Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψυχρή εισβολή στη χώρα, οι δύο φάσεις της κακοκαιρίας - Νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 29/1 - Κικίλιας: Τήρηση των συστάσεων από πολίτες

Ψυχρή εισβολή στη χώρα, οι δύο φάσεις της κακοκαιρίας - Νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 29/1 - Κικίλιας: Τήρηση των συστάσεων από πολίτες
Τη Δευτέρα 29/1 στις 12:00 θα γίνει νέα σύσκεψη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αλλαγή του σκηνικού του καιρού από σήμερα, Κυριακή 28/1, έως και την Τρίτη 30/1, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου, χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, αλλά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.
Μάλιστα, η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα, με το πρώτο από σήμερα (28/1) και το δεύτερο με εντονότερα φαινόμενα από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/1, αλλά και την Τρίτη 30/1.
Ήδη, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές, από το ύψος του τελεφερίκ,  λόγω χιονόπτωσης.
Παράλληλα, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας, για τη λήψη μέτρων και την παροχή συνδρομής, όπου απαιτείται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Στο μεταξύ, συνεδρίασε εκ νέου την Κυριακή 28/1 η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η Διυπουργική Επιτροπή.
Αύριο, Δευτερα 29/1, θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια,  για "να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες ήταν οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια", όπως δήλωσε ο ίδιος.

Κικίλιας: Τήρηση των συστάσεων από τους πολίτες - Νέα σύσκεψη στις 29/1


Ενόψει της ψυχρής εισβολής, συνεδρίασε  εκ νεου σήμερα  η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, ενώ πραγματοποιήθηκε και Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.
Ο κ. Κικίλιας
σε δηλώσεις του ανέφερε ότι  «η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για μας», ενώ γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 29/1 στις 12:00 θα γίνει νέα σύσκεψη των επιστημόνων και μετεωρολόγων, για «να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες ήταν οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια».
Ο υπουργός σημείωσε πως ενδεχομένως θα υπάρξουν αποφάσεις που θα εκδοθούν και θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό σε κάθε περίπτωση.
«Τα βασικά πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τέτοιες μέρες, αν μπορούμε να αποφύγουμε τις μετακινήσεις.
Προφανώς έχουμε τα βασικά μέσα στο αυτοκίνητό μας και κατά κύριο λόγο είναι υποχρεωτικές πλέον οι αλυσίδες.
Ακούμε τις ενημερώσεις και τις οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία φυσικά από την Ελληνική Αστυνομία και την οργανωμένη Πολιτεία», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ πανέτοιμο να ανταπεξέλθει σε ο,τιδήποτε χρειαστεί


Στη σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καιρικών φαινομένων που έρχονται το επόμενο τριήμερο, συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης.
"Το ΕΣΥ θα είναι πανέτοιμο να ανταπεξέλθει σε ο,τιδήποτε χρειαστεί", τόνισε σε σχετική του ανάρτηση σητν πλατφόρμα Χ ο κ. Γεωργιάδης.
ad_8.JPG


Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώθηκε ότι λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω παγετού στην Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου από το 15ο χλμ έως το 35ο χλμ., αλλά και στην Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου – Μαρίου από το 15ο χλμ έως το 40ο χλμ..
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω παγετού, στην Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 42ο χλμ έως το 53ο χλμ
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω παγετού, στην Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 22ο χλμ έως το 42ο χλμ.
Υπενθυμίζεται στους οδηγούς η υποχρέωση να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν στα οχήματα τους αντιολισθητικές αλυσίδες στα σημεία του οδικού δικτυού όπου υπάρχει χιόνι ή παγετός , να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Τα δύο κυματα της κακοκαιρίας - Επικαιροποιημένο Δελτίο της ΕΜΥ

Βαθμιαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός, καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη την Κυριακή 28/1 και η δεύτερη με εντονότερα φαινόμενα από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/1 και την Τρίτη 30/1, θα επηρεάσουν τη χώρα.
Μάλιστα, θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για τα δύο κύματα κακοκαιρίας, με πρώτο το σημερινό και το δευτερο από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/1 και την Τρίτη 30/1. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.
Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.
Ακόμη, θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα..
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ:
Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Σήμερα,Κυριακή 28/1, στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας και της Κρήτης.
β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 29/1 οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
γ) Την Τρίτη 30/1 οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
δ) Την Τετάρτη 31/1 οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.
Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 30/1 αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη 31/1 οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο, αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα Κυριακή 28/1 κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/1 έως και την Τρίτη 30/1 κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Συστάσεις σε πολίτες

Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
-Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
-Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
xionia_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης