σχέση με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πως «πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά. Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%».
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Ανακοινώσαμε επίσης μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Μπορούμε να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ».
«Έχουμε πει ξεκάθαρα όμως πως ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης κι όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα. Κι ότι το δικαίωμα κάποιων να προβάλουν τα αιτήματά τους δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναίρεση του δικαιώματος άλλων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση. Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μην νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται. Πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, έχουμε σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Κάλεσμα Αυγενάκη σε αγρότες

«Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα των αγροτικών προβλημάτων και έχει αποδείξει διαχρονικά ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ΝΔ, βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, καθώς πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής 11/2 κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν με εμπιστοσύνη στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου την Τρίτη 13/2 , επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον αρνήθηκε ποτέ, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός, έχει κάνει εξαντλητικό και σε βάθος διάλογο με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, αλλά και με εκπροσώπους των μπλόκων, στο Δομοκό, στο Κάστρο Βοιωτίας. Μάλιστα, χθες είχε τετράωρη σύσκεψη με αγρότες στην Κρήτη, ενώ σήμερα  συσκέψεις με αγρότες στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του διαλόγου και την εξεύρεση λύσεων είναι, όπως σημείωσε ο υπουργός, να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν οι αγρότες τις δυνατότητες που προσφέρει για επίλυση των προβλημάτων το ενεργειακό το πακέτο μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Κάνοντας αναφορά στα 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στο πακέτο μέτρων για τα αγρο- φωτοβολταϊκά και τις αγροτικές ενεργειακές κοινότητες, που μεσοπρόθεσμα επιλύει οριστικά το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λαμβάνει ευκαιριακά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως:
- η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%,
- ημείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%,
- η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ,
- η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλουπου συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και φυσικά ηεπιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024).
Ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ, ώστε η εφαρμογή της να είναι πιο ομαλή και λιγότερο πιεστική για τους αγρότες, σημειώνοντας ότι προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας μπορούν να συμβαδίσουν.
«Μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα είναι και η προσπάθεια για ηλικιακή ανανέωση του κλάδου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόσθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε νέο αγρότη που ξεκινά τη δραστηριότητά του να ενισχυθεί με έως και 40.000 ευρώ. Επισήμανε δε, ότι η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός, ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 82 εκατ. ευρώ ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό οι 2.100 επιλαχόντες νέοι αγρότες.

Χατζηδάκης: Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα

Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου την Τρίτη 13/2, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε πως «απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα καταννοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκατ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό».
Κληθείς να απαντήσει εάν είναι αισιόδοξος για την συνάντηση, ανέφερε πως «οι ίδιοι θα καταλάβουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί τους. Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο, με ανοικτούς δρόμους. Αν ακολουθήσουν και οι ίδιοι μία μετριοπαθή γραμμή, όπως ακολουθεί και η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».
Σημείωσε δε, πως «πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα».

Στους δρόμους οι αγρότες- Η αντιπροσωπεία και τα αιτήματά τους στο Μαξίμου

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, περιμένοντας τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό σε δύο 24ωρα.
Στο μεταξύ, υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην υπουργό Εσωτερικών, Ν.Κεραμέως, έδωσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Γρεβενών, κατά την διάρκεια εκδήλωσης κοπής πίτας της ΝΔ Γρεβενών.
Οι αγρότες περίμεναν την υπουργό με παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών, όπου θα γινόταν η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Γρεβενών της ΝΔ και ζήτησαν την προσοχή της κυβέρνησης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τη συνολική οικονομική και κοινωνική στήριξη της ΠΕ Γρεβενών που «φθίνει δημογραφικά, ερημώνει πληθυσμιακά και όσο περνά ο καιρός πτωχαίνει οικονομικά».
Η κα Κεραμέως δεσμεύτηκε ότι «θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών της περιοχής», ενώ υπενθυμίζοντας ότι «εκκρεμεί η συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου» τόνισε ότι «υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης για την λύση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».
Στο μεταξύ, σε πολύωρο αποκλεισμό -μέχρι τις 20:00- της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και στα δύο ρεύματα προχώρησαν αγρότες και μελισσοκόμοι με τρακτέρ και φορτηγά.
Σε ό,τι αφορά το ραντεβού τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 13/2, αντιπροσωπεία από 15 άτομα θα έρθει στην Αθήνα.
Μεταξύ των 15 , θα είναι 6 αγρότες από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία, 2 από Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.
Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα, όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης