Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Κουτσούμπας για επιστολική ψήφο: Να αποσυρθούν το νομοσχέδιο και η τροπολογία - Δεν βελτιώνονται, μόνο απορρίπτονται

Βουλή - Κουτσούμπας για επιστολική ψήφο: Να αποσυρθούν το νομοσχέδιο και η τροπολογία - Δεν βελτιώνονται, μόνο απορρίπτονται
"Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έρχεται με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης των αλλαγών, δηλαδή έρχονται λίγα λίγα", ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας
Να αποσύρει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μαζί με την τροπολογία για την επέκτασή της στις βουλευτικές εκλογές για τους απόδημους, απαίτησε από την κυβέρνηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τις συνέπειες αυτού του μέτρου θα τις δει σύντομα ο λαός και η ευθύνη θα είναι όλη της κυβέρνησης και όσων της δίνουν χέρι βοήθειας.
Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι "ο λαός θα βρει τρόπο να σας δώσει απάντηση ενάντια στους εκβιασμούς ενισχύοντας το ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές".
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο επικίνδυνο, αντιδραστικό και αντισυνταγματικό, λέγοντας ότι "γι’ αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις, παρά μόνο απορρίπτεται".
Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, τόνισε ότι είναι επί της ουσίας ένα νέο νομοσχέδιο, καθώς με την πρόθεση να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές για τους απόδημους, έγινε ακόμα πιο επικίνδυνο.
Σημείωσε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία, δηλαδή τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύσης Ελευθερίας και είπε "να το τερματίσει". Υπογράμμισε ότι έχουν τεράστια ευθύνη αυτά τα κόμματα και τα κάλεσε να αποσύρουν τη στήριξή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζοντας τον ίδιο τον χαρακτήρα της ψήφου με φτηνά επιχειρήματα τα οποία καταρρίπτονται χωρίς κόπο.
"Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έρχεται", όπως είπε, "με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης των αλλαγών, δηλαδή έρχονται λίγα λίγα. Αρχικά η κυβέρνηση επανέφερε το καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών, μετά κατάργησε τα κριτήρια του 2019 για τους απόδημους και τώρα φέρνει την επιστολική και αλλάζει τον τρόπο κατανομής των εδρών στις εκλογές". «Ετοιμάζετε κι άλλα;», ρώτησε ο Δ. Κουτσούμπας την κυβέρνηση.
Συνέχισε λέγοντας ότι "στις 9η Ιουνίου μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι ψήφισαν με επιστολική, ψήφισαν μόνοι τους χωρίς άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς;", ενώ υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι νυν υπουργός περιόδευε σε επιχείρηση παρέα με εργοδότη που έβγαζε λόγο στους εργαζόμενους τι πρέπει να ψηφίσουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους.Αυτό τώρα θα μπορεί να γίνεται σε σπίτια και χώρους δουλειάς, όπου θα συμπληρώνεται ο φάκελος της ψήφου". Τουλάχιστον, ανέφερε, "μέχρι τώρα όσες πιέσεις και αν είχαν ασκηθεί, ο ψηφοφόρος ήταν μόνος του μέσα στο παραβάν".
Επιπλέον, "γίνεται το απίστευτο, ότι την ταυτοπροσωπία θα τη διενεργεί υπάλληλος ταχυδρομικής εταιρείας. Και αν ψηφίζει κάποιος Έλληνας στη Λατινική Αμερική «ποιος θα κάνει ταυτοπροσωπία, ο Κολομβιανός υπάλληλος;», είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι διεθνώς, όπου χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος, υπάρχουν καταγγελίες απάτης, χειραγώγησης, ενώ πουθενά δεν φάνηκε ότι ανεβαίνει η συμμετοχή στις εκλογές γιατί η αποχή έχει πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά.
Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαβάζει το Σύνταγμα όπως τη βολεύει.
Σημείωσε δε, ότι το Σύνταγμα προβλέπει ταυτόχρονη διενέργεια ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια με το σκεπτικό ότι όλοι οι ψηφοφόροι έχουν παρακολουθήσει την προεκλογική περίοδο, ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό.
Τέλος, για την αλλαγή στον τρόπο κατανομής εδρών στις ευρωεκλογές, ο Δ. Κουτσούμπας είπε "να μην μας περνάει για χαζούς η κυβέρνηση" και κάλεσε να καταργηθεί εντελώς το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και το καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης