Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιόδρας για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές: Υποκριτική η στάση της αντιπολίτευσης, φοβάται την ψήφο των ομογενών

Τσιόδρας για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές: Υποκριτική η στάση της αντιπολίτευσης, φοβάται την ψήφο των ομογενών
"Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση", σχολίασε ο Δ. Τσιόδρας
Για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που συζητάμε δεκαετίες «και ευτυχώς γίνεται», μίλησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο  στις ευρωεκλογές που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που προκλήθηκαν με την τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές μόνο για του απόδημους, σχολίασε πως «είπαμε να κάνουμε ένα βήμα και να δούμε τεχνικά αν μπορεί να γίνει και να το επεκτείνουμε και στις εθνικές εκλογές. Γιατί το ερώτημα το οποίο ετίθετο σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις ήταν “ωραία το κάνετε για τις ευρωεκλογές γιατί δεν το κάνετε και για τις εθνικές εκλογές;”. Η απάντηση που δινόταν ήταν ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράμετροι τις οποίες εξετάζουμε[…] από την αρχή τις εξετάζαμε. Το υπουργείο των Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μπορεί να το κάνει. Και από την αρχή που υπήρξε μια συναίνεση για να πάμε για την ψήφο στις ευρωεκλογές γιατί όχι αυτή η συναίνεση να μην επιτευχθεί και για την ψήφος στις εθνικές εκλογές;».
«Δηλαδή τι λέμε τώρα ομογενή σε έναν Έλληνα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει γιατί είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Κοίταξε, στις ευρωεκλογές θα μείνεις στο σπίτι σου και μπορείς να ψηφίσεις, αλλά για τις εθνικές εκλογές πήγαινε στο προξενείο που μπορεί να είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ή πάρε το αεροπλάνο και έλα ή μην πας ή έλα στην Ελλάδα», πρόσθεσε και εξήγησε πως «πρόκειται για επέκταση μιας δυνατότητας, δεν δίνουμε κάποιο παραπάνω δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Το λέω γιατί αν κάποιος εμφανιστεί σε ένα εκλογικό τμήμα στην Ελλάδα με την αστυνομική του ταυτότητα, με το διαβατήριό του, θα ψηφίσει κανονικά. Του λέμε λοιπόν αντί να μετακινηθείς μπορείς να ψηφίσεις από το σπίτι σου και ειδικά για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα το λέμε και σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα λόγω κινητικών προβλημάτων, σε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται και θα ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τη δουλειά τους που δεν θα το έκαναν».
Είναι μια διευκόλυνση, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η στάση της αντιπολίτευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι υποκριτική η στάση της αντιπολίτευσης, καθώς «υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο στο οποίο υποτίθεται συμφώνησε και υπήρχε συναίνεση».
«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση. Αυτό είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα τα τεχνικά και όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να κουβεντιαστούν και να λυθούν. Τώρα στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ξέρετε πολύ καλά ότι περνάει με 151 για να ισχύσει για τις ευρωεκλογές. Για να ισχύσει σε εθνικές εκλογές χρειάζεται 200. Άρα, από τη στιγμή που δεν το ψηφίζει η αντιπολίτευση, δεν περνάει αυτό τώρα. Οπότε δεν έχει κανένα νόημα αυτό που λέει “αποσύρετε την τροπολογία”», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Συμπλήρωσε πως «το αν τεχνικά δεν υπάρχουν προδιαγραφές, θα κριθεί το υπουργείο από τη διαβεβαίωση που δίνει. Δηλαδή αν σε εθνικές εκλογές φανεί ότι δεν ισχύουν αυτά, τότε πράγματι, αλλά διαβεβαιώνει ότι ισχύουν».
«Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Όλες οι χώρες εφαρμόζουν κάποιες πρακτικές και έχουμε πάρει παραδείγματα από αυτές τις χώρες, προκειμένου να τα ενσωματώσουμε εδώ. Δεύτερον, αυτό το περί διαβλητότητας, κοιτάξτε, σήμερα είναι κυβέρνηση η ΝΔ, ύστερα από κάποια χρόνια θα είναι κυβέρνηση ίσως κάποιος άλλος. Θέλω να πω ότι έχεις μια ρύθμιση η οποία ισχύει στο διηνεκές, δεν είναι ότι κάνει κάτι η ΝΔ τώρα, προκειμένου να κλέψει, να το πω έτσι, την ψήφο. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης