Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα καρφιά Χαρίτση κατά Κασσελάκη: Εμείς δεν θα καταφύγουμε στις χυδαιότητες του lifestyle, σε στρατηγική κρίση η Κεντροαριστερά

Νέα καρφιά Χαρίτση κατά Κασσελάκη: Εμείς δεν θα καταφύγουμε στις χυδαιότητες του lifestyle, σε στρατηγική κρίση η Κεντροαριστερά
Η Νέα Αριστερά «θα επαναφέρει την αντιπαράθεση στην ίδια την πολιτική και θα επιμένει στο περιεχόμενο της πολιτικής» τονίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας
«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο στην οποία βλέπουμε ότι στη χώρα μας κυριαρχεί με πολιτικούς όρους η Δεξιά και μάλιστα μια Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη και αυταρχική, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και στην Ευρώπη επελαύνει η ακροδεξιά. Και από την άλλη πλευρά, η Αριστερά, η Κεντροαριστερά και όλος ο προοδευτικός χώρος συνολικότερα, βρίσκονται μπροστά σε μία στρατηγική κρίση, η οποία αν δεν απαντηθεί, θα οδηγήσει σε διαιώνιση της κυριαρχίας της Δεξιάς».
Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας απόψε στην ανοιχτή συνέλευση του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο πολιτισμού, «Μηχανουργείο», στην Πάτρα.
Όπως πρόσθεσε, «η αγωνία μας είναι πώς θα απαντήσουμε σε αυτήν τη στρατηγική κρίση και βεβαίως για πολλούς και πολλές από εμάς που προερχόμαστε από το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο για δύο δεκαετίες, δεν μπορούσε να ξεπεραστεί αυτή η στρατηγική κρίση μέσα από αυτόν τον πολιτικό φορέα» και συνέχισε: «Δεν μπορούσαμε πλέον να δούμε τον εαυτό μας και να είναι το σπίτι μας αυτό το πολιτικό κόμμα, το οποίο οδηγήθηκε σε μία ραγδαία και βαθιά μετάλλαξη. Και νομίζω ότι η δική μας απόφαση, αυτή η εξαιρετικά δύσκολη απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Γιατί ήταν μία απόφαση προσωπικής και συλλογικής αξιοπρέπειας, αλλά ήταν και μία απόφαση ευθύνης και ελπίδας για το μέλλον. Γιατί οι στρατηγικές κρίσεις απαιτούν στρατηγικές απαντήσεις. Και αυτό το οποίο έχει ανάγκη σήμερα ο αριστερός, ο προοδευτικός κόσμος είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, θα είναι ένα λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, αλλά δεν θα καταφεύγει σε έναν εύκολο λαϊκισμό. Θα είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία θα βάζει το εμείς πάνω από το εγώ, δεν θα αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους προσωπικής ιδιοτέλειας, αλλά με όρους συλλογικού συμφέροντος. Θα είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία απέναντι στην επικοινωνιακή υπεροπλία του πολιτικού μας αντιπάλου δεν θα καταφεύγει στις ευκολίες και στις χυδαιότητες ενίοτε του ‘lifestyle', αλλά θα επαναφέρει την αντιπαράθεση στην ίδια την πολιτική και θα επιμένει στο περιεχόμενο της πολιτικής. Και αυτή η πολιτική δύναμη φιλοδοξούμε να είναι η Νέα Αριστερά».



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «το ζήτημα το οποίο βάζουμε ως κεντρική προγραμματική αιχμή και κεντρική πολιτική προτεραιότητα είναι το ζήτημα Δημοκρατίας, είναι το ζήτημα αυτό που εμείς ονομάζουμε δημοκρατική επανεκκίνηση» και συνέχισε:
«Η χώρα μας έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια από τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, σε πρωτοφανή βαθμό για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, στα ζητήματα των θεσμών, του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας. Υπάρχει ήδη η σημερινή καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη χώρα μας, το οποίο εγκαλεί την Ελλάδα για τα ζητήματα της ελευθερίας του τύπου και του σεβασμού του κράτους δικαίου. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Αυτοί οι οποίοι μας έλεγαν μένουμε Ευρώπη και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, είναι αυτοί οι οποίοι αποκλίνουν περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε σχέση με κράτος δικαίου. Μετατρέπουν τη χώρα μας σε μία χώρα, η οποία βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, όσον αφορά τα δικαιώματα και την Δημοκρατία».
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «επειδή πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την περίφημη υπόθεση της σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, λέω ότι πρέπει να ηττηθεί η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, διότι αυτός είναι ο όρος επιβίωσης της κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Πώς όμως θα γίνει αυτό; Δεν θα ηττηθεί η Δεξιά με λογικές συμφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες και με μοίρασμα καρεκλών και με μία λογική τεχνητής συγκόλλησης και άθροισης ποσοστών. Η Δεξιά θα ηττηθεί όταν βάλουμε κάτω τα προγραμματικά ζητήματα και όταν έχουμε την αυτοπεποίθησή να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά μαζί της. Ο διάλογος μεταξύ των αριστερών, των κεντροαριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημόσια με την κοινωνία παρούσα και πάνω στα ζητήματα που την απασχολούν. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε, να σπάσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς και έτσι θα μπορέσουν οι ιδέες και οι πολιτικές της Αριστεράς να αποκτήσουν ξανά την ηγεμονία».
Από την πλευρά της, η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε στην τοποθέτησή της στην ανοιχτή συνέλευση ότι «η Νέα Αριστερά ήλθε για να μείνει, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης υπάρχει τέτοιο ιστορικό κενό στον προοδευτικό, Αριστερό και Κεντροαριστερό χώρο». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «το μείζον είναι η καθαρή αντιπαράθεση, γιατί χάθηκε το όριο ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης