Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας για νομοσχέδιο οπαδικής βίας: Ριζική λύση δεν θα δούμε εάν δεν βγουν από τη μέση τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων

Κουτσούμπας για νομοσχέδιο οπαδικής βίας: Ριζική λύση δεν θα δούμε εάν δεν βγουν από τη μέση τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων
«Οι παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων ήταν πάντα τόσο όσο για να περιφρουρήσουν το προϊόν των επιχειρηματικών ομίλων» σημείωσε
«Για άλλη μια φορά, μιλάμε για ένα αθλητικό νομοσχέδιο που αποκλείει τον αθλητισμό από τη λύση του προβλήματος και ασχολείται μόνο με την καταστολή, όπως όλα σχεδόν τα σχετικά νομοσχέδια, με το κράτος να παρεμβαίνει ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και των ΠΑΕ», τόνισε μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την οπαδική βία, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, «η οπαδική βία είναι παραπλανητικός όρος γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τη δράση των οποίων απορρέουν τα φαινόμενα βίας».
Ενδεικτικό της πολιτικής αυτής, συμπλήρωσε, είναι πως «στο σύνολο των 3.000 ποδοσφαιρικών σωματείων που υπάρχουν, τα επαγγελματικά σωματεία είναι περίπου 50. Και όλες οι κυβερνήσεις, υποκλίνονται σε αυτά και στους μεγάλους επιχειρηματίες».
Σημείωσε ότι «το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών, χαμηλών κοινωνικό-οικονομικών στρωμάτων, που δεν αθλείται εκτός σχολείου, υπερδιπλασιάστηκε στα χρόνια της πανδημίας και μαζί μ' αυτό βέβαια το ποσοστό παχυσαρκίας και υπέρβαρων παιδιών» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «μειώνονται οι ώρες συστηματικής άσκησης, μειώνονται οι ασκούμενοι, αυξάνονται τα περιστατικά επιθετικότητας, bullying. Μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό, έχει δημιουργηθεί ένα εσωστρεφές, επιθετικό ψυχικό δυναμικό, μια αδυναμία και δυσκολία επικοινωνίας, η οποία εντάθηκε από την ενασχόληση με τα smartphone, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και άλλα... εξαρτησιογόνα! Και αυτό αφορά κυρίως τη νεολαία».
«Δεν ασχολείστε με αυτά. Κανένα νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκε με αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «θα ήταν σίγουρα διαφορετική η κατάσταση, αν η νεολαία είχε κάνει στάση ζωής, την ενασχόληση με τον αθλητισμό και την άσκηση. Αν δεν αντιμετωπιζόταν ως παθητικός δέκτης και θεατής, αλλά ως πρωταγωνιστής στο γήπεδο. Αν είχε πρόσβαση, χωρίς να μεσολαβεί η τσέπη, στα οφέλη της άσκησης».
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «φέρνει ένα νομοσχέδιο "μια από τα ίδια". Γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας».
Πρόσθεσε πως «και αυτό το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, η κατάργηση της οποίας πρέπει να έρθει στο προσκήνιο». Επομένως, πρόσθεσε «ριζική λύση δεν θα δούμε εάν δεν βγουν από τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που αξιοποιούν τον αθλητισμό, τον κόσμο και τη σπουδαία ιστορία των ομάδων, ως πίεση για να κερδίζουν περισσότερα».
«Οι παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων ήταν πάντα τόσο όσο για να περιφρουρήσουν το προϊόν των επιχειρηματικών ομίλων» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «καμιά κυβέρνηση δεν τολμά να κόψει το νήμα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους οπαδικούς στρατούς ακόμα και τον κρατικό μηχανισμό».
Σημείωσε ότι το πρόβλημα των επεισοδίων στα γήπεδα «δεν λύνεται γιατί η βία στα γήπεδα αποτελεί αντανάκλαση της βίας και της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της κάθε λαϊκής οικογένειας, σε όλους τους τομείς που αφορούν την ικανοποίηση των αναγκών του μέσα στην κοινωνία. Τομείς, που οι περισσότεροι λειτουργούν με βάση το κέρδος και έχουν περάσει στα χέρια των μονοπωλίων, πολυεθνικών εταιρειών, μεγαλοεπιχειρηματιών».
Ο κ. Κουτσύμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για «αθλητισμό για όλους που να προάγει την υγεία, να φτιάχνει "γερό νου και γερό σώμα", άνθρωπο δραστήριο, ενεργό» με αξιοποίηση και συντήρηση όλων των αθλητικών υποδομών και δημιουργία νέων, πρόσληψη γυμναστών στα σχολεία και στήριξη της δουλειάς που κάνουν οι άνθρωποι στα αθλητικά σωματεία.
«Εμείς γι' αυτό παλεύουμε, μαζί με ανθρώπους του αθλητισμού που "το πονάνε", και καταθέτουν και την ψυχή τους ακόμα καθημερινά στο γήπεδο, στο στάδιο, βοηθώντας τα παιδιά μας, τους νέους και τις νέες μας. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Μαζί με όλους και όλες αυτές και αυτούς που μοχθούν για να ανοίξουν έναν δρόμο καλύτερο και μέσα στα γήπεδα κι έξω από αυτά, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα» , κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης