Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έπαυσε τη δίωξη εναντίον της Μαρίας Σπυράκη

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έπαυσε τη δίωξη εναντίον της Μαρίας Σπυράκη
Η απάντηση της ευρωβουλευτού
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία γνωστοποίησε σήμερα 8/2 ότι έπαυσε τη διαδικασία κατά της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, την οποία είχε κατηγορήσει για απάτη σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης όσον αφορά την αμοιβή των κοινοβουλευτικών βοηθών της.
Η απόφαση ελήφθη με βάση το ελληνικό Δίκαιο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Εισαγγελία στην ανακοίνωσή της: «Το άρθρο 50 παράγραφος 1 του ισχύοντος ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι ο εισαγγελέας απέχει από την ποινική δίωξη εάν το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η αξιόποινη πράξη αποζημιώσει πλήρως το θύμα» επισημαίνεται. «Δεδομένου ότι η Σπυράκη έχει αποκαταστήσει πλήρως τη ζημία που προκλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση για την παύση της υπόθεσης ελήφθη σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, κατόπιν πρότασης του αρμόδιου Ευρωπαίου Εντεταλμένου Εισαγγελέα στην Ελλάδα, και επικυρώθηκε από το αρμόδιο Μόνιμο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή σε δίκη εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Στην ανακοίνωση για την Μαρία Σπυράκη, σημειώνει ότι θεωρεί ότι η πρόβλεψη που υπάρχει επί τέτοιων θεμάτων στο ελληνικό Δίκαιο δεν είναι σύμφωνη με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι δήλωσε η ευρωβουλευτής

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσής μου που σχετίζεται με το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου. Όπως βεβαιώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, δεν υπάρχει καμία οικονομική διαφορά με τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επίσης αποφάσισε να μην κινηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία εις βάρος μου. Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης αποφασίστηκε μετά από ενδελεχή έρευνα, από την οποία δεν προέκυψαν ενδείξεις τελέσεως αξιόποινης πράξης εκ μέρους μου.
Από 15/12/2022, οπότε διατυπώθηκε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας μου, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση των αρχών και ζήτησα με επιστολή μου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας μου, όπως και έγινε.
Η αλήθεια έλαμψε. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος για όλους τους πολίτες για να αποδείξουν την αθωότητά τους όταν δημιουργούνται σκιές, πρωτίστως για εμάς τους πολιτικούς.
Ευχαριστώ τον Καθηγητή Ηλία Αναγνωστόπουλο για την ανεκτίμητη υποστήριξή του σε αυτή τη διαδρομή, καθώς και τον δικηγόρο μου στις Βρυξέλλες Βασίλη Ακριτίδη για την εξαιρετική συνεργασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης