Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τους ξεπέρασαν... όλους: Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη - Η «δυναστεία» των τελευταίων 180 ετών

Τους ξεπέρασαν... όλους: Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη - Η «δυναστεία» των τελευταίων 180 ετών
Πρόκειται για την παλαιότερη οικογένεια που εμφανίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο
Μια στιγμή - «ορόσημο» ήταν η χθεσινή 25/1 για την οικογένεια Βαρβιτσιώτη, καθώς μετά από 180 χρόνια στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και με τελευταίο μέλος τον Μιλτιάδη στο υπουργείο Ναυτιλίας, σταμάτησε αυτή η ιστορική διαδρομή... ή απλά μπήκε μια παύση.

Πρόκειται για την παλαιότερη οικογένεια που εμφανίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 1844.
Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης, βουλευτής Λακωνίας από το χωριό Βαρβίτσα (απ’ όπου πήρε και το όνομα) του Δήμου Σπάρτης.
Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέχθηκε.
Τη «σκυτάλη» πήρε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950, ενώ στη συνέχεια βουλευτική έδρα πήρε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1961. Αναδείχθηκε βουλευτής το 1963, του 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.
Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε ως βουλευτής της ΕΡΕ στη Β’ Αθηνών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1996, ενώ το 2000 εξελέγη στο Επικρατείας του κόμματος. Ολοκληρώνει τη θητεία του 2004 έχοντας διατελέσει περισσότερα από 30 χρόνια ως βουλευτής.
Το 2000 εξελέγη βουλευτής ο γιος του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επίσης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών μέχρι το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με χθεσινή του ανακοίνωση, έκανε γνωστή την παραίτηση του από βουλευτής και την αποχώρηση του από την πολιτική, ενώ η δήλωση του προμηνύει τη δραστηριοποίηση του στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στη ναυτιλία. «Πάντα πίστευα άλλωστε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιτυχία της στον χώρο της ναυτιλίας και η προσωπική μου συμβολή σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην πολιτική δράση» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την απόφασή του ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με την σημερινή του απόφαση, την οποία άκουσα με λύπη, δείχνει ότι για κάποιους η πολιτική δεν είναι μονόδρομοςούτε ισόβιο επάγγελμα» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης.
Επισημαίνεται ότι την έδρα του κ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή παίρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης