Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πανικός στο Μαξίμου για τα μέτωπα που ανοίγουν επικίνδυνα ενώ η ΝΔ χάνει συνεχώς έδαφος – Συναγερμός για αγρότες, ΑΕΙ και ΕΕ

Πανικός στο Μαξίμου για τα μέτωπα που ανοίγουν επικίνδυνα ενώ η ΝΔ χάνει συνεχώς έδαφος – Συναγερμός για αγρότες, ΑΕΙ και ΕΕ
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός και τα κυβερνητικά στελέχη για πρώτη φορά δείχνουν  να έχουν αιφνιδιαστεί με τα μέτωπα που έχουν να διαχειριστούν   
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά στην πενταετή διακυβέρνησή της η ΝΔ βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση.
Πιέζεται πολλαπλώς. Έχει ανοιχτά μέτωπα με τους αγρότες, με τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς, τους υγειονομικούς, την αντίθεση της κοινωνίας για την τεκνοθεσία και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ενώ παράλληλα για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις καταγράφει τόσο μεγάλες απώλειες.
Ταυτόχρονα έχει και το εσωκομματικό μέτωπο με τη δυσφορία βουλευτών της ΝΔ για το θέμα των ομόφυλων αλλά και την προκλητική – όπως τη χαρακτηρίζουν – αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Συν τοις άλλοις αποτυγχάνει σε έναν τομέα που θεωρείται προνομιακός για ένα υποτίθεται κεντροδεξιό κόμμα, αυτόν της ασφάλειας με την εγκληματικότητα να σπάει κάθε ρεκόρ.
Σαν να μην έφτανε αυτό για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήλθε και το χαστούκι από το εξωτερικό.

Σφαλιάρα από το Ευρωκοινοβούλιο

Η κυβέρνηση δέχθηκε ηχηρό χαστούκι από το Ευρωκοινοβούλιο με την έγκριση του ψηφίσματος με 330 ψήφους υπέρ, έναντι 254 κατά για την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα σχετικά με μία σειρά ζητημάτων όπως οι υποκλοπές και η ελευθερία του Τύπου.
Κυβέρνηση και η πλειονότητα των ΜΜΕ που είναι φίλα προσκείμενα στη ΝΔ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς διαλύει κυριολεκτικά το ευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθούσε να καλλιεργήσει για τον εαυτό του και το κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο εκνευρισμός στο Μαξίμου είναι τεράστιος και η επίθεση στις ευρωομάδες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς συνιστά σπασμωδική ενέργεια.
Ο λόγος είναι απλός. Η εισήγηση του ψηφίσματος έγινε από την ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, στην οποία ανήκει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και υπερψηφίστηκε και από επτά ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ.
Η δυσφορία ήταν τόσο μεγάλη που τα κυβερνητικά στελέχη ξεδίπλωσαν μία διχαστική ρητορική κάνοντας λόγο για ανθέλληνες – ευρωβουλευτές που ενέκριναν το ψήφισμα.
«Ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Καίει το αγροτικό ζήτημα


Μπροστά της η κυβέρνηση έχει και το αγροτικό μέτωπο το οποίο δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών την Τρίτη (13/2/2024) στο Μέγαρο Μαξίμου να θεωρείται κομβικής σημασίας.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το λεγόμενο «μασάζ» στους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές σε μία προσπάθεια να αποφέρει καρπούς για την κυβέρνηση το ραντεβού.
Οι αγρότες από την πλευρά τους με όπλο τη στήριξη της κοινωνίας, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις και ενώ έχουν τηρήσει μία ήπια στάση μέχρι στιγμής σε σχέση με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, θεωρείται βέβαιο πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν φύγουν από το Μαξίμου άπραγοι. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, όπου στους αγρότες θα συμπαρασταθούν οι φοιτητές που πραγματοποιούν συνεχώς κινητοποιήσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα αλλά οι αγρότες αυτό που ζητούν να πληρώνουν λιγότερα για αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα.
Πιθανολογείται ότι η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτό το αίτημα να δοθεί εμπροσθοβαρώς και όχι στο τέλος του χρόνου το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κονδύλι που αγγίζει τα 82.000.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα, που είναι επίσης στο τραπέζι, είναι μέτρο που θα πρέπει να επωμιστούν οι εταιρείες και όχι οι φορολογούμενοι ενώ το πακέτο είναι βέβαιο πως θα έχει στο επίκεντρό του τους αγρότες της Θεσσαλίας που βρίσκονται και στην πιο δύσκολη θέση από όλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης