Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - επιστολική ψήφος: Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μετά την τροπολογία - Κόντρα Κεραμέως- Βελόπουλου - Λιβάνιου

Βουλή - επιστολική ψήφος: Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μετά την τροπολογία - Κόντρα Κεραμέως- Βελόπουλου - Λιβάνιου
Έντονη  αντιπαράθεση της υπουργού Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, με τον πρόεδο της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλο
Σχετικά Άρθρα
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επιστολική ψήφο σε υψηλούς τόνους, μετά την τροπολογία που κατατέθηκε το προηγούμενο 24ωρο από την κυβέρνηση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές μόνο για τους εκλογείς του εξωτερικού, προκαλώντας αντιδράσεις.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και στο ξεκαθάρισμα της στάσης των κομμάτων απέναντι στην αρχή του νομοσχεδίου.
Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή τροπολογία Κεραμέως, ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, πλέον κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί και θα επανεξετάσουν τη στάση τους.
Ήδη, έντονη ήταν η σημερινή αντιπαράθεση της υπουργού Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλο.

Βελόπουλος: Υπέρ της επιστολικής ψήφου αλλά δεν θα επιτρέψουμε στη ΝΔ καλπονοθεία

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την επιστολική ψήφο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Όπως είπε, "δεν νομοθετείτε με βάση το καλό της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, αλλά για το κομματικό και μόνο όφελός σας. Κάθε έξι μήνες αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, όπως σας βολεύει. Η επιστολική ψήφος είναι μέγα έγκλημα. Και αυτό φαίνεται από τις τέσσερις «κίτρινες κάρτες» που έδειξε για το νομοσχέδιο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής".
Αναφέρθηκε στο τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, λέγοντας "γιατί σας λέμε ότι η επιστολική ψήφος είναι κερκόπορτα για τη νοθεία της εκλογικής διαδικασίας; Γιατί το 2005, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα επιστολικά ψηφοδέλτια παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή πιθανής νοθείας των ψηφοφόρων»".
Μίλησε για διάφορα ερωτήματα που γεννώνται με την επιστολική ψήφο και ισχυρίστηκε ότι "έρχεται νοθεία με την επιστολική ψήφο".
"Στις προηγούμενες εκλογές οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια που ήρθαν από τη Γερμανία ήταν ανοιχτοί. Επίσης, δεν έχει γίνει εκκαθάριση των νεκρών. Μιλάμε για 500.000 ψηφοφόρους που είναι άνω των 90 ετών. Δηλαδή, μιλάμε για το 8% του εκλογικού σώματος. Θα ψηφίσουν και οι νεκροί, θα ψηφίσουν και τα ζόμπι", είπε χαρακτητισρικ'α.
Αμέσως μετά πήρε

Απάντηση Κεραμέως σε Βελόπουλο -  Σύγκρουση με Λιβάνιο

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο η κα Κεραμέως, απαντώντας στον Κ. Βελόπουλο με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Λύσης και το 2019 και το 2021, στις οποίες αποτυπωνόταν ότι το συγκεκριμένο κόμμα τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και ζητούσε τη θεσμοθέτησή της.
"Το 2021 είσαστε αναφανδόν υπέρ της επιστολικής ψήφου, το 2024 είστε κατά της επιστολικής ψήφου. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν", τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.
Η παρέμβαση της Ν. Κεραμέως προκάλεσε την απάντηση του Κ. Βελόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι "ερμηνεύετε αυτό που λέει ο πολιτικός σας αντίπαλος κατά πως σας βολεύει" και εξήγησε πως "αυτό που κάνατε λέγεται λαθροχειρία. Ναι, είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να κάνει καλπονοθεία».
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, για την Ελληνική Λύση ανέφερε ότι «καταθέσατε την πρόταση νόμου για επιστολική ψήφου στις 24 Ιουλίου του 2023. Το 2019 συμφωνήσατε με την επιστολική ψήφο, σωστά; Σωστά. Το 2021, ξανασυμφωνήσατε. Το 2023, διαφωνήσατε; Γιατί; Τρία νουμεράκια, τρεις αριθμοί 0,94%.! Αυτοί είστε, αυτό σας νοιάζει!».
«Το ποιοι είμαστε κύριε Λιβάνιε, αποδεικνύεται από ένα πράγμα. Εσείς θέλετε να ψηφίζουν οι βρικόλακες και οι νεκροί, και εμείς μόνο οι Έλληνες. Ας ψηφίζουν οι νεκροί για εσάς και οι Έλληνες για εμάς» του απάντησε ο Κ. Βελόπουλος.
«Επειδή εδώ δεν πουλάμε βυζαντινά και τέτοια πράγματα, λοιπόν εάν έχετε μία καταγγελία, μία, μία ότι έχει ψηφίσει νεκρός, να την κάνετε. Αλλιώς, είναι λόγια του αέρα! Αν δεν καταλαβαίνετε τα βασικά ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας είναι δικό σας θέμα» απάντησε εκ νέου ο κ. Λιβάνιος.
"Επειδή δεν σας αρέσει η βυζαντινή ίντριγκα και μετατοπίζεστε κάθε φορά, και από Πασόκος γίνατε Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, να σου πω κάτι απλό: Εγώ έφυγα στα 22 μου από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Εσύ έφυγες για καρέκλα από το ΠΑΣΟΚ. Έχει διαφορά. Επειδή είπατε ότι εσείς ψάχνετε από μένα να σας αποδείξω ότι ψηφίζουν οι νεκροί, δήλωση σας στην ΕΡΤ ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι 500.000 νεκροί.  Αν αυτή η δήλωση δεν δημιουργεί ρήξη και ρήγμα,όταν έχεις τη Singular που είναι δική σου εταιρεία, του πρωθυπουργού του κολλητού του Μανωλόπουλου από τη Θεσσαλονίκη, δεν εμπιστεύομαι ούτε εσένα ούτε τον πρωθυπουργό. Το κατάλαβες; Αν το κατάλαβες καλώς, αλλιώς ξαναγύρνα στο ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ για έγκριση δαπάνης 5 εκατ. ευρώ για την προβολή και διαφήμιση της επιστολικής ψήφου, προτού ψηφιστεί

«Η κυβέρνηση
βλέπει τη νομοθέτηση ως ευκαιρία για να αρμέξει το δημόσιο ταμείο», υπογράμμισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Καραμέρος. Όπως και η εισηγήτρια του κόμματος Γ. Πούλου, έτσι και ο κ. Καραμέρος παρουσίασε στη συζήτηση έγγραφο του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και Εκκαθάρισης Δαπανών του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο εγκρίνεται δαπάνη 5 εκατ. ευρώ για την προβολή και διαφήμιση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.
Όπως ανέφερε «το Σώμα και ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει περισσότερα γι΄αυτή την απόφαση που πήρατε. Την απόφαση του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και Εκκαθάρισης δαπανών του Υπουργείου Εσωτερικών, για μια δαπάνη ύψους 5 εκατ. ευρώ στις 18 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή περάσει το σχέδιο νόμου που συζητούμε».
Ο κ. Καραμέρος πρόσθεσε ότι «το έγγραφο αναφέρει δαπάνη 5 εκατ. ευρώ για προβολή και διαφήμιση για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Θα επαναλάβετε λοιπόν τα όσα σκανδαλώδη πράξατε με τη λίστα Πέτσα, που το πόρισμα του ΣΔΟΕ μιλάει για ζημία 3 εκατ. ευρώ που προκάλεσε αυτή η λίστα; Και πάτε τώρα να δώσετε 5 εκατ. ευρώ;».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, λέγοντας πως «προσπαθήσατε να εξαπατήσετε πολιτικά, ερχόμενη εδώ με μια εκπρόθεσμη τροπολογία, γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, να φτάσετε τη συναίνεση των 200 βουλευτών, για να δημιουργήσετε ένταση για να ξεφύγετε από τα εσωτερικά σας προβλήματα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, μιλάμε για τον ηλεκτρονικό κατάλογο, προκειμένου να μπορούν οι Έλληνες που ζουν στη χώρα να εργάζονται και να ψηφίζουν, λέμε για το δικαίωμα πρόσβασης των ΑμέΑ, με προσβάσιμα εκλογικά κέντρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης