Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν υιοθετεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους – Μεγάλη μείωση του προσωπικού στον σιδηρόδρομο

Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν υιοθετεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους – Μεγάλη μείωση του προσωπικού στον σιδηρόδρομο
«Επί υπουργίας μου ανησυχούσα για όλα, αλλά όχι για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου»
Σχετικά Άρθρα
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη, κατέθεσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Η απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων από την Ε.Ε. επηρέασε την εύρυθμη λειτουργία και του ΟΣΕ». Για τη θητεία του στο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών σημείωσε: «Ανησυχούσα για όλα ως υπουργός, αλλά όχι για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων».
Απαντώντας σε ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε ότι δεν υιοθετεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις ευθύνες για το έγκλημα θα τις βρει η Δικαιοσύνη. Κάλεσε μάλιστα όσους βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο κ. Σπίρτζης απέδωσε το δυστύχημα στην κατάρρευση του ΟΣΕ μετά το 2019, οπότε υπήρξε μεγάλη μείωση προσωπικού, καθώς και στην έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων, όπως το κέντρο της Καρόλου και το υπερτοπικό της Λάρισας.
Για τη σύμβαση 717 που αφορά στην τηλεδιοίκηση και στη σηματοδότηση, υποστήριξε ότι αν προχωρούσε το έργο, ο ίδιος θα φαινόταν ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία της ΕΡΓΟΣΕ και θα είχε διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι ευθύνη του υπουργού, ούτε καν του διευθύνοντος συμβούλου, να γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες για ένα έργο.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπεραμύνθηκε της ανάγκης σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης, λέγοντας ότι «αν ολοκληρωνόταν η "717", πολύ απλά, δε θα είχαμε σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης» και διευκρίνισε ότι ήταν προβληματική εξ αρχής, καθότι δεν προβλέπονταν μια σειρά από κρίσιμα υλικά, ενώ συμπεριελάμβανε υλικά απαρχαιωμένα. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σύστημα ενιαίο, που ήταν το ζητούμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ότι αυτή ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι έγγραφό του προς το Ταμείο, με το οποίο ζήτησε να τον ενημερώσουν για το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «δεν απαντήθηκε ποτέ». Θα ήταν πολύ χρήσιμο να καλέσετε το ΤΑΙΠΕΔ» στην επιτροπή σας, είπε ο κ. Σπίρτζης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης