Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με πλάτες Ιερώνυμου... ο Μητσοτάκης: Θα ψηφιστεί το επαίσχυντο για τα ομόφυλα - Επιστολική ψήφος και σε εθνικές εκλογές

Με πλάτες Ιερώνυμου... ο Μητσοτάκης: Θα ψηφιστεί το επαίσχυντο για τα ομόφυλα - Επιστολική ψήφος και σε εθνικές εκλογές
Η χλιαρή αντίδραση της Εκκλησίας αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Ένα μόλις 24ωρο μετά τη χλιαρή αντίδραση της Εκκλησίας στα σχέδια της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο με... ύφος που παραπέμπει σε... παντοδύναμο.
Με τις πλάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα προχωρήσει, ενώ με τις πλάτες του... 41% (που έλαβε στις τελευταίες εκλογές) διεμήνυσε ότι το θέμα της επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.
Παρά την... ασθένεια που τον ταλαιπώρησε (σσ. αυτός ήταν κι ο λόγος που αναβλήθηκε για σήμερα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να προηγηθεί η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη 23 Ιανουαρίου), ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του εμφανίστηκε ανυποχώρητος για όλα τα θέματα της ατζέντας που έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις, όπως η ισότητα στον γάμο αλλά και η επιστολική ψήφος στις βουλευτικές εκλογές. «Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις στις ανάγκες του κλήρου» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Άλλωστε το γεγονός ότι η Εκκλησία θα αρκεστεί σε ήπιες αντιδράσεις του τύπου ενημέρωση του ποιμνίου την Κυριακή (4/2/2024) και επιστολές προς τους βουλευτές, αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανίζεται πιο... διαλλακτικός, και τελικά φαίνεται να προσανατολίζεται στην αποχή και όχι στην καταψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός άρχισε την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο και ειδικότερα στην τροπολογία που προβλέπει την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο μετά την προσθήκη της τροπολογίας, ενώ διεμήνυσε ότι το θέμα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

«Πιστεύω ότι είναι και μία σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη καθώς φαίνεται, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό, και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες; Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «πάντως, σήμερα, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, καταρχάς στις ευρωεκλογές.
Και να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές».

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία

Όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία και αφού η Εκκλησία απέκλεισε το ενδεχόμενο λαοσυνάξεων, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος, σημειώνοντας με νόημα ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες». Μάλιστα διεμήνυσε: «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων.

Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».
Σε άλλο σημείο της εισήγησης του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο «επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό «ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία».
Αναφερόμενος στη ΝΔ και στον απόηχο του «φροντιστηρίου» προς τους «γαλάζιους» βουλευτές, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ώριμη διαβούλευση», όπου «ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης, της εξέλιξης, αλλά και της δικής μας πλευράς που πιστεύω ότι εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη».
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το νομομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία «δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς "Γονέας 1" και "Γονέας 2". Γιατί -θέλω να το τονίσω- η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου». Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας πως «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «"παιδιά ενός κατώτερου θεού"».
Όσον αφορά την Εκκλησία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται, θα το ξαναπώ, για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης