Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρόμος στο Μαξίμου με τους αγρότες που στήνουν τρακτέρ και μπλόκα – Επιμένει ο Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο

Τρόμος στο Μαξίμου με τους αγρότες που στήνουν τρακτέρ και μπλόκα – Επιμένει ο Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο
Εκρηκτικές οι διαθέσεις των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα - Δεν καλύπτονται απο τις κυβερνητικές εξαγγελίες
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δείχνουν οι αγρότες, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν αποκλειστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους στις καλλιέργειες είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν επιτρέπουν την επιβίωση του κλάδου. Πρόκειται για μία κατάσταση, που έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει και των ευρωεκλογών στις οποίες αναμένεται να καταγραφεί ισχυρή φθορά για τη ΝΔ, που πιέζεται και τα από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. 
Οι αποφάσεις βεβαίως θα παρθούν την ερχόμενη Τρίτη, 6/2 στη Λάρισα, όπου θα γίνει το συντονιστικό των μπλόκων, ωστόσο οι εκρηκτικές διαθέσεις των παραγωγών έγιναν σαφείς από σήμερα Κυριακή 4/2 όταν οι αγρότες αποχωρώντας με τα τρακτέρ τους από την 30η Agrotica στη Θεσσαλονίκη, έκλεισαν τον κόμβο των Μουδανιών, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών.
«Από νωρίς το μεσημέρι θα ξεκινήσουμε την αποχώρησή μας από τη ΔΕΘ και θα επιστρέψουμε πίσω στα μπλόκα μας τα οποία και θα ενισχύσουμε», δηλώνει ο αγρότης Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, προσθέτοντας: «θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και φυσικά θα συμμετέχουμε όλοι με αντιπροσωπείες μας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 6/2 στη Νίκαια της Λάρισας».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του χθεσινού αγροτικού συλλαλητηρίου που έγινε στην Agrotica, οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα και διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Βουλής.
Μπλόκα υπάρχουν σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, αλλά και στον κόμβο των Μαλγάρων.

Ενισχύεται το μπλόκο στα Μάλγαρα


Μάλιστα το μπλόκο των Μαλγάρων ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.
Κατά τις χθεσινές κινητοποιήσεις, οι αγρότες είχαν φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη έξω από τη πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία χωρίς να κλείσουν το δρόμο - σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας είχαν όμως πετάξει στο δρόμο κάστανα και μήλα.
Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν  αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.
Η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.500 τρακτέρ - ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170), την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ).
Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.

Αγρότες: Δεν μας καλύπτει το πακέτο μέτρων Μητσοτάκη

Οι αγρότες με το μαζικό συλλαλητήριο στην Agrotica και τα μπλόκα  δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας:
«Αυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει, δεν μας δίνουν τη δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας».

Ελάτε για διάλογο, λέει ο Αυγενάκης

Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από την Agrotica:
«Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας», υπενθυμίζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα:
  • την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024,
  • την πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ 10% από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) και ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗΔΕΗ +0,73% Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων,
  • την μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα,
  • την επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων,
  • την εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ,
  • Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, με τη στήριξη να φτάνει από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο», και το μόνο «μέτωπο» που έχει είναι με τα προβλήματα των αγροτών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του στο Facebook.
Σε μια συγκεκριτικά μακροσκελή ανάρτηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται μεταξύ των άλλων στα προβλήματα των αγροτών και στα μέτρα που εξήγγειλε από τη Βουλή.
Ειδικότερα για τους αγρότες ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις αγωνίες τους για το «αύριο», τονίζει όμως ότι ο ίδιος έφερε ένα πακέτο με 8 μέτρα στη Βουλή την Παρασκευή, 2/2 και επικαλείται το έργο της κυβέρνησης από το 2019:
«Από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ», καταλήγει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κασσελάκης: Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης από την Κοζάνη παρότρυνε τους αγρότες της χώρας να ακούσουν τις προτάσεις και τις λύσεις του κόμματος τις οποίες, όπως είπε, η προπαγάνδα της ΝΔ τις κρύβει.
«Μην το βάζετε κάτω, συνεχίστε τις κινητοποιήσεις σας, η δικαιοσύνη μόνο με αγώνες θα μπορέσει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας. Κι εμείς θα είμαστε δίπλα σας», είπε απευθυνόμενος στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους.
«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη χώρα, για να μπορέσει η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας να μείνει στον τόπο του και να διαπρέψει», τόνισε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρουν όλες και όλοι ότι οι ελίτ και οι μηχανορραφίες, ανεξάρτητα από το πού αρχίζουν και το που θέλουν να καταλήξουν, δεν θα κερδίσουν. Δεν θα προδώσω ποτέ τον κόσμο, δεν θα προδώσω ποτέ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και όποιος τολμήσει να αντισταθεί σε μία πορεία από την κοινωνία για την κοινωνία θα βρει πολύ κόσμο απέναντι του.
Πάρα πολύ κόσμο. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης