Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από Davos: Ανησυχούμε για τις επιθέσεις των Houthis - Θα υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Μητσοτάκης από Davos: Ανησυχούμε για τις επιθέσεις των Houthis - Θα υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα
«Κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλεται» τονίζει από το Davos o πρωθυπουργός
«Aνησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ανησυχητικά όχι μόνο για την Ελλάδα και τη ναυτιλία της αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο. Και τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συζήτηση του με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos.
«Εμείς, κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και ζητήσαμε την απελευθέρωση των ομήρων και κάναμε την διάκριση ανάμεσα στην Hamas που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας. Ως χώρα κοντά στην σύρραξη υποστηρίζουμε την διάνοιξη διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όταν λήξει ο πόλεμος θα συζητήσουμε την πολιτική λύση», εξήγησε αναφορικά με την ελληνική στάση στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ αναγνωρίζοντας ότι «από την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 έως σήμερα οι σχέσεις μας είναι στενές» και τόνισε ότι «πλέον οι θέσεις μας είναι ισορροπημένες σε σχέση με την δεκαετία του 1980 και η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

Στο πλευρό της Ουκρανίας στρατιωτικά και διπλωματικά

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και την στηρίζουμε εκτός από διπλωματικά και στρατιωτικά και για την χώρα μας δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αφού είχαμε παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Ρωσία και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα επιτευχθεί συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας με το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στο πλήγμα στη ναυτιλία μετά την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαιοειδών από ελληνικά πλοία.
Υπενθύμισε ότι κυβέρνηση βρίσκεται σε αγαστή συνεννόηση με τους Έλληνες εφοπλιστές.
«Πιστεύω όσον αφορά στις κυρώσεις ότι η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από όσο περιμέναμε», παραδέχθηκε.

Χτίζουμε γέφυρες συνεννόησης με την Τουρκία

Όσον αφορά στην Τουρκία και την στάση της στο ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει πρώτα να «υπερβούμε το σουηδικό εμπόδιο» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί.
«Είχαμε μια περίπλοκη σχέση με την Τουρκία ειδικά στην πρώτη θητεία μου είχαμε δύσκολες στιγμές αλλά μετά τον σεισμό στην Τουρκία κάναμε μια ειλικρινή προσπάθεια να χτίσουμε γέφυρες συνεννόησης. Είμασταν οι πρώτοι που φτάσαμε στις σεισμόπληκτες περιοχές που είχαν χτυπηθεί από τον καταστροφικό σεισμό».
Ενώ για την σχέση του με τον Tayyip Erdogan υποστήριξε πως «έχουμε καταρτίσει έναν οδικό χάρτη μέσω του οποίου συμφωνήσαμε να μειώσουμε την ένταση και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να εξετάσουμε τις βασικές μας διαφορές που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα που είναι κυρίαρχο για πάνω από 40 χρόνια μπορούμε να συμφωνήσουμε να ζούμε ειρηνικά ως γείτονες και να χτίσουμε μια θετική ατζέντα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είδαμε κινήσεις βελτίωσης και συνεργασίας από την άλλη πλευρά.
Eντούτοις, έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Δεν είμαι αφελής, έχουμε δει πολλές φορές δραματικές αλλαγές στην τουρκική στάση τα τελευταία χρόνια αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης