Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ξεπουλάει για μια θέση στις Βρυξέλλες, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Χρήσιμο... εργαλείο Σαμαράς και Βορίδης

Ο Μητσοτάκης ξεπουλάει για μια θέση στις Βρυξέλλες, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Χρήσιμο... εργαλείο Σαμαράς και Βορίδης
Το Politico επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
Σχετικά Άρθρα

Με τα σχέδια του για μια υψηλόβαθμη θέση στις Βρυξέλλες συνδέει το Politico την επιμονή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, όπου επικαλούνται πολιτικοί αναλυτές, ακόμα και η στάση των Αντώνη Σαμαρά (θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο) και Μάκη Βορίδη (ο οποίος θα απόσχει από την ψηφοφορία) λειτουργεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς συγκρατούν εντός της ΝΔ τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Κατά συνέπεια και οι δύο αναδεικνύονται ως ένα χρήσιμο... εργαλείο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος με μια αδύναμη αντιπολίτευση αλλά και με ένα 41% στην πλάτη του (σσ. το ποσοτό με το οποίο επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός στις τελευταίες εκλογές) κινείται ανάλογα με το συμφέρον του κάθε φορά.
Politico_9.JPG

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ο πιο προβεβλημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός της ΕΕ- δεν είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να φέρει ένα νομοσχέδιο-ορόσημο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, το οποίο έχει προγραμματιστεί για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα». Με αυτές τις λέξεις αρχίσει το δημοσίευμα του Politico όπου επισημαίνεται ότι «η μεταρρύθμιση αυτή παίζει τόσο άσχημα με τον παραδοσιακό πυρήνα του Μητσοτάκη στο χριστιανορθόδοξο έθνος, ώστε θα βασιστεί στην υποστήριξη των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τη νομοθεσία στις 15 Φεβρουαρίου. Περίπου το ένα τέταρτο των δικών του βουλευτών δεν θα τον υποστηρίξουν».

Με το βλέμμα στην ΕΕ  

«Δεδομένου ότι οι παραδοσιακές οικογενειακές αξίες θα ήταν κανονικά προνόμιο του συντηρητικού κόμματος του Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, γεννάται το ερώτημα για το τι σχεδιάζει, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι όχι μόνο θα βγει αλώβητος, αλλά και ενισχυμένος από την προοδευτική του ώθηση» σχολιάζει το Politico.
Έχοντας ήδη στηρίξει την επιρροή του στη Δεξιά, ο κ. Μητσοτάκης είναι σε θέση να ελιχθεί προς το φιλελεύθερο κέντρο και να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κατεστραμμένη αριστερά της Ελλάδας, η οποία είναι επίσης βαθιά διχασμένη όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η ευθυγράμμιση της χώρας του με 20 άλλα ευρωπαϊκά κράτη καυτηριάζει τα διαπιστευτήριά του ως βασικού παίκτη στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να επιδιώξει μεγάλες θέσεις εργασίας στην ΕΕ μετά τη λήξη της θητείας του.
Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το νομοσχέδιό του, το οποίο θα αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν, ως μια καθαρά ηθική απόφαση, "ένα θέμα ισότητας". Είπε ότι δεν είναι αποδεκτό σε μια δημοκρατία "να έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών και σίγουρα όχι να έχουμε παιδιά ενός κατώτερου Θεού". Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι είναι πλέον τόσο απόρθητος στη δεξιά, μετά τη σαρωτική νίκη του πέρυσι, που είναι ελεύθερος να εισβάλει στην επικράτεια των κεντρώων και των φιλελεύθερων, όταν τον βολεύει.
«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάποια στελέχη στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν την υπερσυντηρητική ατζέντα, επιτρέπει στο κόμμα να υιοθετεί ad hoc αποσπάσματα αυτής της [προοδευτικής] ατζέντας, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του κάθε φορά»,
δήλωσε στο Politico ο πολιτικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης, προσθέτοντας ότι αν τελικά υπάρξει κάποιο πολιτικό κόστος στις δημοσκοπήσεις, αυτό θα είναι περιορισμένο και θα απορροφηθεί.

Ευρωπαϊκό mainstream

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν εικάσει ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε επίσης να παίξει σε ένα διεθνές ακροατήριο, ελπίζοντας να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί η φήμη της κυβέρνησής του από το σκάνδαλο υποκλοπών και τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.
Ωστόσο, αν κάνει ελιγμούς προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών, είναι απίθανο να γίνει άμεσα, ή τουλάχιστον όχι πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του το 2027. Ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να πιάσει μια μεγάλη θέση μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, οι οποίες επιδιώκουν να παραμείνουν στο κορυφαίο τραπέζι, προέρχονται αμφότερες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ίδια πολιτική οικογένεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το... εργαλείο Σαμαράς και Βορίδης

Το Politico αναφέρεται και στη στάση των κκ. Αντώνη Σαμαρά και Μάκη Βορίδη.
Όπως αναφέρει, ο πιο επιφανής διαφωνών στο κυβερνών κόμμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αποδοκιμάσει την ιδέα ότι οι βουλευτές θα πρέπει να απέχουν από την ψηφοφορία.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ένας άλλος «αντάρτης» υψηλού προφίλ, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να απέχει από την ψηφοφορία, αλλά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει «ζητήματα συνταγματικότητας». Ο κ. Βορίδης είναι πιθανώς ο πρώτος υπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που αντιτίθεται ανοιχτά σε σημαντική νομοθεσία της ίδιας του της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια συνεχίζει να συμμετέχει σε αυτήν.
«Αυτές οι εσωτερικές υπερσυντηρητικές φωνές, όταν εκφράζονται ως αντίδραση ή ως διαμαρτυρία και όχι ως επίσημη γραμμή του κόμματος, λειτουργούν υπέρ του μετριοπαθούς προφίλ του Μητσοτάκη»,
δηλώνει ο κ. Κουστένης.

Διχασμένη η Αριστερά

Το Politico, αναφέρεται και στη στάση που θα κρατήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο, σχολιάζοντας ότι δεν είναι μόνο η Δεξιά που είναι διχασμένη σε σχέση με τον γάμο των ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά ηγετικά στελέχη του κόμματος διαφώνησαν ανοιχτά με την απόφαση αυτή. Ένας από τους στενότερους συμμάχους του, ο Παύλος Πολάκης, δήλωσε ότι θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του στα βουνά της Κρήτης.
Την ίδια στιγμή, η θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ασαφής, καθώς ταλαντεύεται μεταξύ πολιτικής σκοπιμότητας και αρχών. Ο ηγέτης του, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση των εσωτερικών διαιρέσεων του κυβερνώντος κόμματος και ότι «δεν θα δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη».
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι αντιτίθεται στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι «ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σημαίνει κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης