Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης σε διοικητές νοσοκομείων: Να βρίσκετε λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα – Σύντομα μεταρρυθμίσεις για βελτίωση του ΕΣΥ

Γεωργιάδης σε διοικητές νοσοκομείων: Να βρίσκετε λύσεις εκεί που οι άλλοι βρίσκουν προβλήματα – Σύντομα μεταρρυθμίσεις για βελτίωση του ΕΣΥ
"Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν", προειδοποίησε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα
«Σας σέβομαι απεριόριστα, ο ρόλος σας είναι πολύ σοβαρός και σας βλέπω ως συνεργάτες και θέλω να με βλέπετε ως συνεργάτη», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος σε όλους τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, γνωστοποιώντας ότι «εφόδους στα νοσοκομεία θα κάνω και θα είναι συνεχής η αξιολόγηση».
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα για τους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη, τους κάλεσε να συνεχίσουν τη δουλειά τους με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν είναι όλα μαύρα όπως παρουσιάζονται για το ΕΣΥ. Έχουμε έναν κοινό σκοπό να πετύχουμε το ΕΣΥ να δουλεύει καλύτερα», «δεν έχω την αυταπάτη ότι θα μπορούμε να τα λύσουμε όλα διά μαγείας, ούτε ότι μπορούμε να τα κάνουμε τέλεια. Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο που να λέει ότι είναι ευχαριστημένος από το σύστημα υγείας. Και καλώς οι πολίτες ζητούν πάντα το κάτι παραπάνω».
Ο κ Γεωργιάδης υπενθύμισε πως μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η προειλημμένη απόφαση από την προηγούμενη ηγεσία για την επαναξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία.
Όπως ανέφερε «σας δημιουργεί σε πολλούς ανησυχία γιατί η διαδικασία δεν διασφαλίζει τη συνέχεια της θητείας σας και σε άλλους απογοήτευση που δεν μπορούν καν να υποβάλουν αίτηση. Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συνεχίσει να το πει σήμερα. Όσοι μείνετε θα πρέπει να εργαστείτε».
Εξήγησε πως «η συνεργασία αυτό το διάστημα των 7-8 μηνών που θα διαρκέσει η διαδικασία θα είναι το βασικότερο κριτήριό μου για την αξιολόγησή σας», συμπληρώνοντας πως «θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση σε κάθε κλινική αν κάνετε καλά τη δουλειά σας, δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι θα απομακρυνθείτε. Εγώ θα βλέπω τους δείκτες αποδοτικότητας και θα ακούω του πολίτες. Δεν έχω φίλους, ούτε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο και δεν έχω αλλά κριτήρια πέρα από τη δουλειά σας».
Σημείωσε ακόμη ότι «από το 2014 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία έχει διπλασιαστεί, που δείχνει ότι το κράτος κάνει ό,τι είναι δυνατό να στηρίξει την υγεία» και απευθυνόμενους στους διοικητές είπε πως «από τις κύριες ευθύνες σας, ο έλεγχος των δαπανών. Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείται τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν».
Συνέχισε λέγοντας πως «οι αναμονές είναι αγκάθι στο ΕΣΥ» και «θα εκτιμηθεί δέοντος η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες για να επιλύουν επιτόπου τα ζήτημα των αναμονών. Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση του χρόνου στις εφημερίες και θα είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης».
Για τα χειρουργεία, ο υπουργός μίλησε για προτεραιότητα στα σοβαρά περιστατικά στα χειρουργεία.
Ξεκαθάρισε ότι «στην ενιαία λίστα χειρουργείων δεν θα ανεχθώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία και για τις λίστες χειρουργείων».
Κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα ανακοινώσουμε σύντομα σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ. Θα δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να βγάλουν περισσότερα νόμιμα χρήματα».

Αγαπηδάκη: Υπάρχουν τα εργαλεία για να βελτιωθεί η κατάσταση

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη, σημείωσε ότι «o ασθενής πρέπει να κατανοεί το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται. Αν αυτό δεν συμβαίνει έχουμε αποτύχει» και απευθυνόμενη στους διοικητές των νοσοκομείων τόνισε πως «υπάρχουν τα εργαλεία για να βελτιωθεί η κατάσταση».
Κάνοντας αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξήγησε πως» μας δίνει τη δυνατότητα για να λύσουμε αρκετά προβλήματα», ενώ «είναι ξεκάθαρη η ευθύνη των διοικήσεων σε πολλές περιπτώσεις».
Κατά την ίδια, τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργούν πίεση στα νοσοκομεία.
Όπως ανέφερε η κα Αγαπηδάκη, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία αναδόμηση της πρωτοβάθμιας και, μέχρι να υλοποιηθεί το νέο μοντέλο, ο ρόλος των διοικητών είναι σημαντικός.

Τι ανέφεραν Θεμιστοκλέους και Βαρτζόπουλος

«Η συντριπτική πλειονότητα των διοικητών που βρίσκεστε εδώ σήμερα ήταν τιμή και μεγάλη πρόκληση να θητεύστε στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας». ανέφερε ο υφυπουργός υγείας Μ. Θεμιστοκλέους.
Το αποτέλεσμα στην Υγείας έρχεται με ομαδική δουλειά και μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, πρόσθεσε και μίλησε για «συγκεκριμένες και μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο σύστημα υγείας».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος, ανέφερε πως είναι «μοναδικό φαινόμενο για τη χώρα να έχουμε εντός των 10 πρώτων ημερών του έτους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία».
Για τις προμήθειες σημείωσε ότι πλέον γίνονται βάσει των αναλώσεων της προηγούμενη χρονιάς και πρόσθεσε ότι η δημιουργία της κεντρικής αρχής προμηθειών είναι σημαντική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης