Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγωνιώδεις πιέσεις Μαξίμου σε βουλευτές για να απέχουν – Οδεύει σε παραίτηση ο Βορίδης, δύσκολη η «κωλοτούμπα»

Αγωνιώδεις πιέσεις Μαξίμου σε βουλευτές για να απέχουν – Οδεύει σε παραίτηση ο Βορίδης, δύσκολη η «κωλοτούμπα»
Το Μαξίμου θεωρεί ότι οι «απώλειες», δηλαδή αυτοί που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν δεν θα είναι πάνω από 50 ενώ άλλες αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα κινούνται εκεί γύρω στις 30-40
Ο κυκλώνας που έχει πέσει στην Νέα Δημοκρατία με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στην κυβερνητική ηρεμία.
Στις δύο ενημερώσεις βουλευτών στην Πειραιώς κρατάμε την αγωνιώδη φράση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου απευθυνόμενος στους βουλευτές που θα καταψηφίσουν ζητώντας τους «να μην προπαγανδίζουν κατά του νομοσχεδίου και ας κρατήσουν την επιλογή τους για τον εαυτό τους».
Καταλαβαίνει κάποιος ότι αποτυπώνει την αγωνία του Μαξίμου για να μην εκφραστούν ελεύθερα οι βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν αισθάνονται καλά με αυτό το νομοθέτημα.
Εκτός από εκείνους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι…

Περισσότερα προβλήματα έφερε η δυνατότητα αποχής

Από την άλλη, η διέξοδος της αποχής που έδωσε ο Πρωθυπουργός ενώ φαινομενικά είναι μία διέξοδος για να μην στιγματιστεί το κόμμα και η ενότητά του, στην πραγματικότητα θα πάνε σε αυτήν οι περισσότεροι διότι θεωρείται μία αρνητική στάση ως προς το νομοσχέδιο αλλά χωρίς εκατέρωθεν επιπτώσεις.
Αν ο Πρωθυπουργός δεν έδινε τη διέξοδο της αποχής, τότε σίγουρα θα είχαμε περισσότερους που θα καταψήφιζαν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μαξίμου θεωρεί ότι οι «απώλειες», δηλαδή αυτοί που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν δεν θα είναι πάνω από 50 ενώ άλλες αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα κινούνται εκεί γύρω στις 30-40.
Ο λόγος είναι διότι πολλοί απλά θέλουν να καταγραφεί η διαφωνία τους και ότι εν τέλει να ψηφίσουν για να δείξουν καλό πρόσωπο στο Μαξίμου στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές, ίσως και νωρίτερα.

Οι δύο τάσεις

Όμως άλλες πλευρές, οι σαμαρικοί ως επί των πλείστων, θεωρούν ότι οι απώλειες θα είναι περισσότερες θεωρώντας ότι θα αγγίξουν τις 80.
Σε αυτή τη περίπτωση, μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο καθώς θα δώσει λαβή για σχόλια περί εσωκομματικού προβλήματος στην ΝΔ.
Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από νομούς – προπύργια του σαμαρικού μπλοκ είναι ότι ο κόσμος θα αντιδράσει αρκετά στις ευρωεκλογές.
Το νομοσχέδιο, άλλωστε, όποτε και να τεθεί στην Βουλή θα ψηφιστεί με τις ψήφους των άλλων κομμάτων, τις οποίες πάνω κάτω τίς έχουμε καταγράψει γύρω στις 80.
Αν απέχουν κάποιοι, το μέτρο θα πέσει και θα έχουμε πλειοψηφία επί των παρόντων.
Όμως, χρειάζονται τουλάχιστον 120 ψήφοι.

Δεν θα γίνονταν υπουργοί

Ένα άλλο στοιχείο που έχει την σημασία του είναι ότι όσοι είναι βέβαιοι ότι θα καταψηφίσουν δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να γίνουν υπουργοί.
Δηλαδή Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας), Νότης Μηταράκης (Χίου), Θάνος Πλεύρης (Α’ Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισα) Γιώργος Βλάχος (Αν. Αττική), Γκιουλέκας (Θεσνικη), Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), Κατσανιώτης (Αχαία), Καραμανλή (Νοτιος Τομέας), Καράογλου (Β. Θεσνικη), Γιόγιακας, Στράτος Σιμόπουλος, ο Θανάσης Δαβάκης.

Οδεύει σε παραίτηση ο Βορίδης

Όμως, αν ψηφίσουν θα έχουν πρόβλημα στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Και εδώ εξελίσσεται άλλο ένα ζήτημα: Αυτοί που έχουν υπουργικές θέσεις ακόμα και αν απέχουν, είναι κατανοητό ότι είναι σε θέση ισχύος στις περιφέρειες τους σε σχέση με αυτούς που θα απόσχουν.
Και εφόσον δεν έχουν κάποια επίπτωση, θα είναι πολύ άδικο για τους υπόλοιπους.
Γι’ αυτό με διαρροές το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θα μπορούν να σταθούν οι υπουργοί που δεν στηρίξουν το νομοσχέδιο.
Βάσει αυτού, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η παραίτηση του Μάκη Βορίδη από την κυβέρνηση καθώς φαίνεται ότι δεν θα πάρει πίσω την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ενώ φαίνεται ότι από τους άλλους υφυπουργούς της κυβέρνησης (Κεφαλογιάννης, Κεφαλά, Σταμενίτης, Κελέτσης) εν τέλει θα συνταχθούν υπέρ του νομοθετήματος.
Αν φύγει από την κυβέρνηση ο κ. Βορίδης δεν θα αναπληρωθεί η θέση του.
Αν όμως, ψηφίσουν και εν τέλει φύγουν και οι άλλοι, θα έχουμε ένα νέο μίνι ανασχηματισμό.
Όλα τα παραπάνω, είναι παραδείγματα του μπάχαλου που έχει επιφέρει στη ΝΔ το νομοσχέδιο.
Και κυρίως η εμμονή Μητσοτάκη και μιας ομάδας στελεχών γύρω από τον Πρωθυπουργό που έφεραν το νομοσχέδιο με επιτακτικό τρόπο λες και έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο που αφορά πολύ κόσμο…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης