Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για το γάμο των ομόφυλων, μετά το ηχηρό κυβερνητικό «όχι» για δημοψήφισμα

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για το γάμο των ομόφυλων, μετά το ηχηρό κυβερνητικό «όχι» για δημοψήφισμα
Η απόφαση της Συνόδου, με τη μορφή εγκυκλίου, αναμένεται να διαβαστεί σε όλους τους ναούς την προσεχή Κυριακή 28/1 , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μετά τους εσωκομματικούς τριγμούς στη ΝΔ και το «όχι» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο λαός σχετικά με την ισότητα στον γάμο, συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 23/1 εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε  στις 9:00 το πρωί της Τρίτης με μoναδικό θέμα συζητήσεως «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».
Μάλιστα, την εισήγηση θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής, ο οποίοςθα αναπτύξει τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της εκκλησίας.
Στη συνέχεια, οι ιεράρχες θα συζητήσουν διεξοδικά και στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της εκκλησίας.
Ήδη, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Νέας Ιωνίας και αρκετοί άλλοι που κάνουν λόγο και για λαοσυνάξεις, ενώ υπάρχουν και πιο ήπιοι Ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ εκκλησίας – πολιτείας.
Η απόφαση της Συνόδου, με τη μορφή εγκυκλίου, αναμένεται να διαβαστεί σε όλους τους ναούς την προσεχή Κυριακή 28/1 , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη.
Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Νέα Μάκρη «η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει η Δεξιά, τι θα πει η Αριστερά, τι θα πει η Κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέπτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο μας και αν ο κόσμος θέλει κατεύθυνση θα την πάρουμε, αλλά έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε».

Αμετακίνητη η κυβέρνηση - Την Τετάρτη 24/1, εκτός απρόπτου, το Υπουργικό Συμβούλιο

Μπορεί η συνεδρίαση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου να μην γίνεται λόγω της νόσησης με γρίπη του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια "θα γίνει νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο", ωστόσο,  το βλέμμα είναι στραμμένει στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, αναμένοντας τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που θα εκφραστούν.
Από κυβερνητικά χείλη έχει ξεκαθαριστεί πάντως ότι  ακούγονται με σεβασμό οι αποψεις της Εκκλησίας,αλλά υπάρχει εκτελεστική εξουσία, την οποία ασκεί η κυβέρνηση και νομοθετική εξουσία την οποία ασκεί η Βουλή, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ένα νομοθέτημα που ήταν στο προεκλογικές εξαγγελίες.
Σχετικά με το πότε θα γίνει τελικά η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι θα γίνει την Τετάρτη 24/1, εκτός απροόπτου .
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας στον ΑΝΤ1, ε
κτός απροόπτου, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει την Τετάρτη 24/1, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και ακολούθως, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πριν εισαχθεί στην Βουλή για επεξεργασία και ψήφισή του στα μέσα Φεβρουαρίου
Τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό του Μαξίμου για την νομοθετική ρύθμιση, αλλά πως υπήρξε μικρή αναβολή στο Υπουργικό Συμβούλιο λόγω της ασθένειας του Κ. Μητσοτάκη.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, επανέλαβε ότι είναι αντιληπτές, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η Κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί «για το καλό όλων».

Μαρινάκης: Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας -  Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με το οποίο έχουμε εκλεγεί από τους πολίτες

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο,
μετά τη σημερινή αναβολή λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν θα γίνει, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ, σημείωσε πως «έχουμε μια σημαντική συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, το μηνιαίο, με κορυφαία παρέμβαση για μένα ο χάρτης δικαστηρίων, ένα εκ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ζήτημα δικαιωμάτων και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσοι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τη στάση ενός βουλευτή καταρχάς, θα δούμε πρώτα πως θα τοποθετηθούν οι υπουργοί μετά την αρχική εισήγηση, ποια θα είναι η στάση. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού ποιος είναι ικανός να είναι στο υπουργικό συμβούλιο. Προσωπικά θεωρώ ότι όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις αποφάσεις».
Σχολιάζοντας την αντίδραση της Εκκλησίας, επανέλαβε «απόλυτος σεβασμός στην Εκκλησία που διαχρονικά είχε μία στάση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Είναι σεβαστές οι απόψεις της. Εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με το οποίο έχουμε εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες φορές παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία».

Κεραμέως: Ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να νομοθετεί για όλους 

Με φόντο τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομόφυλων, η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ  επανέλαβε πως «έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, στην Εκκλησία συνολικά. Σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίες, τις ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά έχω σεβασμό και στην αρχή των διακριτών ρόλων. Όπως ξέρετε, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Ελλήνων. Συνεπώς, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας, του Μακαριωτάτου, της Ιεραρχίας, αλλά από την άλλη καταλαβαίνετε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη για την εκτελεστική εξουσία και η Βουλή αυτή που έχει την ευθύνη για τη νομοθετική εξουσία».
Πρόσθεσε πως «το θέμα αυτό συζητείται πολύ καιρό και σας θυμίζω ότι ήταν προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το είχε αναφέρει ο ίδιος προσωπικά. Ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζω το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα πρωτίστως δικαιωμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ μεγάλο σεβασμό στο θεσμό του γάμου, όπως επίσης έχει πολύ μεγάλο σεβασμό στην αρχή της ισότητας απέναντι στο νόμο. Σήμερα που μιλάμε, όσο δεν έχει ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, όλοι δεν είμαστε ίσοι απέναντι στο γάμο. Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι αποκλείονται από το θεσμό του γάμου. Και μιλώ για τον πολιτικό γάμο».
«Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των δικαιωμάτων των παιδιών. Και έρχομαι στην οπτική για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών, όπου ο ένας είναι Έλληνας, ο άλλος μπορεί να είναι Ισπανός, Γάλλος και ούτω καθεξής. Έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό, έχουν αποκτήσει παιδιά και έρχονται για να γράψουν το παιδί τους στο Ελληνικό Δημοτολόγιο. Το παιδί θα εγγραφεί εμφανιζόμενο με ένα γονέα, τον αναγνωρισμένο. Εάν ο αναγνωρισμένος δεν είναι Έλληνας, δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Ας δούμε την οπτική των παιδιών, τα δικαιώματα των παιδιών και ότι οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα να εξασφαλίσουμε την ισότητα των παιδιών αυτών απέναντι σε αυτά τα δικαιώματα. Δεν αφορά λίγους ανθρώπους αυτό. Ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να νομοθετεί για όλους και για τους πολλούς και για τους λίγους και για τον έναν εφόσον μιλάμε για αναγνώριση δικαιωμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης