Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε κλοιό τρακτέρ και η Ελλάδα – Ασφυκτική πίεση στο Μαξίμου με αγροτικά μπλόκα και πορείες, πανικός με εικόνες Γαλλίας

Σε κλοιό τρακτέρ και η Ελλάδα – Ασφυκτική πίεση στο Μαξίμου με αγροτικά μπλόκα και πορείες, πανικός με εικόνες Γαλλίας
Ανυποχώρητοι οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη - Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον πρωθυπουργό στη δεύτερη θητεία του
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τα αγροτικά μπλόκα είναι τελικά η σκληρότερη αντιπολίτευση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δείχνει αιφνιδιασμένη με την ένταση των κινητοποιήσεων.
Η λεγόμενη νέα αγροτική επανάσταση που τρόμαξε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήλθε και στην Ελλάδα με αιτήματα φλέγοντα που ζητούν άμεσες απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αγρότες χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μέτρα ψίχουλα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.
Στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, σχεδιάζοντας την κάθοδο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της επόμενης εβδομάδας.
Επίσης, έστειλαν επιστολή με τα αιτήματά τους, τα οποία αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης 6/2 στη Νίκαια, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Έκλεισε η ΠΑΘΕ

Το απόγευμα της Τετάρτης (7/2/2024), οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να κλείσουν και το ρεύμα προς Λαμία.
Η Τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από την περιοχή του Μαρτίνου και μέχρι το Ακραίφνιο.
Επίσης, οι αγρότες έστησαν μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα.
Τα αγροτικά μπλόκα στήθηκαν στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών.
Επιπλέον στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες.
Αντίστοιχη κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη (8/2), όπως έχουν ήδη προαποφασίσει οι συμμετέχοντες αγρότες στα μπλόκα.
Επιπροσθέτως είχαν μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα, απευθύνει η συντονιστική μπλόκου αγροτών κόμβου Φιλώτα.
1_105.jpg

Μεγάλες κινητοποιήσεις με μπλόκα σε Πλατύκαμπο και Καρδίτσα

Στη Θεσσαλία, μεγάλες κινητοποιήσεις με μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Σε νέο δίωρο συμβολικό αποκλεισμό 18:00 με 20:00 οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης της Ηγουμενίτσας και συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου πρόσβασης στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από τους αγρότες της Θεσπρωτίας.

Οι αγρότες παραβίασαν το μπλόκο της αστυνομίας και εισήλθαν στην Εγνατία οδό.

Τα μπλόκα των αγροτών στις 7/2:

• Στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στις 17.00
• Στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, στις 17.00
• Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας στις 17:00
• Στις Σέρρες οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων
• Στα Μεγάλα Χωράφια στην Κρήτη αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης στις 17.00





Δίωρος αποκλεισμός στη Θεσσαλονίκη - Μουδανιών


Οι αγρότες έχουν αποφασίσει στη γενική τους συνέλευση ότι θα προβούν σε δίωρο αποκλεισμό την Πέμπτη (8/2) από τις 18.00 και στα δύο ρεύματα.
Ανάλογη είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν για τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και την Τρίτη (6/2).
Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε επίπεδο αγροτικών κινητοποιήσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

thess_7.JPG
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ.
Έχουν διαμηνύσει ότι εάν μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης (8/2) ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.



agrotes_fotia.JPG

no_farm.jpg




Αυγενάκης προς αγρότες: Νέα πρόταση για διάλογο με εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων

Επίσκεψη στο μπλόκο του Μοναστηρίου στο Δομοκό πραγματοποίησε το απόγευμα 7/2 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο υπουργός συμμετείχε στη συνέλευση των αγροτών του Μπλόκου στο πολιτιστικό κέντρο στο Νέο Μοναστήρι και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους αγρότες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
«Δηλώνω ανοικτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την ΕΕ», εξήγησε ο ΥπΑΑΤ.
Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:

• Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel

• Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ

• Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.

• Οι καλλιέργειες οινοποιήσιμου σταφυλιού, ροδακίνων, ακτινιδίων και κηπευτικών και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών - θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.
Σε ερώτηση για την απομάκρυνση από χωράφια φερτών υλικών, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι έχει λάβει την πρότασή τους, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν είναι διασφαλισμένη η κάλυψη της λύσης από την ΕΕ, γιατί για κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται είναι υπό τον έλεγχο της Ευρώπης.
Όπως εξήγησε ο υπουργός η καταστροφή ήταν τέτοια που απαιτήθηκε η σύνταξη, για πρώτη φορά, ειδικών προγραμμάτων, όπως συνέβη με το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και δωρεάν ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων ή με το ειδικόπρόγραμμα που αφορά στους παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ διαχρονικά ήταν και θα είναι στο πλευρό αγροτών.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ επανέλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ και να προωθηθεί το αίτημα για αναθεώρηση πιο δυναμικά. Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Η αγροτική παραγωγή δεν είναι αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος είπε χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη αλλαγής σε κομβικά σημεία της ΚΑΠ που «τρέχει». Είμαι αισιόδοξος για τις αλλαγές που θα γίνουν, είπε.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη Πέμπτη το πρωί θα γίνει σύσκεψη των εμπελκομένων υπουργών με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας για τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Λάρισα. Στη σύσκεψη ο ΥπΑΑΤ κάλεσε και αντιπροσωπεία των παραγωγών του Δομοκού.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας.
Εξερχόμενος από τη συνέλευση των αγροτών στο Νέο Μοναστήρι ο ΥπΑΑΤ δήλωσε:
«Γιατί να μην τους δω (τους αγρότες), άλλωστε υποχρέωσή μου είναι και το έκανα και με μεγάλη χαρά διότι όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαφορά σημεία και συνομιλεί με αγρότες. Και μάλιστα θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την πρόταση να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση. Να είναι 10,15,20 άτομα αντιπροσωπεία, ευχαρίστως να συναντηθούμε άμεσα γιατί τελικά όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές. Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του Πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διαχρονικά και θα παραμείνουμε στο πλευρό των αγροτών».

Μητσοτάκης: Διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του», τόνισε από το Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους αγρότες.
Όπως σημείωσε, δε, «να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα»
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια κοινή αγροτική πολιτική που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ - προσέξτε 1 δισεκατομμύριο ευρώ - την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο».

thess_2_1.JPG

Πρόσκληση Αυγενάκη

Πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και τις επόμενες ώρες στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά.
Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία.
Έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα» τόνισε ο υπουργός.

Καζάνι που βράζει η Ευρώπη

Τις τελευταίες εβδομάδες, αγρότες σε ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους και ρίχνοντας κοπριά και απορρίμματα μπροστά από κυβερνητικά κτίρια.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις, την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και άλλα δυσμενή μέτρα της ΕΕ στον αγροτικό τομέα.
Οι διαμαρτυρίες αμφισβητούν την ουσία της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, ειδικά εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών.

fire_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης