Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταδίκη-χαστούκι για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ευρωβουλή - Στο επίκεντρο η υπόθεση Καραϊβάζ και οι υποκλοπές

Καταδίκη-χαστούκι για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ευρωβουλή - Στο επίκεντρο η υπόθεση Καραϊβάζ και οι υποκλοπές
«Ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» καταγγέλλει ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
Το Ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε ισχυρό ράπισμα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς με ψήφισμά του ασκεί σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα της πενταετίας 2019 - 2024, προειδοποιώντας για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου», ενώ κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση.
Ειδικότερα, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ιδαίτερα σοβαρούς προβληματισμούς για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ευρωπαίων βουλευτών.

psifeu.webp

Τι ανακοίνωσε η Ευρωβουλή

Η αιχμή του ψηφισμένου κειμένου είναι οι σοβαροί προβληματισμοί που εκφράζονται για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τους ευρωβουλευτές να δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Σοβαρές καταγγελίες για σωματικές και λεκτικές απειλές κατά δημοσιογράφων

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή για δημοσιογράφους που δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις ακόμα και από πολιτικούς, για παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές - συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
Το Κοινοβούλιο εκφράζει, επίσης, σοβαρούς προβληματισμούς για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Οι παρακολουθήσεις στο επίκεντρο

Ένα από τα πλέον μείζονα ζητήματα που αναδεικνύονται από το ψήφισμα είναι η χρήση των «απειλών εθνικής ασφάλειας» ως μικροκομματικού εργαλείου, με σκοπό την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.
Ως αντίδραση στην ανεξέλεγκτη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.
Ζητούν επιπλέον να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
Επιπροσθέτως, εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση από αξιωματούχους που ελέγχουν την κυβέρνηση.

 Αστυνομική καταστολή και διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΛΑΣ

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο υπογραμμίζε την ασύμμετρη χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της παρείσφρησης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως υπάρχει ανησυχία και για την μεταχείριση των μεταναστών και τις απωθήσεις, καθώς και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις εκστρατείες συκοφάντησης, τις δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Προβληματισμός για τις έρευνες

Καταληκτικά, το εγκριθέν κείμενο εγείρει ζήτημα αναφορικά με την απουσία πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη.
Πιο συγκεκριμένα, εκφράζεται ανηυσχία για την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.

Κασσελάκης - ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρακτικές Μητσοτάκη θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών

«Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο» τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ευρωβουλής για τα ελλείμματα του κράτους-δικαίου στην Ελλάδα.


Περαιτέρω, προσθέτει: «Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία.
Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών.
Υπερήφανος για τη δουλειά του Κώστα Αρβανίτη [ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ]
Η πατρίδα μας αξίζει καλύτερα.
Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει».

Νέα Αριστερά: Διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη - Να απολογηθούν

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά αναφέρει σχετικά:
Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου. Οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για το διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η άκρα δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δίκαιου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας.
Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και δηλώνει ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης της Δεξιάς και την επανεκκίνηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης