Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Davos: Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές των Βαλκανίων, να εξάγουμε πράσινη ενέργεια

Μητσοτάκης στο Davos: Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές των Βαλκανίων, να εξάγουμε πράσινη ενέργεια
H Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είπε ο πρωθυπουργός
Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές για τις βαλκανικές χώρες και αν είναι δυνατό να γίνουμε εξαγωγείς αιολικής ενέργειας υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι να γίνει πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης, επισημαίνοντας ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή.
«Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη» τόνισε ο πρωθυπουργός

Εξαγωγείς πράσινης ενέργειας

«Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια.
Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα.
Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις» είπε ο πρωθυπουργός.
«Αν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις.
Έχουμε υπερπλεονάσμα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Καθαρός εισαγωγέας ενέργειας

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας.
«Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης.
Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή.
Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο.
Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση» επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης